•   Klanttevredenheid: 8,8
  •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
  •   Al 20 jaar persoonlijke, betrouwbare service
  •   Géén boekingskosten
Menu ×

Categorieën

juni 2012

Vin

Wijn is onderdeel van de Franse identiteit. Zozeer zelfs dat wijn volgens koppige drinkers geen wijn is als hij niet uit Frankrijk komt. Maar het waren de Grieken die rond 600 v.C. de eerste wijnranken in Zuid-Frankrijk plaatsten. Onder de Romeinen ontwikkelt de wijnbouw zich vervolgens rondom de steden Narbonne en Béziers. Die laatste stad noemt zich ‘de wijnhoofdstad’. De Galliërs vonden de wijnvaten uit, waardoor de wijn makkelijk te transporteren werd. In de Middeleeuwen verbouwen vooral de kerken en kloosters wijn. Na de Revolutie gaan de kerkelijke eigendommen over in handen van particulieren die zich vervolgens massaal aan de wijnbouw wijden.

Tegenwoordig worden in Frankrijk op 774.120 hectare welgeteld 3022 verschillende wijnen verbouwd. De terroir, dat wil zeggen de grond en de ligging van de wijngaard, is van grote invloed op de smaak en de kwaliteit. Daarnaast spelen ook de druivensoort en uiteraard de competentie van de wijnmaker een rol. Vanaf het einde van de 20e eeuw richten wijnconsumenten hun ogen steeds meer op de concurrenten uit de ‘Nieuwe Wereld’, waar wijnen gemaakt worden die kunnen wedijveren met de beste Franse wijnen. Als antwoord daarop zijn de Franse boeren zich meer gaan richten op kwaliteit en minder op volume. De oppervlakte van het wijngebied loopt al jaren terug. Italië is sinds een aantal jaren ’s werelds grootste wijnproducent en ook Spanje zit Frankrijk qua volume als kwaliteit op de hielen. In 2007 had de Franse wijn met 31% het grootste aandeel in de in Nederland geïmporteerde wijnen. Maar ook hier zit de concurrentie niet stil: mede door de klimaatsverandering stijgt het aantal Nederlandse wijnboeren al jaren (68 in 2007). ...
mei 2012

Cognac

Cognac heeft twee betekenissen. Alleereerst staat het voor de gemeente ten noorden van Bordeaux, in het departement Charente. Het is het centrum van het gelijknamige wijngebied en halteplaats op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Daarnaast is cognac natuurlijk de bekende Eau de vie (brandewijn), gemaakt van de druif Ugni Blanc (90%) aangevuld met de Folle Blanche, de Colombard en de Sémillion. Het cognacgebied is onderverdeeld in zes crus die ingedeeld zijn op basis van de bodemsoort en het klimaat.

De beste is de Grande Champagne, daarna volgen de Petite Champagne, de Borderies, de Fins Bois, de Bons Bois en de Bois Ordinaires. Behalve de origine, is ook de ouderdom van invloed op de kwaliteit. Die wordt op de fles aangeduid met één tot drie sterren en een van de volgende afkortingen: VO (Very Old), VOP (Very Old Pale), VOCB (Very Old Cognac Brandy), VSO (Very Superior Old), VSOP (Very Superior Old Pale), VVSOP (Very Very Superior Old Pale) en XO (Extra Old). Daarna komen nog de Vieille Réserve, de Grande Réserve, de Royal en de Napoleón, die minimaal zes jaar oud zijn. Hoe ouder de cognac, hoe zachter en donkerder van kleur. Tegenwoordig domineren een paar grote merken de markt, zoals Martell, Hennessy, Rémy Martin en Courvoisier. De Fransen zelf drinken nauwelijks cognac; meer dan 95% van de cognacproductie wordt geëxporteerd.

De vreemde gewoonte om het cognacglas te verwarmen is moorddadig voor de drank, omdat alle smaak verdampt. Neem het glas ook niet te lang in de hand, want ook daarmee verwarmt u de drank te veel. De ideale temperatuur van cognac is 18°C. ...
mei 2012

AOC, wat betekent het precies?

De afkorting AOC staat voor, Appellation d’origine controlée, ‘Benaming van gecontroleerde herkomst’. Een AOC  is een garantie dat een voedingsmiddel uit een bepaalde streek of gemeente komt en dat het product gemaakt is volgens nauwkeurig omschreven productiemethoden. Het is geen merknaam en een AOC zegt ook niet perse iets over de kwaliteit. Een AOC biedt vooral juridische bescherming tegen nagemaakte producten. Het heeft ook een marketingwaarde: consumenten zullen sneller geneigd zijn een AOC-product te kopen dan een AOC-loze concurrent, ook al is die laatste wellicht beter.

De AOC bestaat sinds 1905 en was in eerste instantie bedoeld om de wijnboeren te helpen die door de schimmelziekte phylloxera (druifluis) hun wijngaarden verloren hadden. De AOC moest hen beschermen tegen namaak en slechte wijnen. Nog steeds betreffen de meeste AOC’s wijnen, maar er zijn ook AOC’s voor dranken, kazen, vleeswaren, olijfolie, fruit en groenten, zuivelproducten, enzovoorts. In totaal zijn er nu 472 AOC’s voor wijnen, 47 AOC’s voor zuivelproducten en 39 AOC’s voor de overige voedingswaren. De lijst met AOC’s wordt regelmatig herzien en uitgebreid. Sinds 1992 vindt de bescherming plaats op Europees niveau onder de naam AOP (Appellation d’origine protégée).  Andere landen met een AOC zijn onder andere Duitsland (QbA), Italië (DOC) en Spanje (DO).  Andere beschermingen zijn ook mogelijk zoals IGP (Indication Géographique Protégée) en AB (Agriculture biologique). Het Institut national de l’origine et de la qualité  is belast met de controle op AOC producten.

Uit: de Francyclopedie, Stefan de Vries. ...
maart 2012

Tip voor Normandië: Rouen, stad van Jeanne d'Arc

Gaat u naar Normandië? Bezoekt u dan zeker de indrukwekkende stad Rouen. De oude hoofdstad van het Normandische rijk heeft prachtige gotische kerken en verschillende musea waaronder het Jeanne d’Arc museum. Op het Vieux Marchéplein werd de legendarische heldin als heks verbrand. Hoe zat het ook al weer precies met Jeanne d’Arc?

Tijdens de Honderjarige oorlog (1337-1453) tussen Engeland en Frankrijk hoort de zeer gelovige Jeanne d’Arc, dan pas 13 jaar, stemmen van de engelen Michaël, Catherine en Margriet die aangeven dat ze de strijd aan moet gaan met de Engelsen. Door haar ideeën wordt vervolgens een heel leger op de been gebracht. In 1429 slaagt Jeanne erin het Beleg van Orleans te breken waarna ze de bijnaam “La Pucelle d’Orléans krijgt, de maagd van Orléans, Ze begeleidt kroonprins Karel V11 naar Reims waar hij tot koning wordt gekroond. Een jaar later heeft ze haar eigen leger maar wordt vervolgens gevangen genomen door de Engelsen. Na een kort proces wordt Jeanne d’Arc veroordeeld voor ketterij en in de Normandische stad Rouen op de brandstapel verbrandt. In 1456 wordt Rouen door de Fransen heroverd en wordt het proces opnieuw gedaan waarna Jeanne en haar familie volledig in ere worden hersteld.

Jeanne d’Arc staat tegenwoordig voor alles wat ‘puur’ Frankrijk is . In 1920 wordt ze door de katholieke kerk tot heilig verklaard. Wilt u Rouen, de stad van Jeanne d’Arc zelf bezoeken en zoekt u een geschikte accommodatie?

Voor leuke vakantiehuizen dichtbij Rouen kunt u terecht op
www.vakantiehuisfrankrijk.nl

Een leuk tip is bijvoorbeeld het huis: http://www.vakantiehuisfrankrijk.nl/vakantiehuis/normandie/seine+maritime/SM13/183 ...
februari 2012

De Slag van de Somme

Op 1 juli 1916 begint het offensief van de Somme na dagenlange zware bombardementen. De Britten en Fransen vormen een breed front van Baupame (Pas de Calais) tot Chilly (Somme). Meer dan 20.000 Gealieerden sneuvelen deze eerste dag en met dan 40.000 raken er gewond.

Na maanden van zware strijd is het front slechts enkele kilometers opgeschoven en zijn er meer dan een miljoen doden gevallen. Arras, Lens, Cambrai, Armentières en Bailleul zijn vernietigd en het landschap is totaal onherkenbaar veranderd. De Slag van de Somme is de bloedigste strijd van de Eerste Wereldoorlog. Het was ook de eerste mondiale strijd in de moderne geschiedenis met soldaten van meer dan dertig nationaliteiten omdat de koloniale onderdanen waaronder Indochinezen, Zuid-Afrikanen en o.a. Australiërs meevochten met Engeland en Frankrijk.

Wilt u meer te weten komen over de historische achtergronden van deze veldslag? In Péronne vindt u het museum Historial de la Grande Guerre dat u meer informatie verschaft. Naast de talloze oorlogskerkhoven is ook Thiepval interessant omdat u hier het 45 meter hoge monument vindt ter nagedachtenis aan de gevallen Britse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Ook het nabijgelegen documentatiecentrum is een bezoek waard omdat u hier een duidelijke uitleg krijgt.

Behalve een interessante historie staat het departement de Somme ook bekend om haar uitgestrekte natuurgebieden waar u prachtig kunt wandelen en fietsen. Bent u van plan om een week of langer te verbijven in deze streek? Kijkt u voor meer tips en leuke vakantiehuizen dan eens op www.liberte.nl ...

Schrijf u in voor de nieuwsbrief