•   Klanttevredenheid: 8,8
  •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
  •   Al 22 jaar persoonlijke, betrouwbare service
  •   Géén boekingskosten
Menu ×

Categorieën

oktober 2012

De geschiedenis van Absint

De Zwitserse arts Henriod uit het dorpje Couvet maakt eind 18e eeuw een drankje van anijs, venkel en hysop, dat helpt om maagpijnen te verlichten. Een zekere Majoor Dubied koopt vervolgens het recept samen met zijn schoonzoon Henri-Louis Pernod, die in 1797 het drankje op de markt bracht. De sterk alcoholische drank (60 to 70%) wordt absint genoemd. La fée verte, of de Groene Fee, is al snel het modieuze en verslavende drankje dat de bloeiende Parijse kunstenaarswereld in de 19e eeuw inspiratie geeft. Vincent van Gogh zou onder invloed van absint, dat een licht hallucinerende werking kan hebben, zijn oor hebben afgesneden. Absint krijgt een slechte reputatie en wordt meer gezien als een gevaar voor de maatschappij. In 1907 vindt een grote demonstratie plaats onder het motto “iedereen vóór wijn, allen tegen absint”. In 1910 wordt de drank verboden in Zwitserland, in 1915 in Frankrijk en later ook in andere landen. Absintproducenten gaan naarstig op zoek naar vervangende dranken en in 1932 vindt Paul Ricard pastis uit, dat al snel een groot succes kent. Sinds een paar jaar is in veel Europese landen het verbod op absint opgeheven. Voorwaarde is wel dat de dosis thujon (de hallucinerende stof) beperkt blijft tot een maximaal 35mg per liter (EU-norm). In Frankrijk is de verkoop van dranken die absint heten nog steeds verboden, maar productie en export is wel toegestaan.

Absint smaakt vooral naar alcohol en, zodra u de smaak eenmaal gewend bent, ook nog naar alsem, anijs, drop, venkel en koriander. Het drinken van absint is een tijdrovend en secuur ritueel. U neemt een karaf ijskoud water, een speciaal lepeltje met gaatjes, één of twee suikerklontjes en een glas absint. Druppeltje voor druppeltje giet u het water over het suikerklontje, dat op het lepeltje boven het glas hangt. Op die manier komt het aroma van de anijs en de venkel vrij. Als de suiker gesmolten is, kunt u naar smaak water toevoegen. En dan: ad fundum! ...
augustus 2012

Museum Christian Dior in Granville

Als het aan zijn ouders geleden had, was Dior nooit couturier geworden. Zij hoopten dat hij de diplomatie inging en Dior schreef zich daarom in aan Sciences-Po in Parijs. Al snel opent hij echter een galerie met werken van Picasso, Dali en Cocteau en begint zelf ook te tekenen. Dior is autodidact en verkoopt zijn modeschetsen aan enkele ontwerpers. Uiteindelijk begint hij voor zichzelf en zijn eerste show op 12 februari 1947 was meteen een revolutie. De ‘New Look’ werd geboren, een naam die een Amerikaanse journalist aan de supervrouwelijke collectie gaf. De plooirokken, nylonkousen en hoge hakken contrasteerden sterk met de soberheid van de oorlogsjaren. In het vacuüm dat Chanel na de Tweede Wereldoorlog in Parijs had achtergelaten, bracht Dior de zuurstof en glans weer terug. In zijn creaties benadrukte Dior de vrouwelijkheid van de draagsters. Het enorme succes en de hoge verwachting bezorgen Dior twee hartaanvallen. De derde, in 1957, wordt hem fataal. Op dat moment werken er 1200 mensen bij het bedrijf. De leiding van zijn succesvolle modehuis wordt overgenomen door een 21-jarige veelbelovende jongeman, een zekere Yves Saint Laurent. Dior heeft uiteindelijk maar tien jaar kunnen ontwerpen, maar zijn creatieve erfenis is groot.

Christian Dior gaf als eerste zijn naam en licentie aan derden om parfums, tassen, dassen en andere spullen te maken. Het merk Dior verspreidde zich zo snel over de hele wereld. Sinds begin deze eeuw wordt het aantal licenties juist gereduceerd of teruggekocht, om het merk beter te kunnen controleren. Vanaf 1996 is de creatieve leiding in handen van de Brit John Galliano en net als veel andere gerenommeerde modemerken is ook Dior nu onderdeel van de groep LVMH. Tegelijkertijd is Christian Dior SA mede-eigenaar van LVMH en controleert door die deelname wereldwijd een groot aantal mode- en drankmerken. In 2008 haalde de groep een omzet van 17,2 miljard euro, waarvan 787 miljoen voor het merk Dior alleen.

