•   Klanttevredenheid: 8,8
  •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
  •   Al 22 jaar persoonlijke, betrouwbare service
  •   Géén boekingskosten
Menu ×

Categorieën

februari 2016

Top 25: de mooiste bezienswaardigheden van Noord-Frankrijk

Helemaal in 'la douce France' verblijven maar op slechts een halve dag rijden vanaf Nederland? Dan is Noord Frankrijk voor u de ideale vakantiebestemming. U hoeft zich geen moment te vervelen met de veelheid aan bezienswaardigheden. Van historische steden en dorpjes tot prachtige natuur, van fijne zandstranden tot charmante badplaatsen, deze bijzondere regio heeft alles te bieden. Leuke tips om uw bezoek voor te bereiden en alvast in de stemming te komen vindt u in onze top 25 van mooiste bezienswaardigheden van Noord Frankrijk.

Als kunst- en cultuurliefhebber kunt u uw hart ophalen in Noord Frankrijk. Dankzij zijn bewogen geschiedenis kent het vele mooie historische bezienswaardigheden. Een voorbeeld hiervan zijn de indrukwekkende kathedralen en eeuwenoude abdijen. Ontdek ook het culturele Lille met zijn mix van oude en moderne architecturale bezienswaardigheden. Ook als natuurliefhebber is het heerlijk vertoeven in Noord Frankrijk. U mag de overweldigende landschappen van de Kaap Blanc-Nez en de Kaap Gris-Nez en van het regionaal natuurpark Scarpe-Escaut bij Hergnies beslist niet missen!

...
oktober 2014

Top 25: de mooiste bezienswaardigheden van de Franse Ardennen

Een grote natuurlijke schoonheid en een alomtegenwoordige geschiedenis. In het noorden van Frankrijk vindt u de Franse Ardennen. De Franse Ardennen zijn vooral geliefd om zijn uitgestrekte wijnvelden, de Champagnestreek, de ruige natuur en historische bezienswaardigheden.

Om het mooiste van de Franse Ardennen te ontdekken heeft Liberté-vakantiehuizen een top 25 gemaakt van de mooiste bezienswaardigheden van dit groene stukje Frankrijk. Lees ook zeker even onze blog 'Op naar de Franse Ardennen!', waarin we u nog meer vertellen over de steden en bezienswaardigheden van de Champagne-Ardennen.

...
maart 2014

Top 25: de mooiste bezienswaardigheden van Bretagne

Bretagne verwelkomt u en nodigt u uit voor een onvergetelijke vakantie. Er is volop te ondernemen in het mooie Bretagne: van wandelen over de roze rotsen van de Granietkust en in de ongerepte natuur, ontspannen op het strand, tot een dagje cultuur snuiven in één van de historische stede: u hoeft zich geen moment te vervelen. Aan de kust in Bretagne vindt u diepgroene zeeën, pittoreske badplaatsjes en een rotsachtige kustlijn. In het binnenland heeft Bretagne een groot natuurlijk en historisch erfgoed. Wist u dat Bretagne een eigen taal heeft - het Bretons -, een Keltische taal die in niets op het Frans lijkt? En dat deze streek rijk is aan folklore en tradities?
Of u nu liefhebber bent van een heerlijke strandvakantie of juist meer van actieve, culturele uitstapjes houdt: Bretagne heeft voor ieder wat wils!

Bretagne bestaat uit vier departementen: de Côtes d’Armor in het noorden, Ille et Vilaine in het oosten, de Morbihan in het zuiden en de Finistère in het westen. Omdat er zoveel te ontdekken is in Bretagne heeft Liberté vakantiehuizen een top 25 gemaakt van de mooiste bezienswaardigheden.

...
december 2013

De geschiedenis van de Boulangerie

[v., ‘BAKKERIJ’; VAN boule, ‘bol brood’, OUD-NED. bolle]

Nederlanders zijn aardappeleters, Fransen eten brood. Zo simpel steekt de wereld in elkaar en dus gaan de Fransen er prat op het beste brood ter wereld te maken. Geen wonder dat de boulanger een centrale rol vervult in het dagelijkse leven. Tot in de 19e eeuw was brood het belangrijkste voedsel van het volk en doordat er regelmatig oogsten mislukten, was er ook vaak hongersnood die soms duizenden slachtoffers maakte. “Geef ons heden ons dagelijks brood,” is in die tijd niet alleen een gebed, maar een zaak van levensbelang. Het tekort aan brood is uiteindelijk een van de aanleidingen voor de Revolutie. Om rellen te voorkomen, verkopen bakkers hun waar voornamelijk uit een gat in de muur met spijlen voor het raam. Pas vanaf 1850, als de Oostenrijkse baron Zang zijn waar op een aantrekkelijke manier presenteert, kopiëren andere bakkers hem en beginnen hun winkels te versieren met ornamenten, wandschilderingen en mooie etalages. Sommige van die rijke decoraties zijn nog steeds te bewonderen.

De broodconsumptie is nog maar een fractie van die aan het begin van de 20e eeuw. Toen at men nog 900 gram brood, tegenwoordig is dat nog geen 150 gram per dag. In 1987 wordt na dertien eeuwen de vaste broodprijs afgeschaft, waardoor bakkers genoodzaakt zijn meer met elkaar te gaan concurreren. Sinds begin jaren negentig is er weer veel vraag naar ambachtelijk brood. Poilâne ging al voor in die trend maar er zijn veel designerbakkers, zoals Hermé, Kayser en Paul die ook in andere landen vestigingen openen. In zorgvuldig ontworpen interieurs kan de klant recht in de ovens kijken. Zeven dagen per week. Immers, alleen in onbeschaafde landen is de bakker op zondag dicht.

Brood en spelen

Er zijn veel Franse woorden uitdrukkingen die op de een of andere manier iets met brood te maken hebben. De meest gegeten broodsoort was lange tijd de boulot, een bol brood. Een boulanger is dus degene die boules maakt. In de 18e en 19e eeuw ging driekwart van het inkomen van het volk op aan brood. Brood was zo belangrijk dat het woord boulot synoniem werd voor een baan. “Zijn brood winnen”. Het woord copain (vriend) is wellicht nog sprekender. Dat komt van cum panis (lat.), ‘met brood’, oftewel: degene met wie men brood deelt, wordt een vriend. ...

Schrijf u in voor de nieuwsbrief