•   Klanttevredenheid: 8,8
  •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
  •   Al 23 jaar persoonlijke, betrouwbare service
  •   Géén boekingskosten
Menu ×

De 10 leukste bezienswaardigheden in het departement Yvelines

woensdag 4 maart 2020

Even ten westen van Parijs, in de regio Île-de-France, ligt het departement Yvelines. Dit relatief kleine gebied is vooral bekend vanwege de plaats Versailles, waar Lodewijk XIII in de zeventiende eeuw het kasteel van Versailles heeft gebouwd. Het zal u niet verrassen dat in deze regio nog veel van deze Franse koninklijke geschiedenis te zien is. Daarnaast zijn er nog veel andere bezienswaardigheden in Yvelines. Wij hebben voor u een top 10 van deze bezienswaardigheden samengesteld.

1. Het kasteel van Versailles

Het kasteel van Versailles is een van de grootste ter wereld, en een van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. Daarom kan het in deze lijst uiteraard niet ontbreken. In Nederland staat dit kasteel bekend als het paleis van Versailles. In Frankrijk wordt de term paleis gebruikt wanneer een gebouw in de stad is gelegen. Daarom wordt dit gebouw, dat oorspronkelijk als jachtslot op het platteland is gebouwd, aangeduid als het Kasteel van Versailles. Na de bouw van het kasteel is de stad Versailles naast het kasteel opgetrokken. In de jaren daarna heeft het kasteel steeds meer de allure van een paleis gekregen. Bij een bezoek aan Versailles kunt u behalve het prachtige kasteel met haar 1530 vertrekken, ook de bijbehorende tuinen, stallen en andere bijgebouwen bezichtigen!

Het kasteel van Versailles

2. Het regionaal natuurpark van de Haute Vallée de Chevreuse

U zou het misschien niet verwachten, maar op een steenworp afstand van Parijs vindt u dit 25.000 hectare grote natuurpark van de Haute Vallée de Chevreuse. Dit gebied, dat rijk is aan wandelpaden, bestaat voor een groot gedeelte uit bos en prachtig landelijk natuurgebied. Het park biedt uitstekende mogelijkheden voor een mooie natuurwandeling. Daarnaast is hier ook veel cultureel erfgoed te vinden. Denk hierbij aan de abdijen van Vaux-de-Cernay en Port-Royal-des-Champs, of de kastelen van Breteuil, Dampierre en Chevreuse. Bij het Maison du Parc kunt u terecht voor meer informatie over dit schitterende gebied.

Haute Vallée de Chevreuse

3. France Miniature

In Élancourt vindt u het park France Miniature, waar u maar liefst 160 schaalmodellen kunt aanschouwen van de belangrijkste Franse bezienswaardigheden en monumenten. Denk hierbij aan de Eiffeltoren, Versailles en Lourdes. Het park heeft de vorm van Frankrijk en de bezienswaardigheden zijn in het park gelegen op geografisch realistische locaties ten opzichte van elkaar. Een eenvoudige manier om veel van Frankrijk te ontdekken op één dag, en vooral erg mooi om te zien!

4. Kasteel van Saint-Germain-en-Laye

In opdracht van Lodewijk VI werd het kasteel van Saint-Germain-en-Laye rond het jaar 1122 gebouwd. Helaas is dit kasteel tijdens de Honderdjarige oorlog voor een groot deel afgebrand. In 1360 is het kasteel herbouwd op de fundamenten van het oude kasteel. In dit kasteel is in 1867 het Musée des Antiquités Nationales gevestigd. Later is deze naam veranderd naar het Nationaal Archeologisch Museum. Hier wordt nu, verdeeld over twee verdiepingen, in negentien kamers een veelheid aan collecties gepresenteerd. Het kasteel herbergt al met al veel geschiedenis die het bezoeken zeker waard is!

Het kasteel van Saint-Germain-en-Laye

5. Musée du jouet

In dit speelgoedmuseum in Poissy kunt u zo’n 800 soorten speelgoed bekijken uit de periode 1850-1950. Na een renovatie van drie jaar, opende het museum in 2019 haar deuren weer. Met een chronologische tentoonstelling van porseleinen poppen en teddyberen tot soldaatjes en elektrische treinen, is hier veel te zien over de geschiedenis van speelgoed.

