•   Klanttevredenheid: 8,8
  •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
  •   Al 23 jaar persoonlijke, betrouwbare service
  •   Géén boekingskosten
Menu ×

Le Mont Saint Michel

zondag 22 oktober 2023

Le Mont Saint Michel, het hoogtepunt van uw vakantie in Normandië

Le Mont Saint-Michel, ook wel ‘het Wonder van het Westen’ genoemd, is één van de mooiste bezienswaardigheden van Normandië, en misschien wel van heel Frankrijk. Midden in een grote baai bevindt zich dit kleine rotseiland vol middeleeuwse straatjes en een enorme abdij die men al van grote afstand boven het landschap uit ziet steken. Je hebt de ansichtkaarten vast wel eens voorbij zien komen, maar dit plaatje moet je toch echt met eigen ogen gaan bekijken. Het is mooi, indrukwekkend, betoverend en overweldigend!

Le Mont Saint Michel, een stukje geschiedenis

Om te begrijpen waarom zo’n klein stukje land in zee al zoveel eeuwen een enorme aantrekkingskracht uitoefent, moeten we toch even de geschiedenis induiken van icoon. De geschiedenis van de Mont Saint Michel gaat terug tot het jaar 708 toen bisschop Aubert een kleine kapel op het eiland liet bouwen ter ere aan de aartsengel Michaël die drie keer aan hem verschenen was en hier opdracht voor had gegeven. Twee eeuwen later vestigde zich er een groep Benedictijnse monniken, bouwden er een klooster en in de lagere gedeeltes van het eiland ontstond een heel dorp. Het werd al gauw een geliefd bedevaartsoord voor christelijke pelgrims. Samen met Rome en Santiago de Compostella was het eiland een van de belangrijkste bedevaartplaatsen in de Middeleeuwen. De Mont Saint Michel is echter ook een militaire vesting en wordt in de loop der eeuwen diverse keren veroverd en weer heroverd. Het heeft tijdens de Franse Revolutie zelfs nog dienst gedaan als gevangenis. Maar eind 19e eeuw begint men aan een grondige renovatie, de abdij wordt alsmaar groter en ook het dorp onder aan het eiland groeit. Vanaf die tijd is de Mont Saint Michel een Historisch Monument.

Le Mont Saint Michel, een getijdeneiland

Een van de dingen die de Mont Saint Michel zo bijzonder maakt is dat het op een getijdeneiland gebouwd is. Dat betekent dat als er hoogwater is, het eiland volledig ingesloten wordt door de zee, terwijl bij laagwater de zeebodem juist droog komt te vallen, zodat je zelfs te voet naar het eiland kan lopen. Een beetje vergelijkbaar dus met het Nederlandse waddengebied. Je kunt er dan ook, onder begeleiding van een gids, een mooie wandeltocht van maken. Onderweg loop je een grote kans zeehonden en verschillende zeevogels tegen te komen en je hebt ten alle tijden een prachtig zicht op de Mont Saint Michel. Ga echter nooit zonder gids op pad, daarvoor zijn de risico’s te groot: drijfzand, mist, onweer, razendsnel opkomende vloed en diepe, snelstromende geulen. Niet doen dus! Met hoogwater is het mogelijk om het eiland te bereiken met een voetgangersbrug, waardoor je nu de oversteek kunt maken. Een heel ander verhaal wordt het als het springtij is: bij volle maan komt het water zo hoog te staan dat het zelfs niet mogelijk is om met de voetgangersbrug de Mont Saint Michel te bereiken. Het is dus aan te raden om voor je bezoek even de springtijkalender te raadplegen.

Mont St. Michel

Le Mont Saint Michel, anno nu

Wist u dat de Mont Saint Michel in de top 3 staat van de meest bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk? En dat het op de Unesco Werelderfgoedlijst staat? Dit is natuurlijk niet voor niets, het is een waar icoon voor Frankrijk. De abdij die boven op het eiland prijkt en het prachtige landschap dat er omheen ligt zijn er de oorzaak van dat veel toeristen er graag een dagje voor uit trekken om dit met eigen ogen te aanschouwen. Je kunt je auto ongeveer 2 kilometer vóór het eiland parkeren en van daaruit heb je twee mogelijkheden om het eiland te bereiken: de (gratis) shuttlebus of te voet over de voetgangersbrug. De toegang tot het eiland en het dorp is gratis, maar voor de Abdij betaal je entreegeld. Ben je aangekomen op het eiland dan loop je via kleine Middeleeuwse straatjes naar de top. Eigenlijk is het maar één lange slingerende straat vol winkeltjes met snuisterijen en restaurantjes en af en toe een kledingzaak. Al klimmend bereik je de top waar zich de abdij bevindt. Ga hier naar binnen, het is echt de moeite waard! Geniet van de serene sfeer van de kloostertuin en vergeet ook niet af en toe stil te staan om uit te kijken over de baai rond het eiland. Na de afdaling naar beneden en weer aangekomen bij uw auto, overweeg dan toch om nog even te blijven tot de duisternis invalt. Het gehele eiland is tot middernacht verlicht: geniet nog even ‘het Wonder van het Westen’ voordat u de auto instapt en de bewoonde wereld van alle dag binnenrijdt.

Tips voor een bezoek aan le Mont-Saint-Michel:

  • Ga vroeg in de ochtend of laat in de middag om zo de grote drukte te vermijden
  • Koop voorafgaand aan je bezoek een kaartje voor de abdij zodat je niet lang in de rij hoeft te staan
  • Neem een voldoende geld mee, of gewoon een picknickmandje: het kopen van eten en drinken is hier behoorlijk prijzig
  • Check voor je gaat de getijden en voorkom hiermee dat je voor verrassingen komt te staan (oeps: ik kan het eiland niet meer af!)
  • Als je gaat Wadlopen, regel dan van te voren een gids, en ga niet zonder gids op pad: levensgevaarlijk!
  • In juli en augustus kun je de abdij ook na zonsondergang bezoeken. Er worden dan speciale avonden georganiseerd en het is weer een heel andere beleving dan bij daglicht.

Vakantiehuis huren in de buurt van le Mont Saint Michel?

Bent u ook nieuwsgierig geworden naar de Mont Saint Michel en zou u deze met eigen ogen willen bewonderen? Liberte-vakantiehuizen heeft verschillende huizen in het bestand op korte afstand van dit eiland. Alle huizen zijn met zorg geselecteerd en betaalbaar. Een greep uit ons aanbod:

Bekijk hier alle huizen bij de Mont St. Michel
Vakantiehuis MA57 in Normandië

Schrijf u in voor de nieuwsbrief