•   Klanttevredenheid: 8,8
  •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
  •   Al 23 jaar persoonlijke, betrouwbare service
  •   Géén boekingskosten
Menu ×

De geschiedenis, cultuur en tradities van Normandië

woensdag 25 december 2013

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd onder andere vanuit Normandië begonnen met de herovering van Europa door de Geallieerden, waardoor er een eind kwam aan de Duitse bezetting.

Op 6 juni 1944 vond de grote invasie plaats op verschillende stranden van Calvados en het Kanaal. Overal in Normandië zijn nog herinneringen aan de gevechten te vinden, zoals de talrijke en uitgebreide militaire begraafplaatsen, het Blockhaus en musea, waaronder het grote Mémorial de Caen. U kunt één van de acht routes volgen langs historische plaatsen waardoor u de geschiedenis op chronologische volgorde herbeleeft; zo is het mogelijk om plaatsen met een rijke geschiedenis te ontdekken en om een idee te krijgen van wat er tijdens dit grote gevecht precies is gebeurd.

Normandië is een voormalige Franse provincie. Vandaag de dag is Normandië in drie gebieden verdeeld, elk met een naam waarin “Normandië” voorkomt: Haute-Normandie en Basse-Normandie, en de laatste overblijfselen van het hertogdom van Normandië: Jersey en Guernesey. De laatste twee zijn eigendom van de Britse Kroon.

Normandië, het toeristische juweeltje van Frankrijk

In Normandië zijn er vele toeristische attracties; er is voor elk wat wils. Er is veel te zien en te doen in de verschillende regio’s van “het land van de mannen van het noorden”, zodat geen enkele bezoeker zich tijdens het bezoek aan Normandië hoeft te vervelen.

De diverse landschappen waarover Normandië beschikt, zullen eenieder betoveren: het natuurlijke erfgoed van Normandië is een echt rijkdom. Het landschap is heel divers; er zijn vele soorten bergen en dalen en moerassen, er is coulisselandschap te vinden en er zijn vele kilometers kust.

Voor degenen die op zoek zijn naar volledige ontspanning en even geen stress aan hun hoofd willen, zijn er in Normandië vele welzijnscentra, zoals instellingen die thalassobehandelingen bieden en thermen. Plaatsen die absoluut een bezoek waard zijn bij een verblijf in Normandië zijn: Mont Saint-Michel, de tuinen van Monet in Giverny, Etretat, Granville, Marais-Vernier, Le Havre en Honfleur.

Wat het culturele en historische erfgoed betreft, moeten de volgende locaties worden bezocht: het prachtige kasteel op het slagveld, het tapijt van Bayeux en Colleville-sur-mer, waar u zowel de Amerikaanse begraafplaats en een van de invasiestranden, Omaha Beach, kunt bezoeken. Indien u Normandië bezoekt en geïnteresseerd bent in het impressionisme, kunt u het museum van de moderne kunst André Malraux/Muma au Havre bezoeken. Er zijn vele mogelijkheden wat slaapplaatsen betreft: in een hotel-restaurant, vakantiehuisje of pension, een kasteel of op een camping, in een hotel of op een vakantiepark.

Stranden Normandië

De culturele bezienswaardigheden van Normandië

Normandië beschikt over vele bezienswaardigheden, waardoor het een van de voornaamste toeristische bestemmingen in Frankrijk is.

De voornaamste toeristenattracties in Normandië zijn: de ongerepte stranden met de kliffen van de Albastenkust, grote zandstranden en de Cap de la Hague. Er zijn ook talrijke natuurreservaten, waaronder: de Mare de Vauville, het natuurreservaat bij het estuarium van de Seine en de Falaises du Cap-Romain

Beroemde badplaatsen zijn: Deauville, Trouville en Granville.

Bekende jachthavens zijn te vinden in: Le Havre, Deauville, Ouistreham, Dives-sur-Mer, Port-en-Bessin-Huppain en Honfleur.

Andere locaties die zeker moeten worden bezocht, zijn: in het bijzonder de Mont-Saint-Michel, het historische centrum van Rouen, de locaties waar de slag van Normandië heeft plaatsgevonden, het huis en de tuinen van Claude Monet in Giverny en Fécamp met het Palais Bénédictine en de Abbaye de la Trinité.

Haven van Honfleur Normandië

Zaken die u móet zien en doen in Normandië

Maak vooral een wandeling over de Albastenkust en ontdek de vele pittoreske dorpjes die langs dit lange, mooie strand liggen. U kunt in Normandië vele mooie stranden ontdekken, zoals het strand van Pourville, Quiberville en Varengeville. In het achterland zijn er eveneens mooie te plekjes om te ontdekken, zoals de vallei van de Sarine met het kasteel van Imbleville en het kasteel van Miromesnil.