Tip: In Granville kunt u het Christian Dior museum bezoeken. Voor leuke vakantiehuizen in deze regio kunt u terecht op
www.liberte.nl. ...
augustus 2012

Ch'ti

Ch’ti is de benaming voor inwoners van de regio Frans Vlaanderen die grenst aan Belgisch Vlaanderen. Het is een willekeurige benaming die niet echt gebaseerd is op antropologische criteria. Het woord ch’ti of ch’timi zou in de Eerste Wereldoorlog uitgevonden zijn door de poilus, de Franse soldaten die naar het slagveld in Noord-Frankrijk gestuurd werden maar daar niet vandaan kwamen. Zij verstonden de lokale inwoners maar moeilijk. Het woord Ch’ti kwam voort uit de dialoog: “Chést ti? – Ch’est mi” oftewel “Ben jij dat? – Ja dat ben ik”.

Mijnwerkers en fabriekswerkers gebruikten de term daarna als geuzennaam.

Het dialect van de Ch’ti heet Cht’mi, een Gallo-Romeinse taal waarvan de officiële naam Picard is. De Ch’ti spreken de c uit als sj en zeggen mi in plaats van moi en ti in plaats van toi.

In het voorjaar van 2008 was de Franstalige wereld in de ban van de film Bienvenue chez les Ch’tis van en met de acteur Dany Boon. Met een voor Franse begrippen bescheiden budget van elf miljoen euro, trok de redelijk saaie komedie in korte tijd 20,3 miljoen bezoekers, net niet genoeg om Titanic te verslaan als best bezochte film ooit. De totale opbrengst van de speelfilm zou uit kunnen komen op het duizelingwekkende bedrag van een kwart miljard euro (ter vergelijking: het budget van alle Nederlandse speelfilms samen bedroeg in 2007 nog geen 60 miljoen euro en de opbrengst iets meer dan 21 miljoen euro). Het verhaaltje is relatief simpel: een ambtenaar van La Poste wordt voor straf overgeplaatst vanuit het zonnige zuiden naar het koude noorden. Tegen verwachting in blijken de noorderlingen helemaal niet zo vreselijk als gedacht en bovendien is het er ook niet zo koud. Door de Ch’ti-rage zijn veel Fransen de regio Nord-Pas de Calais gaan bezoeken. ...
juli 2012

Déjeuner

De lunch is een Franse uitvinding en nog steeds een geliefd moment van de dag. Het woord komt van ‘disjejunare’ of ‘disjunare’ (Lat.), het onderbreken van het nachtelijke vasten. ‘Ontbijten’ betekent hetzelfde, namelijk ‘beginnen te bijten’. Het déjeuner was dus oorspronkelijk de eerste maaltijd van de dag. Nu wordt de lunch gebruikt rond 12 uur 30/13 uur. Franse restaurants zitten om die tijd propvol. Meestal trekt men er een uur voor uit, soms langer, afhankelijk van het gezelschap. Helaas komt het in Frankrijk steeds vaker voor dat men even snel een broodje naar binnen werkt.
Zakenrelaties worden snel en graag mee uit eten genomen. Tijdens de lunch praat u over van alles en nog wat, maar zeker niet over zaken. Geliefde gespreksonderwerpen aan tafel zijn vakanties, cultuur of het eten zelf. De lunch is dus bedoeld om elkaar beter te leren kennen en vertrouwen te winnen. Wordt u door een Fransman uitgenodigd om te lunchen, houd dan rekening met het feit dat u een warme maaltijd krijgt en niet binnen een kwartier weer buiten staat.

Het is nog steeds gebruikelijk dat families op zondag bij elkaar komen om uitgebreid te lunchen en te discussiëren over de gebeurtenissen van de afgelopen week. Aan het einde van de middag gaat iedereen enigszins rozig weer zijns weegs. De familiale lunchtraditie is mede de reden waarom de meeste restaurants in Frankrijk op zondag gesloten zijn.

