•   Klanttevredenheid: 8,8
  •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
  •   Al 23 jaar persoonlijke, betrouwbare service
  •   Géén boekingskosten
Menu ×

Zwarte zaterdag 2017

dinsdag 6 juni 2017

Vraag je een willekeurige vakantieganger naar zijn of haar grootste vakantie ergernis, dan kan je er vrijwel zeker van zijn dat het woord file ergens hoog in de top 10 staat genoteerd. Dat is ook niet zo gek, want als de boel eenmaal is ingepakt en je vol goede moed richting je vakantiebestemming vertrekt, dan wil je daar natuurlijk graag zonder al te veel vertraging of onaangename verrassingen naartoe rijden. Monsterfiles schrappen we daarom dan ook  het liefst helemaal uit ons vakantieboekje. Helaas is het vermijden van files in het hoogseizoen een lastige zaak en vooral wanneer u aan een bepaalde aankomstdatum gebonden bent, kan het zijn dat u toch op één van de drukste zaterdagen van het jaar de weg op moet: de beruchte ‘zwarte zaterdag’.

Overzicht drukste zaterdagen 2017

De Franse verkeersinformatiedienst Bison Futé heeft ook voor dit jaar weer een overzicht opgesteld met daarop de dagen waarop voor 2017 de meeste drukte op de Franse wegen wordt verwacht. De verwachtingen worden uitgedrukt in kleur, van groen tot zwart, waarbij een zwarte code staat voor extreme drukte in het hele land.

  • Code zwart: extreme drukte (Zwarte zaterdag!)
  • Code rood: zeer druk
  • Code oranje: druk
  • Code groen: normale verkeersdrukte

De verwachtingen voor de drukste dagen van dit jaar zijn als volgt:

zaterdag 29 juli Code zwart topdrukte in heel Frankrijk!
zaterdag 5 augustus Code zwart topdrukte voor verkeer richting het zuiden in het gebied Auvergne-Rhône-Alpes
Zaterdag 12 augustus Code zwart Topdrukte voor verkeer richting het zuiden in de gebieden Auvergne-Rhône-Alpes en Arc Mediterranéen
Code rood Zeer druk voor verkeer richting het noorden in het hele land
Zaterdag 19 augustus Code zwart Topdrukte voor verkeer richting het noorden vanuit de gebieden Auvergne-Rhône-Alpes en Arc Mediterranéen
Code rood Zeer druk voor verkeer richting het noorden in alle overige gebieden.
Code rood Zeer druk voor verkeer richting het noorden in de gebieden Auvergne-Rhône-Alpes en Arc Mediterranéen.
Code oranje Druk voor verkeer richting het zuiden in het hele land.
Zaterdag 26 augustus Code oranje Druk in het hele land voor verkeer richting het zuiden.
Code rood Zeer druk in het hele land voor verkeer richting het noorden.

Voor een totaal overzicht van de verwachtingen klikt u hier.

De drukste wegen in deze periode zijn de A10 Parijs-Bordeaux-Spaanse grens en de A7/A9 Lyon-Orange-Spaanse grens. Ook de beruchte rondweg bij Parijs, de phériphérique, kan op bovenstaande drukke dagen snel volstromen.

Als reizen op zwarte zaterdag onvermijdelijk is

Mocht u toch in één van de drukste weekenden van het jaar richting uw vakantiebestemming moeten reizen, vertrek dan zo mogelijk op zondag. Is dit echter geen optie, dan is een vertrek op zaterdagmiddag rond 15.00 uur vanuit Nederland het beste alternatief. Vertrekt u rond dit tijdstip, dan is de kans groot dat u achter de grootste drukte aan rijdt en de ergste files kan vermijden. Vertrek vooral niet in de nacht van vrijdag op zaterdag. Tegen de tijd dat de zon opkomt boven de Franse autoroute, rijdt u niet alleen de buitenlandse toeristen, maar ook de massa’s Franse vakantiegangers tegemoet die allemaal ’s ochtends vroeg aan hun reis richting zuiden beginnen en heeft u grote kans in één van de gevreesde monsterfiles te belanden.

Wees in ieder geval goed voorbereid op langdurige vertraging door voldoende eten en drinken mee te nemen. Zorg er ook voor dat uw tank goed vol zit, want moet uw airco overuren draaien tijdens een warme zaterdagmiddag op het Franse asfalt, dan kost dat behoorlijk wat extra brandstof.

Tanken

Ook tanken zelf is tijdens deze drukke zaterdagen geen sinecure. De tankstations langs de snelwegen zijn vaak overbevolkt en voor de tankautomaten, kassa’s en toiletten treft u ongetwijfeld lange rijen. Een goed alternatief is om even de autoroute te verlaten en een benzinestation vlakbij de snelweg op te zoeken. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden bij de grote Franse supermarkten, de hypermarchés. Een prima plek om te tanken, aangezien de brandstofprijzen hier vaak net iets lager liggen dan de prijzen van de benzinestations op de snelweg. En niet onbelangrijk bij hoge nood: ook toiletten zijn hier aanwezig.

Tolpoorten

Een ander spookbeeld  voor veel reizigers zijn de lange rijen wachtende auto’s voor de tolpoorten van de Péage. Koopt u echter van tevoren in Nederland al een tolbagde, dan rijdt u daarmee door de daarvoor speciaal uitgeruste voorrangspoorten en bespaart u zichzelf veel wachttijd. Kijkt u voor meer informatie over en de aanschaf van een tolbagde op de site van de ANWB.

Blijf op de hoogte

Natuurlijk is het belangrijk om tijdens uw reis op de hoogte te blijven van de actuele verkeersinformatie. Bison Futé heeft hiervoor een handige app voor op uw smartphone ontworpen. Heeft de Franse taal voor u geen of weinig geheimen, luister dan onderweg naar radiozender 107.7 voor de meest actuele updates.

Zorg voor een heerlijk vooruitzicht

De allerbeste methode om een lange dag in de file zo snel mogelijk te vergeten is natuurlijk een heerlijke eindbestemming. Er is niets fijner dan om na al die warme uren in de auto aan te komen in uw eigen comfortabele vakantiewoning, waar u zich direct thuis voelt door een warm welkom van de eigenaar of door een heerlijke zelfgebakken taart die al voor u klaarstaat. Zodra u over de drempel van één van onze charmante en authentieke vakantiewoningen stapt, zal die lange reis ongetwijfeld snel vergeten zijn!

Ook thuiskomen in één van onze fijne vakantiehuizen? Bekijk dan snel onze vakantiehuizen en boek uw favoriete woning voor een onvergetelijke vakantie!

Boek nu een vakantiehuis in Frankrijk

Schrijf u in voor de nieuwsbrief