•   Klanttevredenheid: 8,8
  •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
  •   Al 22 jaar persoonlijke, betrouwbare service
  •   Géén boekingskosten
Menu ×

Tolwegen in Frankrijk

woensdag 10 september 2014

Bent u onderweg naar uw vakantiebestemming en maakt u gebruik van de snelweg, dan rijdt u ongetwijfeld weleens over de tolwegen in Frankrijk. Vraagt u zich af hoe het precies zit met het betalen van tol ‘Le Péage’ in Frankrijk? Omdat er nog al eens wat vragen rijzen wat betreft de tarieven en mogelijkheden tot betaling op de Franse tolwegen, hebben wij hieronder de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.
Om haar wegennet te ontwikkelen, heeft Frankrijk er voor gekozen om, in plaats van de belastingbetaler, de gebruiker van het wegennet te laten betalen. Het is een systeem waarbij alleen de gebruiker van het wegennet betaalt. Ook u als toerist zal dus tol moeten betalen wanneer u onderweg bent naar uw vakantiebestemming in Frankrijk.

Klassenindeling: het type auto dat u rijdt

In Frankrijk bepaald het voertuig dat u rijdt hoeveel tol u moet betalen. Hierbij wordt er onderscheidt gemaakt tussen vijf klassen op basis van hoogte, gewicht en het aantal assen van uw voertuig.

Wanneer u een vakantiehuis in Frankrijk huurt zult u hoogstwaarschijnlijk met een bepakte auto de weg op gaan. In dat geval valt uw voertuig onder klasse 1; lichte voertuigen. Onder dit type voertuig worden onder andere auto’s, busjes, campers en bestelwagens gerekend. Hierbij geldt dat het hoogste punt van het voertuig niet hoger mag zijn dan 2 meter vanaf de grond.

Reist u in een ander type voertuig? Kijk dan op de website van de ANWB. U vindt hier gedetailleerde informatie over de vijf verschillende klassen en de voorwaarden waarin in een bepaalde klasse voldaan moet worden.

Tarieven: de kosten van uw reis

Het bedrag aan tol dat u per kilometer betaalt is afhankelijk van zowel de bouw en het gebruik van de snelweg, als de geografische ligging van de weg. Het is dus moeilijk te zeggen hoeveel u gemiddeld betaalt voor een reis van een bepaald aantal kilometers.

Bent u toch benieuwd hoeveel tol u precies moet betalen? Neem dan een kijkje op de website van de ‘Association des Sociétés Françaises d’Autoroutes’. Op deze website kunt u vanaf uw voordeur tot aan uw vakantiebestemming het bedrag aan tol berekenen.

Betalingsmogelijkheden: hoe u betaalt bij de tolweg

Bij de meeste tolwegen bestaat de mogelijkheid om contact te betalen, door geld te werpen in een automaat. Het werkt echter het makkelijkst de tol te betalen door middel van een creditcard. Zowel uw Visa, als uw Euro-/Mastercard kunt u hiervoor gebruiken.

Welk loket u bij de ingang van de tolweg kiest is afhankelijk van de manier waarop u betaalt. Om het u makkelijk te maken wordt er gebruik gemaakt van verschillende pictogrammen, zodat u snel kunt herkennen bij welk loket u moet zijn. De pictogrammen zijn vanwege hun vormen en kleuren van veraf gemakkelijk te herkennen:

  • 1wanneer u dit pictogram ziet is het loket gereserveerd voor télépéage. Waarschijnlijk bent u als toerist niet geabonneerd en is dit loket geen optie voor u;
  • 1wanneer u dit pictogram ziet kunt u in contanten of met een creditcard betalen;
  • 1wanneer u dit pictogram ziet is het loket uitsluitend gereserveerd voor betalingen met een creditcard;
  • 1dit pictogram wijst erop dat u uitsluitend in contacten (munten of biljetten) kunt betalen;
  • 1hier kunt u alleen met muntgeld betalen. Het wisselgeld zal aan u worden teruggegeven.

Tip: zorg er altijd voor dat u contact geld op zak heeft. Hiermee voorkomt u problemen wanneer uw creditcard niet werkt.

Mocht u alsnog vragen hebben over het betalen van tol op de Franse snelweg, neem dan een kijkje op de website van de ANWB. U vindt hier uitgebreide informatie over de klassenindeling en de betalingsmogelijkheden.

Nog op zoek naar een vakantieverblijf?

Bekijk & boek onze vakantiehuizen in Frankrijk

Schrijf u in voor de nieuwsbrief