•   Klanttevredenheid: 8,8
  •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
  •   Al 23 jaar persoonlijke, betrouwbare service
  •   Géén boekingskosten
Menu ×

Top 10 mooiste bezienswaardigheden Bretagne

vrijdag 4 oktober 2019

Bretagne: een regio in het noordwesten van Frankrijk, met de meest indrukwekkende middeleeuwse kastelen, prachtige stranden en ruige krijtrotsen. Houdt u van cultuur en historie, maar wilt u ook een zonnestraaltje op het strand meepakken? Dan is Bretagne uw ideale vakantiebestemming! Bovendien bent u met de trein of auto vanuit uw vakantiehuis binnen no time bij alle hoogtepunten van het veelzijdige Bretagne. Zoals u misschien wel weet, is Frankrijk opgedeeld in departementen. De departementen van Bretagne zijn de Côtes d’Armor, in het noorden, Ille et Vilaine in het oosten, de Morbihan in het zuiden en de Finistère in het westen. Er is dus heel veel te ontdekken. Maar wat zijn nou de meest interessante en mooiste plekken van Bretagne? Om het u wat makkelijker te maken heeft Liberté Vakantiehuizen een top 10 bezienswaardigheden van de regio gemaakt!

1. Roze Granietkust (Côte de Granit Rose)

De Roze Granietkust of Côte de Granit Rose staat op menig must see lijstje van Bretagne bovenaan: geclassificeerd als nationaal erfgoed van Frankrijk, deze Bretonse bezienswaardigheid mag u niet missen. Dit unieke landschap heeft zijn naam te danken aan de roodachtige gloed van de 300 miljoen jaar (!) oude rotsen, die prachtig naar voren komt wanneer de zon schijnt. U vindt deze reusachtige rotsen in het vissersdorpje Ploumanac’h, gelegen in het departement Côtes-d’Armor. Behalve genieten van het aanzicht van de rotsen in combinatie met de helderblauwe zee en witte stroken strand, kunt u in Ploumanac’h ook verschillende watersporten beoefenen, zoals snorkelen, scubaduiken, surfen, of kanoën!

Bekijk hier meer dan 100 vakantiehuizen in Bretagne
De Roze Granietkust van Bretagne

2. Mont Saint-Michel

De wonderlijke baai van Mont Saint-Michel, opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco, was tijdens de Middeleeuwen op één na bekendste bestemming voor pelgrims, enkel overtroffen door Santiago de Compostela in Spanje.

Het klooster boven op de berg heeft wat weg van de kastelen van Game of Thrones: een lang pad leidt naar een groot gebouw op een verhoging, afgescheiden van de rest van de stad. Maar anders dan in GoT was dat gebouw niet de verblijfplaats van adellijke families, maar van monniken. Toen de abdij in 1791 sloot, heeft hij ook een tijd als gevangenis gediend: vooral tegenstanders van het republikeinse regime werden in die tijd opgesloten. Tot in 1863, toen Napoleon III de 650 gevangenen naar een andere inrichting stuurde, om het architectonische monument te herstellen naar hoe het van oorsprong was. Als je naar de baai kijkt, zou je haast denken dat de enige bewoners van de stad verdwaalde spoken van de gevangenen zijn. Maar niets is minder waar: ondanks dat het water ervoor zorgt dat het eiland twee keer per dag wordt afgescheiden van het land, komen er nog steeds 3 miljoen bezoekers per jaar op af. U heeft dus ook de mogelijkheid om na de klim naar de kerk één van de souvenirszaakjes in de pittoreske straatjes te bezoeken, of uit te rusten in één van de restaurants van het middeleeuwse stadje.

Bekijk vakantiehuisjes dichtbij Mont Saint-Michel
Mont Saint-Michel bij zonsondergang

3. Dinard

Ook zeker waard om te bezoeken in Bretagne is de luxe badplaats Dinard, gelegen in het departement Ille-et-Vilaine. Zoals u op de foto kunt zien komen op deze plaats mooie zandstranden samen met elegante villa’s. Deze villa’s hebben adellijke families uit Frankrijk, Europese koninklijke families en rijke Britse families laten bouwen tijdens ‘la Belle époque’, het gouden tijdperk van Frankrijk in de 19e eeuw. De elegantie is ook nog niet uit de rest van het van oorsprong kleine vissersdorpje verdwenen: een casino, mooie hotels en verscheidene kunstgaleries maken de sierlijkheid van de plaats compleet.

