•   Klanttevredenheid: 8,8
  •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
  •   Al 23 jaar persoonlijke, betrouwbare service
  •   Géén boekingskosten
Menu ×

Het bidet, oude franse uitvinding in een nieuw jasje

donderdag 10 mei 2012

Het bidet is een eigenaardig fonteintje in Franse en Zuid-Europese badkamers, waarvan veel buitenlanders zich vertwijfeld afvragen waar het toe dient. Het is geen badje voor kleine kinderen, het is ook niet bedoeld om voeten te wassen en het is evenmin een bloembak. Het bidet is bedoeld om de intieme delen te reinigen en stamt uit de tijd dat echte badkamers nog niet bestonden. Het meubelstuk schijnt uitgevonden te zijn door Marc-Antoine Jacoud en wordt voor het eerst genoemd in de kasboeken van Madame de Pompadour (1721-1764). De eerste bidets waren mobiel en pasten goed bij de libertijnse gebruiken in die dagen.

In de VS en Groot-Brittannië wordt het bidet geassocieerd met prostituees en is het voorwerp taboe. Daarentegen kent men in Japan sinds eind jaren ’80 wc’s met een ingebouwd bidet, de washlets, die nu in de meerderheid van de huishoudens te vinden zijn. In Frankrijk echter, de bakermat van het bidet, is het curieuze badkamermeubel bezig aan een roemloze aftocht.

Toch is er een nieuwe opmars gaande van wc’s met ingebouwd fonteintje oftwel de wc met de discrete bidet functie. Volgens de grote fabrikanten zal over enkele jaren in menig huishouden dit opnieuw uitgevonden bidet te vinden zijn. We zijn benieuwd!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief