•   Klanttevredenheid: 8,8
  •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
  •   Al 23 jaar persoonlijke, betrouwbare service
  •   Géén boekingskosten
Menu ×

80-jarig bestaan invasiestranden Normandië

dinsdag 26 september 2023

In 2024 bestaan de indrukwekkende invasiestranden in Normandië 80 jaar! Dit wordt in Normandië uitgebreid gevierd rond 6 juni met het D-Day Festival! Is het altijd al uw wens om het prachtige Normandië te bezoeken? Dan is dit het uitgelezen moment! De invasiestranden zijn in deze periode het middelpunt van vele bijzondere activiteiten. Voor de avonturiers onder ons is er zelfs de mogelijkheid om parachute te springen. Als u het graag wat rustiger aandoet dan zijn er ook voldoende mogelijkheden. U kunt mooie wandelingen over de stranden maken of door de oorlogbunkers bezoeken onder leiding van een gids. Ook zijn er verschillende exposities, zoals een tentoonstelling van militaire vaartuigen, een boekenbeurs inclusief lezingen van auteur. Hoogtepunten van het festival zijn iedere 5 jaar een grote vuurwerkshow, een luchtshow met historische vliegtuigjes, een herdenkingsceremonie en een vredesmars, waar u gratis aan kunt deelnemen.

De geschiedenis van de invasiestranden

6 juni 1944, D-day is een erg belangrijke dag voor Frankrijk en eigenlijk voor heel West-Europa. Op deze dag werd er met de uitvoering van Operatie Overlord namelijk een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog bereikt. 

Naar aanleiding van onder andere de Duitse aanval op Polen, verklaarde Frankrijk op 3 september 1939 aan Duitsland de oorlog. Nazi-Duitsland probeerde onder leiding van Adolf Hitler haar territorium zo ver mogelijk uit te breiden. Ook Frankrijk moest eraan geloven: op 10 mei 1940 trok Duitsland Frankrijk in en al gauw viel een groot deel van Frankrijk onder de Duitse bezetting. In 1941 worden ook de Verenigde Staten bij de Tweede Wereldoorlog betrokken, door de Japanse aanval op de Amerikaanse vloot Pearl Harbor. De Amerikanen en ook de Canadezen sluiten zich aan bij de geallieerden. Frankrijk en Groot-Brittannië rekenden zich hier ook onder. De geallieerden vochten tegen de centralen. Aan deze kant stonden onder andere Duitsland, Italië en Japan.

Bekijk hier alle vakantiehuizen dichtbij de invasiestranden van Normandië
Omaha Beach na D-Day
D-Day Invasie van Normandië, Frankrijk

Operatie Overlord was een plan van de geallieerden, bedacht en uitgewerkt door de Grote Drie (Roosevelt, Stalin en Churchill) op verschillende conferenties, waaronder de conferenties van Quebec en Teheran in 1943. Zij wilden West-Europa invallen, om zo onder andere Frankrijk te bevrijden. Operatie Overlord begon met D-Day op 6 juni 1944 en eindigde met de bevrijding van Parijs in augustus hetzelfde jaar.

De operatie zou in eerste instantie in Calais beginnen. Calais voelde voor de geallieerden uiteindelijk toch als te voorspelbaar en niets bleek minder waar. In Calais stonden veel Duitse soldaten klaar ter verdediging van het Duitse Rijk. In Normandië stonden er aanzienlijk minder troepen, omdat er niet werd verwacht dat de geallieerden hier zouden invallen. Het lukte de geallieerden Normandië binnen te dringen, dankzij de grove inzet van schepen en van parachutes voor luchtlandingen. Vanuit de invasiestranden namen de geallieerden meer en meer belangrijke punten in, zoals wegen, bruggen en kruispunten. Zo drongen ze steeds verder Frankrijk in, tot uiteindelijk ook Parijs bevrijd werd en Operatie Overlord geslaagd was.

Veel mensen denken dat D-Day voor Decision-Day staat. Maar wist u al dat dit helemaal niet klopt? Om overzicht te houden werd er in de planning van de militaire operaties D1, D2, D3 enzovoort gebruikt om de dagen aan te geven. Voor de uren werd er H1, H2, H3 enzovoort gebruikt.

De invasiestranden

Er zijn verschillende invasiestranden met elk een eigen stukje geschiedenis. We zetten voor u graag de invasiestranden en de bezienswaardigheden op deze stranden op een rijtje. De stranden hadden voor de Tweede Wereldoorlog nog niet deze namen, het zijn allen codenamen, die de Amerikanen aan de stranden hebben gegeven.

Lees hier meer over de andere bezienswaardigheden van Normandië
Omaha Beach

Omaha Beach

Het circa vijf kilometer lange strand Omaha Beach ligt in de gemeente Colleville-sur-Mer. De gevechten op dit strand waren voor de geallieerden het minst succesvol en het strand wordt daarom ook wel Bloody Omaha genoemd. De relatief grote verliezen op dit strand ten opzichte van de andere stranden zijn deels te verklaren door de hoge rotsen en kliffen van de Pointe du Hoc. Hier zijn nog altijd een kanon en verschillende bominslagen te bezichtigen. Bij Omaha Beach vindt u ook een stukje Amerikaans grondgebied, midden in Frankrijk! Hier ligt de American Cemetary and Memorial, een Amerikaanse erebegraafplaats voor de gesneuvelde soldaten tijdens D-Day. Dit zijn rijen vol witte kruizen en enkele davidsterren. Hier staat ook een muur met alle namen van de overledenen erin gegraveerd. Op Omaha Beach bevindt zich bovendien het monument Les Braves, waarvan de maker aangeeft dit monument te hebben gemaakt om een ieder die zijn leven heeft gegeven voor de bevrijding en diens moed te eren.

