•   Klanttevredenheid: 8,8
  •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
  •   Al 23 jaar persoonlijke, betrouwbare service
  •   Géén boekingskosten
Menu ×

Alles wat u moet weten over Zwarte Zaterdag

woensdag 15 juni 2016

Iedereen die al eens in de zomer op vakantie in Frankrijk is geweest, zal bekend zijn met het fenomeen Zwarte Zaterdag. Op Zwarte Zaterdag zijn de snelwegen richting het zuiden van Frankrijk overbelast met al het verkeer dat richting hun vakantiebestemming vertrekt. De wegen staan dan vol met de beruchte, ellelange monsterfiles. Een totale lengte van 1.000 km. aan file op Zwarte Zaterdag is eerder regel dan uitzondering. Staat u in één van deze gevreesde files, reken dan zeker op een vertraging van minimaal vijf uur. Natuurlijk begint niemand zijn vakantie graag in één van deze eindeloze files, dus wat kunt u doen om zo weinig mogelijk hinder te ondervinden van deze grote opstoppingen op de wegen? Wij geven u graag wat tips mee voor op reis, zodat u zo ontspannen mogelijk bij uw vakantiebestemming in Frankrijk aankomt.

Waarom is het zo druk op Zwarte Zaterdag?

Zwarte Zaterdag valt in 2016 op zaterdag 30 juli en zaterdag 6 augustus. Op deze twee zaterdagen vertrekken niet alleen vanuit Nederland veel reizigers naar hun vakantiebestemming in Frankrijk, maar ook de Fransen zelf zijn vrij en reizen af naar zonnige bestemmingen. Deze grote uittocht van Franse toeristen naar hun vakantieadres wordt ook wel aangeduid met de Franse term ‘le grand départ’. Omdat voor veel vakantieadressen de wisseldag op zaterdag valt, zien Franse en buitenlandse toeristen zich vaak genoodzaakt om op zaterdag te reizen. Veel Franse vakantiegangers vertrekken op zaterdag in de vroege ochtend, zodat zij op tijd bij hun vakantiebestemming in het zuiden arriveren. Voeg hieraan het grote aantal vakantiegangers dat vanuit het buitenland naar Frankrijk reist toe, en je hebt een enorme stroom aan vakantieverkeer.
2 weken na de grote uittocht naar het zuiden, zullen veel toeristen weer huiswaarts keren, waardoor de wegen op zaterdag – in omgekeerde richting - wederom erg druk zullen zijn. Houd ook dan rekening met lange files.

Vertrek pas op zaterdagmiddag richting Frankrijk

Natuurlijk kunt u reizen op Zwarte Zaterdag het beste zoveel mogelijk vermijden. Mocht u zich echter genoodzaakt zien om op deze dag te reizen, dan adviseren wij u, zo mogelijk, pas op zaterdagmiddag (rond 14.00 – 15.00 uur) vanuit Nederland te vertrekken. Hierdoor voorkomt u dat u in de ochtend of tegen het middaguur moet aansluiten in de files op de grote snelwegen richting het zuiden. Vooral op de snelwegen rondom Parijs begint de chaos al vroeg, wanneer de Parijzenaars 's ochtends massaal naar hun vakantiebestemming vertrekken. Maar ook op de snelwegen richting het Middellandse Zee gebied, de zogenaamde ‘Route du Soleil’ beginnen de files al vroeg. Als u later vanuit Nederland vertrekt, dan heeft u de kans dat u achter de grootste opstoppingen aan rijdt. Houd u er rekening mee dat de vrijdag vóór, en de zondag ná Zwarte Zaterdag in Frankrijk ook erg drukke dagen zijn. Ook dan kunt u in lange files terecht komen. Wilt u rustig rijden, en heeft u de mogelijkheid om eerder of later te vertrekken, kies dan de maandag of de donderdag om te reizen.

Monsterfile; en dan?

Soms is het onvermijdelijk en belandt u onderweg in één van de lange files richting het zuiden. Wat kunt u dan doen en waar moet u rekening mee houden?

  • Zorg er altijd voor dat u op tijd tankt. Uw auto verbruikt veel brandstof in de file met de airco aan. Voorkom dat u al nagelbijtend de laatste kilometers richting pompstation moet afleggen, of nog vervelender, met een lege tank in de file komt te staan.
  • Houd er rekening mee dat op Zwarte Zaterdag ook de pompstations en de Aires overvol zijn. Liever een rustige pauzeplek? Verlaat dan de drukke tolwegen en zoek een restaurant of pompstation aan de één van de Route Nationale wegen (RN).
  • Is het mogelijk om een gedeelte van uw route over de Route Nationale te rijden, dan kan dit een welkome afwisseling zijn voor de overvolle tolwegen. Check echter wel altijd vooraf de verkeersinformatie (Bison Futé of Autoroutes.fr), want ook RN wegen kunnen op Zwarte Zaterdag behoorlijk vollopen.
  • Vooral voor de tolpoorten loopt het verkeer erg vast. Reist u vaker naar Frankrijk, dan kunt u overwegen een tolbadge aan te schaffen. Met de tolbadge betaalt u automatisch (dus zonder losgeld of creditcard) aan de tolpoorten. De rij voor deze speciaal hiervoor ingerichte, elektronische tolpoorten is vaak aanzienlijk korter dan de rij voor de normale poorten. U kunt zonder extra handelingen doorrijden, terwijl de tolbadge de kosten registreert. Deze kosten worden daarna automatisch van uw creditcard afgeschreven. Meer informatie over de tolbadge vindt u op de website van de ANWB.
  • Zorg er tenslotte voor dat u altijd voldoende te eten en te drinken bij u heeft, en houd moed! Ook aan de langste file komt uiteindelijk een einde.

Waar staan de monsterfiles?

De volgende snelwegen zijn op Zwarte Zaterdag in Frankrijk vaak overvol:
A1: Lille – Paris A6: Paris – Lyon
A7 : Lyon – Marseille
A8 : Marseille – Nice
A9 : Avignon – Perpignan
A10 : Paris – Bordeaux (gedeeltelijk)
A63 : richting Biarritz

De Franse verkeersinformatiedienst houdt u ook vooraf op de hoogte van de verwachte drukte op de wegen. De verwachtingen worden aangeduid in kleur, waarbij de kleur zwart aangeeft dat er zware vertragingen zullen zijn op de drukste punten in het wegennetwerk. Oranje geeft aan dat er vertragingen kunnen voorkomen op enkele punten. Rood betekent dat er veel tot zeer veel verkeer op de wegen wordt verwacht.

Met bovenstaande informatie hopen wij u een eindje op weg te hebben geholpen met uw reis richting uw vakantiebestemming en wensen u naast een hele goede en veilige reis een geweldige tijd in Frankrijk toe!

Bekijk ons aanbod
Nog geen mooie vakantiebestemming gevonden?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief