•   Klanttevredenheid: 8,8
  •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
  •   Al 23 jaar persoonlijke, betrouwbare service
  •   Géén boekingskosten
Menu ×

Vin

donderdag 28 juni 2012

Wijn is onderdeel van de Franse identiteit. Zozeer zelfs dat wijn volgens koppige drinkers geen wijn is als hij niet uit Frankrijk komt. Maar het waren de Grieken die rond 600 v.C. de eerste wijnranken in Zuid-Frankrijk plaatsten. Onder de Romeinen ontwikkelt de wijnbouw zich vervolgens rondom de steden Narbonne en Béziers. Die laatste stad noemt zich ‘de wijnhoofdstad’. De Galliërs vonden de wijnvaten uit, waardoor de wijn makkelijk te transporteren werd. In de Middeleeuwen verbouwen vooral de kerken en kloosters wijn. Na de Revolutie gaan de kerkelijke eigendommen over in handen van particulieren die zich vervolgens massaal aan de wijnbouw wijden.

Tegenwoordig worden in Frankrijk op 774.120 hectare welgeteld 3022 verschillende wijnen verbouwd. De terroir, dat wil zeggen de grond en de ligging van de wijngaard, is van grote invloed op de smaak en de kwaliteit. Daarnaast spelen ook de druivensoort en uiteraard de competentie van de wijnmaker een rol. Vanaf het einde van de 20e eeuw richten wijnconsumenten hun ogen steeds meer op de concurrenten uit de ‘Nieuwe Wereld’, waar wijnen gemaakt worden die kunnen wedijveren met de beste Franse wijnen. Als antwoord daarop zijn de Franse boeren zich meer gaan richten op kwaliteit en minder op volume. De oppervlakte van het wijngebied loopt al jaren terug. Italië is sinds een aantal jaren ’s werelds grootste wijnproducent en ook Spanje zit Frankrijk qua volume als kwaliteit op de hielen. In 2007 had de Franse wijn met 31% het grootste aandeel in de in Nederland geïmporteerde wijnen. Maar ook hier zit de concurrentie niet stil: mede door de klimaatsverandering stijgt het aantal Nederlandse wijnboeren al jaren (68 in 2007).

Ken uw wijnen

Op etiketten van Franse wijnen treft men de volgende omschrijvingen aan:

AOCAppellation d’origine controlée. Een AOC geeft een bepaald gebied aan en een bepaalde manier van fabricatie.

VDQSVin délimité de qualité supérieure. Wijnen uit regio’s met minder potentie dan die van de AOC-gebieden.

Vin de pays – een wijn die voldoet aan bepaalde normen op het gebied van alcoholgehalte, druivensoorten en perceelopbrengsten.

Vins de table – veelgedronken, ‘simpele’ wijnen die minimaal 8,5 of 9% alcohol bevatten. Als de gemengde wijn niet uitsluitend français is, maar samengesteld is uit verschillende wijnen van de EU, dan staat er op het etiket mélange de vins de différents pays de la Communauté européenne. Tafelwijnen zijn te koop in flessen, dozen of plastic zakken.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief