•   Klanttevredenheid: 8,8
  •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
  •   Al 23 jaar persoonlijke, betrouwbare service
  •   Géén boekingskosten
Menu ×

De abdij van Mont-Saint-Michel

vrijdag 12 april 2013

De abdij van Mont-Saint-Michel ligt op Mont Saint-Michel in het Franse departement Manche. De abdij is in 1862 benoemd tot historisch monument en is in 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. De abdij is in de achtste eeuw gebouwd op een granieten rots die wordt omringd door moeras en drijfzand. Jaarlijks bezoeken drie miljoen mensen de abdij.

De abdij is niet alleen een religieuze trekpleister, maar trekt ook bezoekers vanwege haar prachtige architectuur en aparte locatie, boven op een granieten rots.

Of de abdij nu wordt bezocht uit geloofsovertuiging of omdat deze mooi is, de abdij verdient alle aandacht. Volgens de legende heeft de aartsengel Michaël de bisschop van Avranches, Saint Aubert, de opdracht gegeven om op de rots een kapel en vervolgens een kleine kerk te bouwen.

In 966 heeft Richard I besloten om er een benedictijnenabdij te bouwen en gedurende de elfde en twaalfde eeuw zijn monniken bezig geweest met de constructie van een Romaans klooster boven op de berg.

Het klooster beschikt drie over cryptes: aan de oostelijke zijde, onder het koor, bevindt zich de crypte des Gros Piliers, de Notre-Dame des Trente Cierges ligt aan de noordzijde en Saint-Martin aan de zuidzijde.

In 1060 en 1080 zijn respectievelijk het schip en drie verdiepingen op de abdij gebouwd. Op die drie verdiepingen bevonden zich de slaapruimte, het promenoir en de crypte de l’Aquilon. De abdij is helaas erg beschadigd geraakt tijdens een brand in 1204 en is daarna vervangen door het gebouw la Merveille.

Tijdens de Honderdjarige Oorlog zijn er vestigingsmuren om het dorp aan de voet van de rots gebouwd. Nadat de monniken in 1790 het klooster verlieten, heeft het gebouw tot 1863 als gevangenis gediend.

De locatie is in 1874 benoemd tot historisch monument en staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wilt u de Mont Saint Michel met eigen ogen bewonderen? Op onze site www.vakantiehuisfrankrijk.nl vindt u verschillende charamante vakantiehuizen niet ver van deze prachtige abdij.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief