•   Klanttevredenheid: 8,8
  •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
  •   Al 23 jaar persoonlijke, betrouwbare service
  •   Géén boekingskosten
Menu ×

Top 25: de mooiste bezienswaardigheden van Bretagne

dinsdag 25 maart 2014

Bretagne verwelkomt u en nodigt u uit voor een onvergetelijke vakantie. Er is volop te ondernemen in het mooie Bretagne: van wandelen over de roze rotsen van de Granietkust en in de ongerepte natuur, ontspannen op het strand, tot een dagje cultuur snuiven in één van de historische stede: u hoeft zich geen moment te vervelen. Aan de kust in Bretagne vindt u diepgroene zeeën, pittoreske badplaatsjes en een rotsachtige kustlijn. In het binnenland heeft Bretagne een groot natuurlijk en historisch erfgoed. Wist u dat Bretagne een eigen taal heeft - het Bretons -, een Keltische taal die in niets op het Frans lijkt? En dat deze streek rijk is aan folklore en tradities?
Of u nu liefhebber bent van een heerlijke strandvakantie of juist meer van actieve, culturele uitstapjes houdt: Bretagne heeft voor ieder wat wils!

Bretagne bestaat uit vier departementen: de Côtes d’Armor in het noorden, Ille et Vilaine in het oosten, de Morbihan in het zuiden en de Finistère in het westen. Omdat er zoveel te ontdekken is in Bretagne heeft Liberté vakantiehuizen een top 25 gemaakt van de mooiste bezienswaardigheden.

1. De Roze Granietkust en het unieke kustlandschap van Bretagne

Een heel bijzonder aanzicht vormt de Roze Granietkust aan de Noordkant van Bretagne tussen Saint-Brieux en Morlaix. De naam zegt precies waar het om gaat: het graniet is daar werkelijk roze van kleur - terwijl je in Bretagne vooral grijze graniet vindt. Dankzij de kwarts kristalen die het bevat glinstert dit gesteente en geeft het de kustlijn een bijna onwerkelijke uitstraling. Mooie rotspartijen wisselen zich in dit deel van Bretagne af met gesloten baaien en turquoisekleurige wateren. De kust heeft prachtige schone stranden, met hier en daar een strook wit zand.

In Ploumanac'h is een spectaculaire stapeling rotsen te zien. Volg de wandelroute tussen de haven en het strand van Trestaou en bewonder deze natuurlijke kunst, die als nationaal erfgoed is geclassificeerd. De aparte vormen in een wankel ogend evenwicht kunnen doen denken aan de hoed van Napoleon of een spreekstoel. Wat herkent u in de rotsen? Zeker een mooie bezienswaardigheid tijdens uw bezoek aan Bretagne.

 

De Roze Granietkust van Bretagne

2. Loquirec, een mooi voorbeeld van de vele badplaatsjes van Bretagne

Locquirec is een enige plaats in Bretagne die de typische, gezellige Bretonse sfeer ademt. Nabij de Roze Granietkust gelegen, vindt u er tal van ruime zandstranden. Het is een badplaats bij uitstek om te genieten van allerlei mogelijke watersporten. Het wandelpad langs de kust van dit stukje Bretagne slingert langs beschutte baaien en mooie bezienswaardigheden en u heeft er prachtig uitzicht op zee.

In het dorp zelf hebben de huizen hellende tuinen en u ziet veel huizen met wit houtwerk en uitspringende torenraampjes. Waar het begon als een klein vissersdorpje, is Locquirec inmiddels uitgegroeid tot een populaire badplaats in Bretagne. Het ‘Hôtel des Bains’ is een bezienswaardigheid op zich. Zijn mooie ligging aan zee vormt voor veel schrijvers en kunstenaars een grote inspiratiebron. Leuk om te weten: het hotel was het decor van de beroemde Franse film ‘l’Hôtel de la Plage’.

Bekijk hier meer dan 100 vakantiehuizen in Bretagne
Een helderblauwe zee bij Locquirec, één van de pittoreske badplaatsjes van Bretagne

3. De fijne zandstranden van de Smaragdkust

De zogenoemde Smaragdkust, die de naam de danken heeft aan de diep groene kleur van de zee, kent veel gereputeerde badplaatsen en strekt zich uit van le Grouin, ten noorden van Cancale, tot aan Val-André in de Côte d'Armor. De kust biedt een mooi palet aan kleuren en landschappen met een afwisseling van zandstranden, kreken en rotsachtige kusten.

Laat u tijdens een mooie meevoeren langs de kustlijn en geniet van het adembenemende uitzicht op zee.

De mooie mix van brede zandstranden, verborgen baaien en fenomenale panorama’s maakt dit deel van Bretagne zo bijzonder. Bovendien bieden de schilderachtige haventjes langs de kust een gevarieerd aanbod van restaurants waar u kennis kunt maken met de gastronomie van Bretagne; een waar genot voor echte fijnproevers.

Tip: de zeven zandstranden van het badplaatsje Saint-Cast-le-Guildo zijn echte aanraders!

4. Fort La Latte, een juweeltje van het erfgoed van Bretagne

Laat u verrassen door het absolute hoogtepunt - letterlijk en figuurlijk - van het schiereiland van Fréhel en bezoek eens het veertiende-eeuwse kasteel Fort La Latte. Beschermd tegen de zee door twee steile kliffen, diende het kasteel een aantal eeuwen geleden als verdedigingsfort langs de kust. Geclassificeerd als historisch monument is het zonder meer één van de juweeltjes van het erfgoed van Bretagne. Een bezienswaardigheid die u niet mag missen.

Het kasteel, dat over de kustlijn van Bretagne uitkijkt en op de top van een klif is gelegen, heeft het grootste deel van zijn originele architectuur weten te behouden. Zijn ophaalbruggen, torens en kerkers plaatsen u in een compleet andere tijd. Dankzij zijn schilderachtige aanzicht en uitstekende staat, is het kasteel het toneel geweest van vele Franse films.

Het mooiste beeld van het fort krijgt u wanneer u een wandeling maakt die langs prachtige kleurige heidevelden voert, vanaf Cap Fréhel naar het oosten langs de rotskust .

Het bijzondere bouwwerk is te bezoeken en u krijgt zo een uniek beeld van de vroegere glorietijden van het kasteel. Neem voor openingstijden en entreeprijzen een kijkje op de website van het monument.

5. De prachtige uitzichten vanaf Kaap Fréhel en Kaap d'Erguy

Langs de noordelijke kustlijn van Bretagne bevinden zich de kapen Cap Fréhel en Cap d’Erquy.  Van het imposante kasteel Fort La Latte tot aan de vissershaven van Erquy, lopen mooie wandelpaden omringd door laaggroeiende heide en andere planten die de zilte winden kunnen weerstaan.

Vooral in de lente, wanneer alles in volle bloei staat, hebben de ruige kapen een weelderig aanzicht. Over het roze zandsteen loopt u van het ene pittoreske haventje naar het andere. De hoogten van de kapen lopen soms op tot wel tachtig meter boven de golven, en u houdt voortdurend uitzicht op de diepblauwe zee. Een overweldigend mooie bezienswaardigheid en een waar genoegen voor iedere wandelliefhebber!

Prachtig uitzicht op Kaap Fréhel

6. Dinan, stad van kunst en geschiedenis van Bretagne

In de karakteristieke stad Dinan lijkt de tijd stil gestaan te hebben: het ruime centrum bestaat uit sfeervolle met stenen geplaveide straatjes, waarvan de restaurants en pannenkoekenhuisjes soms middeleews ingericht zijn, oude vakwerkhuizen, kerken en voormalige kloosters. Liggend op een groene heuvel en aan de monding van de rivier de Rance, behoort Dinan tot de steden van Bretagne die u absoluut gezien moet hebben. Omringd door haar stadsmuren is Dinan een verrassend, goed bewaard erfgoed. Een belangrijke hoogtepunt in Bretagne voor elke cultuurliefhebber.

U zult verleid worden door de schoonheid van de stad en u onderdompelen in zijn rijke geschiedenis. Dankzij zijn hoge ligging, kunt u op deze manier genieten van de mooiste uitzichten op het groene landschap van Bretagne. Dinan is geclassificeerd als stad van kunst en geschiedenis van Bretagne. Leuk om te weten: Dinan bezit maar liefst 115 vakwerkhuizen!

Tip: Op slechts 20 minuten lopen van de stad Dinan ligt het dorpje Léhon dat ook zeker een bezoekje waard is. Dit dorpje heeft alles wat u van een typische dorpje van Bretagne verwacht: een bakkerij, gezellige cafés en knusse restaurantjes waar u kunt proeven van de heel eigen Bretonse gastronomie.

Bekijk ons aanbod van vakantiehuisjes in Bretagne
Dinan, stad van kunst en geschiedenis van Bretagne

7. Het 'bloemeneiland' van Bretagne: Ile de Bréhat

Bréhat staat bekend om zijn doolhof van smalle straatjes met talloze bloementuinen; Ile de Bréhat wordt niet voor niets het ‘bloemeneiland’ van Bretagne genoemd. Het eiland wordt omringd door de bekende roze granieten rotsen en heeft een verbazingwekkende ruige natuur. Gun uzelf een hele dag om de charmante huizen en imponerende baaien van het eiland te ontdekken. En vergeet de auto! Hier is geen gemotoriseerd verkeer. Alles wordt op de fiets of te voet gedaan.

Tip: het ‘bloemeneiland’ van Bretagne is het best te bezoeken in het voorjaar en de zomer, wanneer de bloemen in volle bloei staan.

Boek een vakantiehuis bij Côtes d'Armor, Bretagne
Ile de Bréhat, het ‘bloemeneiland’ van Bretagne

De mooiste bezienswaardigheden van Ille et Vilaine

In het oosten van Bretagne is het departement Ille et Vilaine gelegen. Dit deel van Bretagne wordt gekenmerkt door een aaneenschakeling van prachtige landschappen en charmante dorpjes met straten vol geschiedenis. Rijk aan mooie bezienswaardigheden en een rustgevende natuur, leent het Bretonse binnenland zich perfect voor het maken van een lange wandeltocht.

Een bezoek aan de charmante hoofdstad Rennes mag natuurlijk niet ontbreken, met zijn vele musea en gastvrije binnenstad.

Speciaal voor u heeft Liberté vakantiehuizen de mooiste bezienswaardigheden van dit prachtige stukje Bretagne op een rijtje gezet.

8. Dinard, terug naar 'la Belle Epoque'

Aan de noordkust van Bretagne vindt u Dinard, een van oudsher elegante badplaats. Als één van de eerste badplaatsen van Frankrijk is dit één van de bezienswaardigheden van de Ille et Vilaine die u absoluut niet mag missen. In Dinard vindt u fijne zandstranden, mooie wandelpaden en smaakvolle villa’s met weelderige tuinen langs de kust. Het enorme aantal villa’s aan zee geeft de stad een luxe karakter.

Van oorsprong was Dinard een klein vissersdorpje, dat tijdens ‘la Belle Epoque’ is uitgegroeid tot de ontmoetingsplek van de nationale en internationale elite in Bretagne. Adellijke families uit Frankrijk en leden van de Europese Koninklijke families zochten de stranden van dit noordoostelijke deel van Bretagne op. Ook rijke Britse families raakten verzot op deze plek en lieten hier dure villa's bouwen. Tegenwoordig is “Dinard, l’élégante” met haar casino, kunstgaleries en mooie hotels nog steeds een zeer populaire badplaats.

Tip: Dinard kent drie mooie zandstranden die tevens het startpunt zijn voor prachtige wandelingen langs de kust van Bretagne. De Promenade du Clair is zonder twijfel het mooiste wandelpad van Dinard. Bezaaid met palmbomen leidt het u langs zee en mediterraan aandoende tuinen.

Dinard, terug naar ‘la Belle Epoque’

9. Rennes, de charmante hoofdstad van Bretagne

Voor levendigheid en cultuur in Bretagne moet u beslist Rennes bezichtigen: talloze restaurants, leuke boetiekjes en historische straten met oude vakwerkhuizen en statige gevels geven de stad zijn grandeur. Al wandelend door de straatjes en binnenplaatsen komt u de prachtige vakwerkhuizen of het plechtige Palais du Gouvernement tegen. Ontdek ook het museum van de Schone Kunsten en de indrukwekkende Romaanse kathedraal.

Zoals het een echte studentenstad betaamt kent Rennes talloze gezellige cafés en restaurants, die vaak vol met gezellige kletsende vriendengroepen zitten. Geniet zoals de plaatselijke bevolking van een cider op één van de vele terrasjes en maak hierna een heerlijke wandeling langs de oevers van de rivier de Vilaine die de stad doorkruist.

Andere mooie bezienswaardigheden die u niet mag missen zijn de bekende bloementuinen van Rennes, waar u even kunt ontsnappen uit de drukte van de stad. Het in de 19de eeuw ontworpen Parc du Thabor is hierbij echte aanrader. Het is beslist één van de mooiste parken van Bretagne en de perfecte plek voor een uitgebreide picknick.

Tip: wanneer u de stad op zaterdag bezoekt, neem dan even de tijd om te slenteren over de markt. De zaterdagochtendmarkt van Rennes ('marché des Lices) is één van de leukste markten van Bretagne en op één na grootste markt van Frankrijk. Het is er één en al kleur en geur en u vindt er veel lokale producten en leuke souvenirs.

Parc du Thabor in Rennes, één van de mooiste parken van Bretagne

10. Het middeleeuwse stadje Fougères

De hoog gelegen stad Fougères met mooie architectuur en gezellige oude straatjes maakt zeker indruk.
Midden in het golvende landschap en als 'poort van Bretagne', kent de stad een bewogen geschiedenis. De oude stad biedt de wandelaars een werkelijk prachtig decor: de oude vakwerkhuizen, de bloemrijke parktuinen, de romantische promenade langs de rivier en zijn wasplaats, het feodale kasteel en zijn omwallingen zijn allemaal getuigenissen van het middeleeuwse tijdperk. Door de stad vindt u bordjes met uitleg over de geschiedenis van wat u ziet, een leuke manier om de stad te ontdekken en meer te weten te komen over zijn bezienswaardigheden.

Tip: de prachtige tuin ‘le Val Nançon’ is een lust voor het oog van liefhebbers van groen en is echt een aanrader. De tuin leidt u van het kasteel naar de rivier, waar u verder kunt wandelen langs de schilderachtige oevers. Hoger gelegen is de tuin ‘le Jardin Public’ die een prachtig uitzicht biedt op de vesting en de middeleeuwse wijk.