De hoge kliffen van Pointe du Hoc

Utah Beach

Waar de aanval op Omaha Beach voor veel geallieerde slachtoffers zorgde, verliep het voor de geallieerden op Utah Beach voorspoedig. De aanval op Utah Beach, bij de stad La Madeleine en de oostkust van schiereiland Cotentin kwam onverwacht voor Nazi-Duitsland. Bovendien is Utah Beach een ver uitgerekt strand, met vlakke duinen. De verdediging kon zich dus niet in bunkers verstoppen achter grote klif- en rotspartijen. Ondanks dat waren er natuurlijk wel bunkers op het strand aanwezig en vandaag de dag staat er nog altijd een Duitse bunker op het zandstrand. Neem tijdens uw bezoek aan Utah Beach zeker een kijkje in het Musée du Débarquement, een museum over D-Day met onder andere een Amerikaanse bommenwerper. Ook hier is er een stuk grond uitgeroepen tot Amerikaans grondbezit, met een gedenkteken.  

American tank on Utah Beach, Invasion Memorial

Gold Beach

Gold Beach is het strand in de gemeente Arromanches-les-Bains. De divisie die hier landde, voornamelijk Britten, hadden de taak de stad Bayeux te bevrijden. Dit lukte, mede doordat er een kunstmatige haven werd aangelegd. Dit wordt de Mulberryhaven genoemd; op de haven werden voertuigen en wapens opgeslagen en werden soldaten klaargestoomd voor de strijd. De haven werd voortdurend beschermd. Vandaag de dag kunt u een bezoekje brengen aan Arromanches 360. Dit is een bioscoop van 360 graden, die indrukwekkende beelden toont van de gevechten op D-Day. 

Juno Beach

Juno Beach ligt bij de kust van Courseulles-sur-Mer. De divisies bestonden hier voornamelijk uit soldaten uit Canada. Net als op Omaha Beach, leden de geallieerden op dit strand in eerste instantie zware verliezen. De helft van de overleden soldaten waren al in het eerste uur gesneuveld. De geallieerden herpakten zich echter en drongen uiteindelijk toch ver Normandië in. Bij Juno Beach staat er ook een museum over D-Day, genaamd Juno Beach Centre, met voorwerpen en voertuigen, gebruikt in Operatie Overlord. 

Juno Beach, one of the five beaches of the Allied invasion

Sword Beach

Op Sword Beach in Ouistreham kunt u ook verschillende interessante musea bezoeken. Zoals het Musée du N⬞4 Commando over de Frans-Britse divisie, die op Sword Beach vocht of het Musée du Mur de l’Atlantique le Bunker. Dit is een museum ín een bunker, dus een unieke ervaring! De invasie op Sword Beach was mede dankzij parachutes en zweefvliegtuigen erg succesvol. Al snel werd Ouistreham van achteren aangevallen en ook ingenomen, net als belangrijke bruggen in Bénouville

U kunt in Normandië ook een Duitse militaire begraafplaats bezoeken, bijvoorbeeld de grootste begraafplaats in La Cambe, dichtbij Ohama Beach. Hier liggen ruim 20.000 Duitse soldaten begraven. 

Gun Battery bij de invasiestranden

Vakantiehuizen bij de invasiestranden

Bent u enthousiast geworden over de viering van het 80-jarig bestaan van de invasiestranden? Boek nu een vakantiehuis in de buurt! Wist u dat u zich na circa 700 km. rijden al in Normandië bevindt? Naast de invasiestranden, heeft het Franse district Normandië nog veel meer moois te bieden. U zult u zeker niet vervelen tijdens een vakantie in Normandië, er zijn talrijke bezienswaardigheden die de moeite van het bezoeken waard zijn. Geniet van de imposante natuur, zoals de mooie krijtrotsen in Étretat of de abdij van Mont Saint-Michel en loop over parelwitte zandstranden en neem daar een frisse, veilige duik in de zee! Geniet van pittoreske dorpjes en levendige  havensteden, zoals Honfleur en Dieppe! 

Liberté geeft u graag wat tips voor vakantiehuizen in de buurt van de invasiestranden en de festiviteiten van het D-Day Festival! Bekijk daarnaast onze website voor het gehele aanbod vakantiehuizen bij de invasiestranden en de actuele beschikbaarheid! Filter de vakantiehuizen op het aantal personen, de locatie en op uw specifieke wensen (zoals bijvoorbeeld een privé-zwembad, vakantiehuizen geschikt voor kinderen, vakantiehuizen aan zee of vakantiehuizen waar huisdieren worden toegelaten).

Vakantiehuizen bij de invasiestranden, Normandië
Invasiestrand Arromanches met de overblijfselen

Vakantiehuis CV231 - Salenelles (Normandië)

Dit 6-persoons appartement ligt naast zee en strand en heeft een uitzicht op de Baai van de Orne. Invasiestranden goed te bereiken. 

Bekijk dit leuke bij de D-day stranden!
Vakantiehuis CV231 - Salenelles (Normandië)

Vakantiehuis CV66 - Sommervieu (Normandië)

Charmant en comfortabel 6-persoons vakwerkhuis met heerlijke tuin op 6 km. van zee en strand en 7 km. van de invasiestranden.

Bekijk dit leuke vakantiehuis bij de invasiestranden
Vakantiehuis CV66 - Sommervieu (Normandië)

Vakantiehuis CV242 - Trévières (Normandië)

Vakantiehuis voor 2 personen in Trévières iop slechts 8 km. van de invasiestranden en 16 km. van Pointe du Hoc.

Bekijk dit leuke huis bij de D-day stranden!
Vakantiehuis CV242 - Trévières (Normandië)

Schrijf u in voor de nieuwsbrief