•   Klanttevredenheid: 8,8
  •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
  •   Al 23 jaar persoonlijke, betrouwbare service
  •   Géén boekingskosten
Menu ×

Baguette

woensdag 11 januari 2012

Hoe zat het ook al weer precies met de baguette?

De Franse baguette wordt niet onder de arm gedragen zoals veel Nederlanders denken maar wordt gewoon stevig in het midden vast gehouden met één hand terwijl men een hap neemt van het heerlijke nog warme uiteinde.

In de jaren dertig wordt de baguette langzaam een symbool voor Frankrijk. De voorloper van de baguette is de viennoise, net zoals de croissant afkomstig uit Wenen. De viennoise is een lang brood met biergist en melk, gebakken in een stoomoven waardoor er een korst op komt. De Oostenrijkse Baron Zang gebruikt dit recept in zijn bakkerij die hij in 1838 in Parijs begint. Het witte brood is korter houdbaar dan zuurdesembrood. Om een groter publiek te bereiken wordt de melk op een gegeven moment weggelaten, waardoor de prijs daalt. De baguette zoals we die nu eten, werd voor het eerst uit de oven gehaald aan het begin van de 20e eeuw. In de loop der tijd past de vorm zich aan de mandjes aan waarin het brood wordt bewaard. De baguette is nu zeventig centimeter lang en weegt tussen de 250 – 300 gram.

De beste baguette van Parijs van 2008 werd gebakken door bakker Anis Bouabsa (32, rue Tristan Tzara, 18e arr.). Hij mocht een jaar lang het brood leveren aan het Elysée.

Tekst uit “De Francyclopedie” van S. de Vries

Schrijf u in voor de nieuwsbrief