Lees hier hoe wij een vakantieweek in Bretagne zouden invullen
Het middeleeuwse stadje Fougères

11. Cancale, ook wel de 'oester hoofdstad' van Bretagne genoemd

In noordoost Bretagne nabij Saint-Malo vindt u de ‘oester hoofdstad’ van Bretagne: Cancale. Cancale is het meest beroemd om zijn platte oesters die heel wat liefhebbers van zeevruchten gelukkig maken. Echte fijnproevers kunnen hier ook genieten van de heerlijke gastronomie van Bretagne. De passie van tal van gerenommeerde chefs die zich in de stad hebben gevestigd, heeft de stad tot ‘un Site Remarquable du Goût’ van Bretagne gemaakt; ofwel stad van uitzonderlijke smaak.

Cancale, gelegen in de baai van de Mont Saint-Michel, is tevens een populaire badplaats waar men heerlijk kan kuieren op de kades en de pieren, of kan ontspannen op de stranden.

Tip: in het hogere gedeelte van de stad, ‘la Haute Ville’ genaamd, vindt u de kerk Saint-Méen. Als u niet bang bent voor een beetje beweging, aarzel dan niet om de tweehonderd treden naar de top van de torens te beklimmen. U kunt hier de mooiste vergezichten bewonderen.

Cancale, de ‘oester hoofdstad van Bretagne’

12. De 'boekenstad' van Bretagne: Bécherel

Niet ver van Rennes gelegen vindt u het pittoreske stadje Bécherel met middeleeuwse straatjes en een schilderachtige omgeving. Er hangt een bijzondere sfeer in dit stadje: overal hebben de granieten huizen uit de 17e, 18e en 19e eeuw hun bijzondere karakter behouden en van oudsher staat alles in het teken van 'het boek': boekhandels, boekbinderijen of kalligrafen..... Hoewel de boekhandels ieder hun eigen karakter hebben, reiken de boekenrekken in iedere boetiek tot aan het plafond, opgestapeld langs schoorstenen, muren en op de vloer. Neem eens een middag de tijd en dwaal door de mooie oude kronkelende straatjes, en snuif de sfeer van boeken op!

Tip: Bécherel kent leuke festivals met boeken als thema, als het Fête du Livre en het Nuit du Livre. Bovendien vindt er elke eerste zondag van de maand een boekenmarkt plaats. Een leuk uitstapje en een perfecte gelegenheid om te duiken in de gezellige sfeer van Bretagne.

De schilderachtige omgeving van Rennes

13. Saint Malo, de ommuurde stad

Van prachtige architectuur tot historische bezienswaardigheden, van een gerenomeerde haven tot mooie zandstranden: Saint Malo heeft veel te bieden. De stad is gelegen op een schiereiland, waar vandaan u een bijzonder uitzicht over de kustlijn van Bretagne heeft. Slenter door de kronkelende straatjes en steegjes van het oude, ommuurde stadscentrum en geniet van de zandstranden langs de kust. Saint Malo is een stad die het hele jaar door zijn charme weet te behouden, mede dankzij zijn grote handels- en vishaven.

Het oude stadscentrum van Saint Malo werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna compleet verwoest. Het werd herbouwd, met de intentie om de stad haar oorspronkelijke uiterlijk terug te geven. De omloop van de “muren” leidt van bastion naar bastion. Aan de ene kant van de wallen liggen de smalle straten van de stad, aan de andere kant zijn er schitterende uitzichten over de stranden, de haven en de forten.

Een andere leuke bezienswaardigheid van de stad is het Fort National. Dit fort is goed te bewonderen vanaf een eilandje direct naast de stad. Bij laag tij is het bereikbaar via het strand. Vanaf het fort heeft u een schitterend uitzicht op de stad en de Bretonse kustlijn.

Boek een vakantiehuis in Ille et Vilaine, Bretagne
Saint Malo

De mooiste bezienswaardigheden van de Finistère

Omgeven door de wilde zee is de ruige schoonheid van de kust kenmerkend voor de Finistère, het departement in het uiterste westelijk puntje van Bretagne.

Hoge kliffen wisselen elkaar af met lange zandstranden, rustgevende duinen en kiezelstranden. Badend in de zon, hebben de steden van dit stukje Bretagne een bruisende sfeer. Grote en kleine plezier- en vissershavens zijn overal langs de kronkelende kustlijn te vinden. Ontdek de maritieme metropool Brest en vindt in het binnenland een mozaïek van charmante dorpjes en de schitterende landschappen van Bretagne.

Speciaal voor u heeft Liberté vakantiehuizen de mooiste bezienswaardigheden van dit prachtige stukje Bretagne op een rijtje gezet.

14. De witte zandstranden van de Finistère

Moeder Natuur is de schitterende kustlijn van dit westelijke stukje Bretagne zeker niet vergeten. Door haar witte zandstranden, pittoreske havens en door de golven gepolijste baaien, is de kust al een bezienswaardigheid op zich. De Finistère toont in ieder seizoen zijn specifieke kleuren en dat zorgt voor prachtige vergezichten tijdens uw wandelingen. Het witte zand contrasteert prachtig met de helderblauwe zee. De vele baaien langs de kust worden omringd door grote rotsen, wat erg typerend is voor dit deel van Bretagne.

Luister naar het rustgevende geluid van de golven, neem een frisse duik of maak een lange wandeling langs de kust; wat u ook kiest, u komt in de Finistère helemaal tot rust.

Tip: voor de ware stranliefhebber zijn de bekende stranden Plage de Trescadec, Plage de Brignogan en Plage de Morgat een waar genot!

Lees hier onze blog over de mooiste badplaatsen en stranden aan de Franse westkust
De kustlijn van Bretagne; witte zandstranden en een helderblauwe zee

15. Roscoff, een schilderachtig badplaatsje in noord-Bretagne

In de baai van Morlaix vindt u Roscoff, een van de meest karakteristieke stadjes van de streek. Met heerlijke zandstranden en een merkwaardig zuivere zee, kunt u hier even helemaal ontspannen aan de kust van Bretagne. Roscoff is zowel haven als badplaats.

Als inspiratiebron van tal van dichters, schilders en schrijvers is het stadscentrum een waar genot om door heen te slenteren. Ga eens door de historische stad als door een geschiedenisboek en ontdek op uw eigen gemak en tempo de geschiedenis van Bretagne. Bij de haven, waar u kunt proeven van de typisch Bretonse sfeer, vindt u bloemrijke wandelpaden langs de kust. Vanuit Roscoff kunt u per boot naar het eiland Ile de Batz, waar een zacht klimaat heerst en een rijke flora aanwezig is.

Tip: een andere leuke uitstapje is de exotische tuin van de stad. U vindt hier een verzameling van exotische bloemen, watervallen en vijvers. De tuin heeft een rots van 18 meter hoog, die u een panoramisch uitzicht geeft over de kustlijn van Bretagne. Voor meer informatie en de openingstijden neemt u een kijkje op de website van het nationale comité van parken en tuinen van Frankrijk.

Roscoff, een schilderachtig badplaatsje aan de noordkust van Bretagne

16. Pont Croix, 'la Petite Cité de Caractère de Bretagne'

Gelegen op een heuvel en niet ver van de kustlijn van Bretagne vindt u het kleine stadje Pont Croix. Het stadje, omringd door de rustige wateren van de rivier de Goyen, is bekleed met geplaveide straatjes en straatstenen trappen en er zijn nog vele historische huizen te bezichtigen. Aangetrokken door de romantische sfeer, is Pont Croix al sinds mensenheugenis een grote bron van inspiratie voor kunstenaars geweest.

Een indrukwekkende bezienswaardigheid is de Notre Dame kathedraal van Roscudon. Deel uitmakend van het rijke erfgoed van Bretagne, is de kathedraal beslist het juweeltje van de stad. Met haar prachtige kerktoren domineert zij het aanzicht van de stad. De zestig meter hoge toren vond men zo imponerend mooi dat het werd gebruikt als model voor de kathedraal van Quimper, de culturele hoofdstad van Bretagne.

Laat u beslist eens meevoeren door het doolhof van steegjes, bloemrijke tuinen, en stenen trappen. Vanaf de kerk maakt u een wandeling die u naar de oevers van de rivier brengen. Een aanrader.

Boek nu een vakantiehuisje in Bretagne
Pont Croix, ‘Petit Cité de Caractère de Bretagne’

17. De Bretonse kustlijn bewonderen vanaf Kaap Sizun en Pointe du Raz

De kenmerkende, ruige kust rond Kaap Sizun heeft door de jaren heen haar authenticiteit weten te bewaren. Kleine baaien met turquoise wateren liggen weggestopt tussen de indrukwekkende rotsen.

Kaap Sizun is bij het grote publiek vooral bekend door de meest westelijke punt van Frankrijk, Pointe du Raz. Steile rotsen van soms wel 70 meter hoog tonen een fantastisch panorama op een smaragden zee en de mogelijkheid om het eiland Ile de Sein te zien of bij helder weer zelfs de vuurtoren van Ar Men.

Bij ruw weer zijn de golven die tegen de granietrotsen breken een spectaculair schouwspel. Vanuit een uitkijkplaats kan men daar veilig naar kijken. Bij rustiger weersomstandigheden kan je met een verrekijker duizenden zeevogels zien.

De ruige schoonheid van de kaap heeft Victor Hugo en tal van andere beroemde schrijvers geïnspireerd. Geclassificeerd als ‘Grand Site de France’ is Pointe du Raz een belangrijke bezienswaardigheid geworden. Door de toestroom van vele toeristen, was het bijna slachtoffer geworden van haar eigen schoonheid. Vandaag de dag wordt het behoud van de Kaap daarom goed beheerd.

Mooi uitzicht op de kustlijn van Bretagne vanaf Pointe du Raz

18. Culturele hoofdstad van Bretagne Quimper

Vol met leuke bezienswaardigheden staat Quimper bekend als de culturele hoofdstad van Bretagne. Geclassificeerd als stad van kunst en geschiedenis van Bretagne, kent het historische Quimper drie voormalige stadsharten.  De stad is rijk aan geplaveide en verkeersvrije straatjes bekleed met oude vakwerkhuizen, die voor zijn charme zorgen. Ook kunt u hier goed terecht voor tal van gezellige boetiekjes. Quimper wordt doorkruist door drie rivieren, waarvan de Odet als één van de mooiste van Frankrijk wordt beschouwd. Ga er op uit voor een wandelingetje en neem de tijd om de mooie omgeving te bekijken!

In de wijk ‘la Ville des Évêques’ vindt u de kathedraal Saint Corentin. Vergezeld door het voormalig bisschoppelijk paleis van de stad, wordt de kathedraal omringd door stadsmuren en een prachtige tuin.

De wijk ‘Locmaria’ ligt aan de linkeroever van de rivier de Odet is van oudsher een populaire wijk met veel kleine huisjes, boetiekjes, maar ook prachtige villa’s met weelderige tuinen.

Genesteld tussen de rivieren de Odet en de Steïr, vindt u in de wijk ‘la Ville des Ducs’ steegjes met namen als Pain Cuit (gebakken brood) en Moulin au Duc (molen van de hertog) die tot de verbeelding spreken. De steegjes zullen u herinneren aan de geschiedenis van het hertogdom van Bretagne. De vier straten die loodrecht op de kathedraal staan, geven toegang tot de oude, ommuurde stad. De straten met oude vakwerkhuizen, rijk aan kleuren, muurschilderingen en beeldhouwwerken, zijn belangrijke toeristische attracties.

Elk jaar wordt er in juli in Quimper het beroemde Bretonse muziekfestival van Cornouaille gehouden met allerlei optredens van zangers, dansers, muzikanten en straatartiesten. Een unieke gelegenheid om de Bretonse cultuur te beleven.

Quimper, de culturele hoofdstad van Bretagne

19. Het pittoreske Morlaix en haar prachtige baai

Tussen de glooiende heuvels van Bretagne kent het pittoreske Morlaix veel smalle steegjes en straatjes. Men kan de stad, een Ville d’art et d’histoire (stad van (kunst)historisch belang), bekijken vanaf straatniveau, waar prachtige vakwerkhuizen met overhangende verdiepingen te zien zijn. Maar nog bijzonderder is het uitzicht op Morlaic vanaf het hoge viaduct. Prachtig versierd, verrijken de oude huizen de verkeersvrije straten in het hart van het stadscentrum en weerspiegelen ze het rijke en welvarende verleden van de stad.

De gastronomische stad kent een grote verscheidenheid aan restaurants, waar u kunt genieten van de typische traditionele Bretonse kookkunst. Net buiten de stad komt u in de baai van Morlaix uit, misschien wel het hoogtepunt van uw bezoek. Hier vandaan heeft u een prachtig uitzicht op een schilderachtig landschap, bestaande uit een verzameling van eilandjes en rotsen.

Tip: kunt u geen genoeg krijgen van Morlaix? Ga dan op ontdekkingstocht in haar prachtige omgeving, rijk aan kastelen en landhuizen die getuigen van het glorieuze verleden van Bretagne.

Boek een vakantiehuis in Finistère, Bretagne
Een helderblauwe zee in de baai van Morlaix

De mooiste bezienswaardigheden van de Morbihan

Dankzij haar zachte klimaat, steeds verrassende kustlijn en bloemrijke kanalen is het echt genieten in dit zuidelijke stukje Bretagne. Tussen land en zee en langs allerlei mooie bezienswaardigheden leiden de prachtige landschappen van het binnenland u naar de azuurblauwe zee. De Morbihan, dat in het Bretons ‘kleine zee’ betekent, is een paradijs voor liefhebbers van de zee. Dit deel van Bretagne kent een ruige kustlijn, maar daarnaast ook heerlijke zandstranden.

Speciaal voor u heeft Liberté vakantiehuizen de mooiste bezienswaardigheden van dit prachtige stukje Bretagne op een rijtje gezet.

20. Vannes, één van de meest romantische steden van Bretagne

De veelzijdig stad Vannes is de hoofdstad van het departement Morbihan. Het is een jachthaven, een vestingstad, een middeleeuwse stad, een stad van kunst en historie..... maar bovenal, een romantische stad!