De belangrijkste evenementen in Normandië

In het voorjaar is een mooie optie het festival “Spring”, dat in het teken van het circus staat. Het programma omvat: 21 voorstellingen in Basse-Normandie maar ook workshops om de kunsten van het circus persoonlijk te ontdekken. In mei wordt er in Le Havre elk jaar het Festival de la Glisse georganiseerd; dit houdt in dat er gedurende een weekend vele ‘glij’sporten kunnen worden beoefend bij het strand van Le Havre, zoals skeeleren, skateboarden, BMX’en, kitesurfen en parachutespringen.

In de zomer zijn er altijd vele muziekfestivals. Festivals Z’amis organiseert elk jaar meer dan 600 gratis evenementen verspreid over heel Normandië; in Evreux wordt ook elk jaar een van de grootste rockfestivals van Frankrijk georganiseerd.

Het festival Beauregard in Calvados in juli is ook zeker een aanrader. Als u houdt van moderne kunst, voelt u zich vast thuis op het Festival de la Pluie (het Regenfestival) in augustus. Tijdens dat festival presteren kunstenaars hun werk buiten, zowel in Bessin als in Caen.

In september vindt het populaire filmfestival voor de Amerikaanse film plaats in Deauville. Bijna tegelijkertijd vindt in Trouville het filmfestival plaats dat is gewijd aan korte films. Andere belangrijke evenementen in Normandië zijn: het festival van de humor in Honfleur en Nördik Impact: het festival van de elektronische culturen.

Basse-Normandie

Bij het noemen van Basse-Normandie denken velen vooral aan de stranden langs het Kanaal, waar de invasie van de Geallieerden plaatsvond in 1944. Vandaag de dag brengen de stranden langs de Côte de Nacre vele herinneringen met zich mee.

En dan iets anders: de prestigieuze, al jaren populaire badplaatsen, heten samen de “Côte Fleurie”: Honfleur, Cabourg en de plaats die het meest bekend is door het filmfestival, Deauville, met zijn theaters, luxe hotels, casino’s en welvarende bevolking.

Verder naar het westen ligt het schiereiland Cotentin. Het binnenland is een echt Normandisch coulisselandschap en er staan echte vakwerkhuizen, waardoor het platteland er pittoresk, groen en goed onderhouden uitziet. Veel echt Normandische specialiteiten worden hier gemaakt, zoals cider, calvados, Camembert en tripes à la mode de Caen.

Geplaatst in het midden van Normandië, ligt het monument gewijd aan de oorlog. Het monument is geplaatst om de oorlog te herdenken en ideeën te bedenken voor het voorkomen van oorlog. En dan ligt helemaal in het oosten van de regio nog het spectaculaire Mont Saint-Michel; de baai blijft altijd bezoekers trekken.

Strand Deauville Normandië

Uitgaan in Normandië

De twee grootste steden in Normandië zijn Caen en Rouen, dus als u houdt van het nachtleven, kunt u daar terecht. In Caen is de beste uitgaansstraat de straat Ecuyère, dicht bij de straat Saint-Pierre; men noemt die straat in het plaatselijke dialect ook wel de “rue de la soif” (de straat van de dorst).

In Rouen bevindt de “rue de la soif” zich tussen de kathedraal en de oude markt. Proef vooral eens de Normandische cider van peer, plat of bruisend en droog of zacht, en vervolgens eveneens de beroemde drank calvados, een levenselixer gemaakt op basis van appel.

De meest bekende badplaatsen zijn Deauville, Trouville en Granville; hier zijn ook vele uitgaansmogelijkheden zoals disco’s, maar ook luxere gelegenheden.

De Normandische keuken en culinaire specialiteiten / de beste restaurants

De Normandische keuken is gebaseerd op vier belangrijke producten: appels, melk, vlees en zeevruchten. Deze ingrediënten vormen de basis voor talrijke regionale specialiteiten, zoals de Brochettes de St-Jacques, het Carré d’Agneau de Pré-Salé met groenten en Camembert, croustillants van appel en peer op een bedje van sabayon met calvados, andouillettes uit Vire, tripes à la mode de Caen, worst uit Mortagne enz.

In Normandië wordt veel kaas geproduceerd, en dan vooral: Neufchâtel, le Pont-l’Evêque, le Livarot en dan natuurlijk le Camembert. Of u nu van Normandische specialiteiten houdt, u het liefst chique dineert of u graag in goedkopere restaurants eet, u vindt in Normandië zeker wat u zoekt.

Bekijk & boek onze vakantiehuizen in Normandië

Schrijf u in voor de nieuwsbrief