Tot in de 18e eeuw was het dîner de hoofdmaaltijd die rond twaalf uur ’s middags geserveerd werd. Na de Franse Revolutie verschoof het diner echter naar het einde van de middag. De parlementsleden vergaderden van 13 tot 18 uur, terwijl de restaurants alleen eten serveerden tussen 15 en 18 uur. Men kon echter moeilijk de hele dag op een hongerige maag werken. Daarom begon in 1804 het fameuze Parijse Café Hardy, op nummer 20 aan de Boulevard des Italiens met het serveren van een tweede ontbijt rond elf uur ’s ochtends, het ‘second déjeuner’. Het bestond uit een behoorlijk prijzig buffet van koude en warme gerechte, zoals koteletten, worsten en gegrilde niertjes. Andere restaurants sprongen al snel in op de nieuwe mode. En zo werd het oorspronkelijke déjeuner het petit déjeuner, het huidige ontbijt. ...
juli 2012

Calvados, het departement en de eau de vie!

Calvados heeft twee betekenissen. Allereerst is Calvados het bekende Departement in Normandië, genaamd naar de rots Calvados voor de kust van Arromanches. De streek van cider, camembert en de landing van de geallieerden op D-day.

Daarnaast is Calvados (spreek de s uit) is een wat bittere en rauwe eau de vie op basis van appels uit het gelijknamige departement. De drank moet minimaal een jaar rijpen op eikenhouten vaten. Sinds eind 16e eeuw wordt Calvados op kleine schaal ambachtelijk gemaakt door boeren. Nu zijn er een paar grote Calvados-huizen en nog een handvol kleine producenten.

De kwaliteit van Calvados wordt aangegeven met drie sterren of drie appels (twee jaar op vat), vieux of réserve (drie jaar), VO (vier jaar), VSOP (vijf jaar) en extra, Napoléon, hors d’âge of âge inconnu (ouder dan vijf jaar). Calvados drinkt u het lekkerste uit een cognac- of tulpglas. In Normandië, Bretagne en Parijs waardeert men een café calva aan het einde van de maaltijd: een espresso geserveerd met een klein glas calvados. Een trou normand is een ijskoude calvados die tussen de gangen door wordt geserveerd, om de spijsvertering te bevorderen. Soms drinkt men ook een pommeau: 1/3 calvados aangelengd met 2/3 appelsap.

Heeft u zin gekregen om in Normandië te genieten van een echte Calvados?

Op
www.vakantiehuisfrankrijk.nl vindt u de leukste betaalbare en karakteristieke vakantiehuizen. Bij een aantal huizen maakt de eigenaar de Calvados zelf zoals bij de volgende vakantiehuizen:
https://www.vakantiehuisfrankrijk.nl/vakantiehuis-normandie/seine-maritime-SM61
https://www.vakantiehuisfrankrijk.nl/vakantiehuis-normandie/seine-maritime-SM55 ...
juni 2012

Vin

Wijn is onderdeel van de Franse identiteit. Zozeer zelfs dat wijn volgens koppige drinkers geen wijn is als hij niet uit Frankrijk komt. Maar het waren de Grieken die rond 600 v.C. de eerste wijnranken in Zuid-Frankrijk plaatsten. Onder de Romeinen ontwikkelt de wijnbouw zich vervolgens rondom de steden Narbonne en Béziers. Die laatste stad noemt zich ‘de wijnhoofdstad’. De Galliërs vonden de wijnvaten uit, waardoor de wijn makkelijk te transporteren werd. In de Middeleeuwen verbouwen vooral de kerken en kloosters wijn. Na de Revolutie gaan de kerkelijke eigendommen over in handen van particulieren die zich vervolgens massaal aan de wijnbouw wijden.

Tegenwoordig worden in Frankrijk op 774.120 hectare welgeteld 3022 verschillende wijnen verbouwd. De terroir, dat wil zeggen de grond en de ligging van de wijngaard, is van grote invloed op de smaak en de kwaliteit. Daarnaast spelen ook de druivensoort en uiteraard de competentie van de wijnmaker een rol. Vanaf het einde van de 20e eeuw richten wijnconsumenten hun ogen steeds meer op de concurrenten uit de ‘Nieuwe Wereld’, waar wijnen gemaakt worden die kunnen wedijveren met de beste Franse wijnen. Als antwoord daarop zijn de Franse boeren zich meer gaan richten op kwaliteit en minder op volume. De oppervlakte van het wijngebied loopt al jaren terug. Italië is sinds een aantal jaren ’s werelds grootste wijnproducent en ook Spanje zit Frankrijk qua volume als kwaliteit op de hielen. In 2007 had de Franse wijn met 31% het grootste aandeel in de in Nederland geïmporteerde wijnen. Maar ook hier zit de concurrentie niet stil: mede door de klimaatsverandering stijgt het aantal Nederlandse wijnboeren al jaren (68 in 2007). ...
mei 2012

Cognac

Cognac heeft twee betekenissen. Alleereerst staat het voor de gemeente ten noorden van Bordeaux, in het departement Charente. Het is het centrum van het gelijknamige wijngebied en halteplaats op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Daarnaast is cognac natuurlijk de bekende Eau de vie (brandewijn), gemaakt van de druif Ugni Blanc (90%) aangevuld met de Folle Blanche, de Colombard en de Sémillion. Het cognacgebied is onderverdeeld in zes crus die ingedeeld zijn op basis van de bodemsoort en het klimaat.

De beste is de Grande Champagne, daarna volgen de Petite Champagne, de Borderies, de Fins Bois, de Bons Bois en de Bois Ordinaires. Behalve de origine, is ook de ouderdom van invloed op de kwaliteit. Die wordt op de fles aangeduid met één tot drie sterren en een van de volgende afkortingen: VO (Very Old), VOP (Very Old Pale), VOCB (Very Old Cognac Brandy), VSO (Very Superior Old), VSOP (Very Superior Old Pale), VVSOP (Very Very Superior Old Pale) en XO (Extra Old). Daarna komen nog de Vieille Réserve, de Grande Réserve, de Royal en de Napoleón, die minimaal zes jaar oud zijn. Hoe ouder de cognac, hoe zachter en donkerder van kleur. Tegenwoordig domineren een paar grote merken de markt, zoals Martell, Hennessy, Rémy Martin en Courvoisier. De Fransen zelf drinken nauwelijks cognac; meer dan 95% van de cognacproductie wordt geëxporteerd.

De vreemde gewoonte om het cognacglas te verwarmen is moorddadig voor de drank, omdat alle smaak verdampt. Neem het glas ook niet te lang in de hand, want ook daarmee verwarmt u de drank te veel. De ideale temperatuur van cognac is 18°C. ...
mei 2012

AOC, wat betekent het precies?

De afkorting AOC staat voor, Appellation d’origine controlée, ‘Benaming van gecontroleerde herkomst’. Een AOC  is een garantie dat een voedingsmiddel uit een bepaalde streek of gemeente komt en dat het product gemaakt is volgens nauwkeurig omschreven productiemethoden. Het is geen merknaam en een AOC zegt ook niet perse iets over de kwaliteit. Een AOC biedt vooral juridische bescherming tegen nagemaakte producten. Het heeft ook een marketingwaarde: consumenten zullen sneller geneigd zijn een AOC-product te kopen dan een AOC-loze concurrent, ook al is die laatste wellicht beter.

De AOC bestaat sinds 1905 en was in eerste instantie bedoeld om de wijnboeren te helpen die door de schimmelziekte phylloxera (druifluis) hun wijngaarden verloren hadden. De AOC moest hen beschermen tegen namaak en slechte wijnen. Nog steeds betreffen de meeste AOC’s wijnen, maar er zijn ook AOC’s voor dranken, kazen, vleeswaren, olijfolie, fruit en groenten, zuivelproducten, enzovoorts. In totaal zijn er nu 472 AOC’s voor wijnen, 47 AOC’s voor zuivelproducten en 39 AOC’s voor de overige voedingswaren. De lijst met AOC’s wordt regelmatig herzien en uitgebreid. Sinds 1992 vindt de bescherming plaats op Europees niveau onder de naam AOP (Appellation d’origine protégée).  Andere landen met een AOC zijn onder andere Duitsland (QbA), Italië (DOC) en Spanje (DO).  Andere beschermingen zijn ook mogelijk zoals IGP (Indication Géographique Protégée) en AB (Agriculture biologique). Het Institut national de l’origine et de la qualité  is belast met de controle op AOC producten.

Uit: de Francyclopedie, Stefan de Vries. ...

Schrijf u in voor de nieuwsbrief