Dinard, terug naar het gouden tijdperk van Frankrijk

4. Rennes

De hoofdstad van Bretagne mag natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken! Deze levendige studentenstad ligt in het binnenland van Bretagne, in het departement Ille-et-Villaine. De stad combineert modieuze boetiekjes en moderne eettentjes met Franse straatkunst en historische kastelen zoals het Portes Mordelaises, de toegangspoort van Rennes in de Middeleeuwen. Maak een wandeling langs de rivier de Villaine, geniet van de verrukkelijke zeevruchten van de Marché des Lises, bewonder de oude vakwerkhuizen, of kom even tot rust in het prachtige Parc du Thabor, een park van meer dan tien hectare met Franse, Engelse, en botanische tuinen. U zult zich in Rennes in ieder geval niet vervelen!

Bekijk ons aanbod van vakantiehuisjes in Bretagne
De oude vakwerkhuizen van Rennes

5. Quimper

Het mag dan niet de hoofdstad van Bretagne zijn, de in het departement Finistère gelegen stad Quimper zit wel bomvol met kunst en geschiedenis van Bretagne. Dat kun je zien aan de gotische kathedraal Saint Corentin, de middeleeuwse steegjes van de voormalige hertogenbuurt en de straten met oude vakwerkhuizen, maar ook aan de van oudsher populaire wijk Locmaria, waar de traditionele aardewerkproducten van Quimper hun oorsprong vinden. In zo’n cultuurrijke stad mogen natuurlijk geen musea ontbreken. U kunt het Museum voor Schone Kunsten bezoeken, met werken van Boudin, Tal-Coat, en Max Jacob, of het Muséé Breton, waar het regionale erfgoed is tentoongesteld. Ook treden er er jaarlijks in juli diverse zangers, dansers, muzikanten en straatartiesten op, tijdens het Bretonse muziekfestival van Cornouaille. Kortom: de perfecte stad om te onderduiken in de cultuur en tradities van Bretagne.

Quimper, de culturele hoofdstad van Bretagne

6. Dinan

Dinan, een middeleeuws dorp gelegen in het departement Côtes-d’Armor, is een uitstekende plek om de architectuur en geschiedenis van Bretagne te ontdekken. Het huisvest vele historische gebouwen, daterende van de 13e tot aan de 15e eeuw. De belangrijkste gebouwen zijn de flamboyante Gotische kerk Église Saint-Malo de Dinan, de Romaanse Basilicum Saint Saviour, de kasteeltoren van het dorp Château de Dinan, en het Jacobins Theater, waar overigens ook met regelmaat culturele exposities te bezichtigen zijn. Ook kunt u in Dinan genieten van een heerlijke crêpe of galette en een typisch streekbiertje in een van de restaurants van het historische centrum, eventueel nadat u langs de prachtige rivier de Rance bent gelopen.

Lees hier hoe wij een vakantieweek in Bretagne zouden invullen
Dinan, een van de middeleeuwse dorpen van Bretagne

7. Fort La Latte

Het 14e-eeuwse Fort La Latte is een kasteel in het noordoosten van Bretagne, gelegen in het departement Côtes-d’Armor. Het is één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van de Côte d’Emeraude, Bretagne’s prachtige smaragdkust. Om bij dit deeltje land te komen kunt u een wandeling maken langs en over de rotskust vanaf Cap Fréhel, waar u talloze zeevogels en uitgestrekte, kleurrijke heidegebieden tegenkomt. En eenmaal boven in het fort aangekomen kunt u genieten van het adembenemende uitzicht over het omliggende landschap Een leuk weetje is dat er meerdere films en muziekvideo’s zijn opgenomen bij dit fort, waaronder The Vikings van Richard Fleischer, en La Tribu de Dana van de Franse band Manau.

Het kasteel Fort La Latte

8. Île de Bréhat

Île de Brehat staat bekend als ‘het Bloemeneiland’, vanwege de vele soorten kleurrijke bloemen op het strand en tegen de roze granietrotsen groeien. De kustlijn rondom Île de Bréhat is erg gevarieerd, van kleine haventjes en strandjes tot reusachtige rode kliffen en grillige rotsen die ver uit de zee steken, waarvan sommige uitgegroeid zijn tot eilandjes. De hoogtepunten van dit Bloemeneiland zijn de vuurtoren Paon, de schilderachtige kapel Saint-Michel, het zandstrand Plage du Guerzido, en het oude militaire fort la Citadelle. Vanuit laatstgenoemde heb je overigens een prachtig uitzicht over de haven van het eiland.

Het bloemeneiland van Bretagne

De Bretonse witte zandstranden mogen natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje! De mooiste stranden van Bretagne zijn een afwisseling van alle historische kastelen en een kans om tot rust te komen na een dagtripje naar Rennes of Quimper.

9. Stranden van de Finistère

Uit de naam van het Bretonse departement Finistère is al af te leiden dat het om een schiereiland gaat: fin des terres betekent “einde van het land”. U kunt in dit gebied onder andere genieten van uw vakantie op La Plage des Amiets, een helder wit zandstrand aan een turquoise zee. Verder kunt u in de Finistère relaxen op het kleine verborgen strandje Plage de Pen Hat, wandelen langs het ellenlange strand Plage de Trévignon, of u vermaken met de kinderen op het fijne brede strand Keremma. Ook is het mogelijk om de kust van de Finistère per kayak te verkennen op het strand Plage de l’Île Vierge, vanuit waar u een prachtig uitzicht heeft over de kliffen en golven van de Bretonse kust.

La Plage des Amiets, Finistère

10. Stranden van Morbihan

Ook de stranden van het departement Morbihan moeten niet worden onderschat - La plage de Tahiti heeft haar naam te danken aan de gelijkenis van het strand met één van de stranden langs de exotische kust van Frans-Polynesië. Maar gelukkig hoeft u hiervoor niet naar de andere kant van de wereld af te reizen! Het grote strand van Carnac is ook zeker de moeite waard om te bezoeken in Morbihan, vooral als u kleine kinderen heeft: het is het perfecte strand om met het hele gezin een relaxte, zonnige dag door te brengen - en tevens een ideale plek om te zeilen of een andere watersport te beoefenen!
Boek hier een vakantiehuisje aan de Bretonse kust
Het strand van Carnac

Heeft deze top 10 u enthousiast gemaakt om Bretagne eens te gaan ontdekken? Wij helpen u graag met het vinden van een geschikt vakantiehuis, met de mooiste bezienswaardigheden van Bretagne binnen handbereik.

Vakantiehuis MO43 - Locoal-Mendon (Bretagne)

Wilt u het liefste rustig genieten met een boekje in uw hand terwijl u uitkijkt over het verre uitzicht op de zee? Dit vakantiehuis in Morbihan voor 5 personen is daarvoor de ideale locatie. De natuurlijke omgeving nodigt uit tot het maken van mooie wandelingen, en voor een dagtripje kunt u terecht op het schiereiland Quiberon. U boekt dit vakantiehuis al vanaf €608 per week.

Vakantiehuis MO43 in Locoal-Mendon, Morbihan, Bretagne

Vakantiehuis CO1d - Vilde-Guingalan (Bretagne)

Bent u nieuwsgierig geworden na het lezen over alle historische bezienswaardigheden die Bretagne te bieden heeft? Deze typisch Bretonse woning 15 kilometer van zee is tevens een ideaal vertrekpunt voor uitstapjes naar de culturele stad Dinan, het sfeervolle Dinard of de beroemde Mont St. Michel. U boekt dit vakantiehuis al vanaf €439 per week.

Bekijk hier dit vakantiehuis met zwembad in Côtes d’Armor
Vakantiehuis CO1d, Vilde-Guingalan, Bretagne

Vakantiehuis FI33 - Ploneour-Lanvern (Bretagne)

Wilt u lekker relaxen aan de kust van Finistère en soms een dagtripje maken naar nabijgelegen sfeervolle stadjes? Dit geheel gerenoveerde halfvrijstaande vakantiehuis voor 4 personen ligt 7 kilometer van zee en is een mooie uitvalsbasis voor leuke uitstapjes naar Quimper, of bijvoorbeeld het sfeervolle vestingstadje Concarneau. U boekt dit vakantiehuis al vanaf €473 per week.

Boek nu dit vakantiehuisje met zwembad
Vakantiehuis FI33, Ploneour-Lanvern, Bretagne

Vakantiehuis CO58 - Plouguiel

De prachtige roze granietkust en het bloemeneiland Ile de Bréhat bekijken? Dit comfortabele, in 2017 gerenoveerd vrijstaand huis voor 4-5 personen ligt dichtbij beide bezienswaardigheden, en is bovendien maar 5 kilometer van het strand verwijderd. U boekt dit vakantiehuis al vanaf €405 per week.

Meer informatie over dit vakantiehuis bij Ile de Bréhat
Vakantiehuis CO58, Plouguiel, Côtes d'Armor

Bent u nieuwsgierig naar wat er nog meer in Bretagne te doen is? Eerder hebben wij een top 25 bezienswaardigheden van Bretagne gemaakt! Ook hebben wij een blog geschreven over wat je allemaal kunt doen in een week in Bretagne, en de verschillende wandelroutes die je kunt belopen.

Bekijk hier ons gehele aanbod aan vakantiehuizen in Frankrijk

Schrijf u in voor de nieuwsbrief