De leukste bezienswaardigheden van Vannes vindt u in en nabij het oude, ommuurde stadscentrum. Kleurrijke huizen, een pittoreske haven, een oude wasplaats geven de stad een heerlijke sfeer zoals u die alleen in Bretagne vindt.

Eén van de mooiste monumenten van de stad is de Saint Pierre kathedraal. Geclassificeerd als historisch monument is de kathedraal tegenwoordig een belangrijk toevluchtsoord voor pelgrims in Bretagne.

Loop eens vanaf de kathedraal naar het Place des Lices, het belangrijkste plein van de binnenstad, waar u herenhuizen schouders ziet wrijven met oude vakwerkhuizen. Volg de stad heuvelopwaarts om te genieten van een prachtig uitzicht op de groene omgeving van dit stukje Bretagne.

Tip: geniet vanaf de stadsmuren van Vannes, overigens één van de best bewaarde van Bretagne, van het panoramische uitzicht op de omgeving.

Vannes, één van de romantische steden van Bretagne

21. Belle Île en Mer, hét mooiste eilandje van Bretagne

Met een verbazingwekkende verscheidenheid aan landschappen en veel bezienswaardigheden, doet Belle Île en Mer zij naam eer aan. Het is een interessante vakantiebestemming en zeker de moeite waard om er met een dagtrip naartoe te gaan, als u in de omgeving verblijft. Vanaf het fijne zandstrand Donnant tot aan de gebeeldhouwde kliffen van ‘la Pointe de Taillefer’, heeft het eiland een opmerkelijke schoonheid, onsterfelijk gemaakt door vele schrijvers en dichters. De schilderachtige dorpjes zijn bezaaid met kleurrijke en zwierige huizen.

De zonnige duinen, wilde zee met zijn schuimende golven, bloemrijke heide en kleine beschutte baaien geven het eiland een ongeëvenaarde schoonheid. De zee is hier zelden rustig en soms zelfs wild. Golven breken op het gouden zand. Ook de fotogenieke vissershaven Sauzon is een leuke bezienswaardigheid. De natuurlijke haven beschermd het eiland tegen de heersende zeewinden.

Tip: verlaat het eiland niet zonder naar de top van de vuurtoren Grand Phare de Kervilahouen te klimmen! Vanaf de vuurtoren kunt u genieten van een panoramisch uitzicht over de kust van Bretagne.

22. Quiberon, prachtig schiereiland in Bretagne

Het schiereiland Quiberon biedt een grote verscheidenheid aan landschappen: van een spectaculaire ruige kust in het westen tot de fijne zandstranden in het oosten.

In de jaren tachtig groeide Quiberon uit tot een belangrijke bestemming van Bretagne. Er verschenen pittoreske villa’s aan zee en vakantiegangers ontdekten de lange zandstranden en het zonnige klimaat. Naast een bekende badplaats is Quiberon ook de vertrekhaven voor Belle-île, Houat en Hoëdic.

Quiberon heeft meer te bieden dan haar bekened fijne zandstranden. De gezellige dorpjes van het eiland zijn ook het bezichtigen waard. In de dorpjes vindt u kleurrijke huizen, typerend voor Bretagne en een goede selectie van restaurants waar u kunt genieten van een heerlijk bord fruits de mer. Wanneer u wilt genieten van een dagje zee zijn de fijne zandstranden van ‘la Grand Plage’ echte aanraders.

Tip: maak een wandeling over de boulevard Chanard. De boulevard is omzoomd met villa’s met schitterende uitzichten op het strand. Aan de andere kant markeert het kasteel Turpault het begin van de Côte Sauvage. Deze rotsachtige kust is ideaal geschikt voor het maken van prachtige wandelingen in een uitzonderlijke omgeving.

Bekijk onze last-minute huizen in Bretagne
Quiberon, één van de mooiste schiereilanden van Bretagne

23. De Golf van Morbihan, prachtige binnenzee van Bretagne

In het zuiden van Bretagne bevindt zich de Golf van Morbihan, een uitgestrekte zilte binnenzee die wordt beschermd door de Atlantische Oceaan. De blauwe Oceaan tesamen met de groene valleien levert een landschap met duizend en één gezichten op. Volgens een oude legende zijn er hier zoveel eilanden als dat er dagen in het jaar zijn. Dertig van deze eilanden zijn tegenwoordig bewoond.

Met zijn prachtige paden langs de kust is de golf een paradijs voor zowel wandelaars als fietsers. De archipel bestaat uit talloze eilandjes, soms rotsachtig, soms bebost, sommige met vissersdorpjes, terwijl andere een ware paradijs voor zeevogels zijn. De golf maakt bovendien deel uit van ‘le Club Plus Belles Baies du Monde’.

Pittoresk eiland in de Golf van Morbihan, de prachtige binnenzee van Bretagne

25. Het Hertogdom van Bretagne: het getuige van een rijke geschiedenis

Bezoek de vele kastelen en landhuizen van Bretagne en stap terug in de tijd van ridders en jonkvrouwen. De grandioze herenhuizen zullen u doen denken aan het epische tijdperk van feodale veroveringen en de gedenkwaardige tijd van het voormalige hertogdom van Bretagne. Duik de geschiedenis in en ontdek hoe Bretagne in de vijftiende eeuw tot Frankrijk is gaan behoren.

Eén van de mooiste overgebleven bezienswaardigheden uit het Hertogdom van Bretagne is het kasteel Suscinio op het schiereiland Rhuys. Er wordt gezegd dat de hertog van Bretagne hier graag zijn zomervakantie doorbracht. Heel begrijpelijk: wie zou er nee zeggen tegen dit optrekje van 6000 m2 tussen de duinen en de zandstranden, met uitzicht op zee!

Bent u enthousiast geworden over Bretagne en wilt u haar schoonheid met eigen ogen aanschouwen? Liberté vakantiehuizen heeft een ruim aanbod vakantiewoningen in dit prachtige stukje Frankrijk.

Boek een vakantiehuis in Morbihan, Bretagne
Kasteel Suscinio in Bretagne, deel van het hertogdom van Bretagne

Wij helpen u graag met het vinden van een geschikt vakantiehuis, met de mooiste bezienswaardigheden van Bretagne binnen handbereik. Bekijk hier alvast een selectie van ons uitgebreide aanbod:

Vakantiehuis CO37 in Plouézec

Dit comfortabele huis heeft een prachtig uitzicht op zee en het Ile de Bréhat! De houten woning (106 m2) heeft een fris modern interieur met tuindeuren naar het terras. Vanuit uw slaapkamer op de 1e etage loopt u zo het dakterras op en kunt u genieten van het weidse uitzicht op l' Ile de Bréhat en de vuurtoren La Pointe de Bilfo.
Dit vakantiehuis huurt u al vanaf € 513 per week.

Lees hier meer over dit huisje in Bretagne
Vakantiehuis CO37 in Plouézac, Bretagne

Vakantiehuis IV14 in Baguer-Pican

Zoekt u een gezellig ingerichte vakantiewoning in Bretonse bouwstijl, dichtbij de Baai van Mont St. Michel en diverse bezienswaardigheden? Dit huis ligt op loopafstand van het dorp in een rustige omgeving op een groot bebost terrein (4000 m2) met vele fruitbomen en is ideaal voor bezoeken aan St. Malo, het kasteel van Fougères en het leuke Dinan.
Dit vakantiehuis huurt u al vanaf € 527 per week.

Meer informatie over dit vakantiehuis in Bretagne
Vakantiehuis IV14 in Dinard, Bretagne

Vakantiehuis FI24 in Plouguin

Deze halfvrijstaande en comfortabel ingerichte boerderijwoning (67 m²) ligt in een rustige, landelijke omgeving op slechts 3,5 km. van de mooie witte zandstranden en 20 minuten rijden van de prachtige ruige kust van de Finistère. Bent u in de buurt van le Conquet, vergeet dan zeker niet een bezoekje te brengen aan het ongerepte eiland Ile d'Ouessant.
Deze vakantiewoning huurt u al vanaf € 392 per week.

Boek dit vakantiehuis nu
Vakantiehuis FI24 in Ploneour-Lanvern

Vakantiehuis MO27a in Pluvigner

Deze romantische, half vrijstaande 2- persoons boerderijwoning heft een comfortabele en moderne inrichting met een frisse uitstraling. Het huis is rustig gelegen en in gezamenlijke park tuin kunt u mooie wandelingen maken. Geniet van dit geweldige stukje Bretagne en leuke uitstapjes naar bijvoorbeeld het prachtige schiereiland Quiberon.
Deze vakantiewoning huurt u al vanaf € 549 per week.

Lees hier meer over dit vakantiehuisje in Bretagne
Vakantiehuis MO27a in Pluvigner

Wilt u meer tips over Bretagne?

Wij hebben voor u in een blog opgeschreven hoe wij een week in Bretagne zouden inrichten! We vertellen over onze favoriete bezienswaardigheden, stadjes en vakantiehuizen! Dit hebben wij ook voor de regio's Noord-Frankrijk en de Atlantische kust gedaan. 

Zoekt u een vakantiehuis omringd door prachtige natuur? Denk dan ook eens aan het huren van een vakantiehuis in Normandië! Deze regio kent veel historie en cultuur en dat uit zich dan ook in haar bezienswaardigheden. Ook voor een vakantie met (jonge) kinderen leent Normandië zich goed. 

Naast Bretagne en Normandië verhuren wij ook vakantiehuizen in Noord-Frankrijk, de Loire-Streek, Île de Francede Franse Ardennen en aan de Atlantische kust! Heeft u vragen over een van onze vakantiehuizen of over het boeken van een huisje? Neem dan zeker even contact met ons op!

Bekijk hier ons gehele aanbod aan vakantiehuizen in Frankrijk

Schrijf u in voor de nieuwsbrief