Musée du jouet

6. Le Hameau de la Reine

In de tuin van Versailles, vlak bij het Petit Trianon, vindt u le Hameau de la Reine. Dit ‘gehucht van de koningin’, zoals het letterlijk kan worden vertaald, werd gebouwd op verzoek van koningin Marie Antoinette. Ze liet dit dorpje bouwen om wat verder weg te kunnen zijn van het hof, en kon hier leven als boerin. Het dorpje is bewaard gebleven en bestaat uit onder andere een watermolen, een boerderij en een schapenstal. Hoewel de huisjes niet van binnen te bezichtigen zijn, is het een prachtige belevenis om door dit sprookjesachtige dorpje te wandelen! 

Le Hameau de la Reine

7. Het Kasteel van Rambouillet

Het huidige bos van Rambouillet is ruim 20.000 hectare groot. Het bos van Rambouillet is een overblijfsel van het bos van Yvelines, waar het departement haar naam aan dankt. Dit bos op zich is al een bezoek waard, maar u vindt hier ook het Kasteel van Rambouillet.

Dit kasteel stamt uit de veertiende eeuw, en sindsdien is er door de vele eigenaren veel aan veranderd. De oorspronkelijke kasteelmuur en zijn donjon, een middeleeuwse woontoren, zijn nog altijd behouden. Het kasteel van Rambouillet is gebouwd voor militaire doeleinden, maar is tegenwoordig in gebruik als presidentieel verblijf. Regelmatig worden hier staatshoofden ontvangen die zijn uitgenodigd in Frankrijk. In dit kasteel kunt u onder andere de prachtige marmerzaal, de eiken houtwerken en de indrukwekkende decors bezichtigen. 

Het kasteel van Rambouillet

8. La Laiterie de la Reine

Vlakbij het Kasteel van Rambouillet vindt u la Laiterie de la Reine. Lodewijk XVI kocht dit jachtslot in 1783 om zijn jachtgebied uit te breiden. Marie Antoinette was niet gecharmeerd van de donkere vertrekken, dus werd hier in opdracht van Lodewijk XVI de Laiterie de la Reine ontworpen, ‘de zuivelfabriek van de koningin’. Hier kon zij zich bezighouden met het produceren van zuivelproducten. De Laiterie de la reine is in 2007 gerenoveerd en geeft prachtig de elegantie en verfijning van de smaak van Marie Antoinette weer.

La Laiterie de la Reine

9. Parc Zoologique de Thoiry

In dit safaripark in Thoiry kunt u in uw eigen auto door kilometers grondgebied rijden, waar zo’n 750 dieren van ruim 80 verschillende soorten leven. Ook is een deel van het park te voet te bezoeken, zoals de botanische tuinen en de tunnels in het leeuwenverblijf en het tijgerverblijf. Informatie op de borden is beschikbaar in het Frans en Engels. Voor jong en oud is het park het bezoeken waard!

Parc Zoologique de Thoiry

10. Collégiale Notre-Dame in Poissy

De oudste delen van katholieke parochiekerk van Notre-Dame in Poissy, zijn gebouwd in het begin van de 11e eeuw. Het grootste deel is in de 12e eeuw herbouwd. In de kathedraal is veel te bezichtigen, zoals de doopkapel waar Lodewijk IX is gedoopt, de centrale klokkentoren, en de vele opmerkelijke kunstwerken. De kathedraal getuigt van een lange geschiedenis, dit is te zien aan de vele kunststijlen die zijn gebruikt door de jaren heen. 

Collégiale Notre-Dame in Poissy

Bent u op zoek naar een vakantiewoning in de regio Île-de-France, kijk dan eens rond bij onze vakantiehuizen! Wilt u meer weten over wat er zoal te doen is in andere regio's in Noord-Frankrijk, of langs de Atlantische kust in Normandië of Bretagne? Kijkt u dan vooral eens op onze blogpagina, hier vindt u allerlei inspiratie voor uw vakantie in Frankrijk. Heeft u een vraag over een van onze huizen, of kunnen wij u helpen een geschikte vakantiewoning te vinden? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief