•   Klanttevredenheid: 8,8
  •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
  •   Al 20 jaar persoonlijke, betrouwbare service
  •   Géén boekingskosten
Menu ×

Top 10 bijzondere bezienswaardigheden in Parijs

maandag 20 september 2021

Parijs is een stad waar je niet uitgekeken raakt. Er wonen maar liefst 11 miljoen mensen en door de vele bezienswaardigheden, musea, sfeervolle straatjes en prachtige pleinen is Parijs al decennia lang een topbestemming voor toeristen. Ieder wijk die je bezoekt heeft zijn eigen charme en typische kenmerken, van het dorpse Montmartre naar het bruisende Quartier Latin, en van de sjieke omgeving van de Eiffeltoren tot de futuristische zakengebouwen in la Défense. Op elke hoek van de straat vind je kunst, in elk steegje zit wel een leuk eettentje.

1. Wandelen langs de oevers van de Seine

Parijs wordt in tweeën verdeeld door de grote rivier de Seine. Een wandeling maken langs de Seine is een grote aanrader. Niet alleen omdat je lopend toch vaak de meeste en leukste dingen ziet, maar vooral ook omdat sinds een aantal jaren grote gedeeltes van de oevers langs de Seine afgesloten zijn voor auto’s en daardoor hebben ze een extra dimensie gekregen. Het biedt een aantal kilometers lang plezier en ontspanning, en is ook erg leuk voor kinderen. Zo is er een ruige klimmuur en zijn er levensgrote spellen op de grond zoals het ganzenbordspel. Download een dobbelsteen op uw telefoon en speel met het hele gezin een potje ganzenbord. In de weekenden kan men met een chip om de enkel de 100 meter hardlopen. De gemeten tijd komt levensgroot op een scorebord te staan. Wilt u even rustig zitten? Bezoek dan de drijvende tuinen en grote tribunes voor de lunch.

Wandelen langs de oevers van de Seine

2. Winkelen in de overdekte passages

In de 19e eeuw werden er veel overdekte passages aangelegd om het winkelende publiek te beschermen tegen de modder van de onbeklinkerde straten en de regenbuien. Eigenlijk waren het de voorlopers van de grote warenhuizen. Van de oorspronkelijk 100 passages zijn er nu nog zo’n 20 over. Velen zijn prachtig gerestaureerd en bevatten kleine boetiekjes, antiekwinkeltjes, winkeltjes met snuisterijen, postzegels, ansichtkaarten, wandelstokken,    poppenhuizen…….. Uniek om door heen te lopen en de vaak bijzondere gevels te bewonderen. Het leuke is ook dat veel van deze passages dicht bij elkaar liggen zodat je ze als het ware aan elkaar kunt rijgen. Een goede tip voor een regenachtige dag, zo blijf je lekker droog.

3. Rondleiding in de Opéra Garnier

De Opéra Garnier is één van de meest bekende operahuizen ter wereld. Voor een chique avondje uit kunt u een van de vele balletvoorstellingen bijwonen die er worden vertoond. Maar beperkt u zich liever tot een rondleiding door het gebouw? Dat kan ook, er worden dagelijks rondleidingen gegeven en dat is een bijzondere ervaring. Je kijkt je ogen uit naar al het marmer, bladgoud, fresco’s en de indrukwekkende plafondschildering van Chagall. U waant zich weer in de 19e eeuw, als u de grote marmeren trap oploopt. De Opéra Garnier was ook de inspiratiebron van het beroemde boek the Phantom of the Opera, wat later resulteere in een film en een musical.

Opera Garnier

4. Een rondvaart op het Canal Saint Martin

Een rondvaart over de Seine kennen we allemaal, maar heeft u ooit gehoord van een boottocht over het Canal Saint Martin? U vaart over het 4,5 km lange kanaal , langs een complex van sluizen, een ophaalbrug, een schitterende oude draaibrug en men vaart zelfs een stukje ondergronds. Tijdens deze boottocht ontdekt u de trendy buurt, zeer populair bij de locals en de jongeren. Er zijn veel cafeetjes, restaurants en wijnbars, en op mooie warme zomeravonden zit het langs het kanaal vol met mensen die hier samen komen genieten van muziek en een wijntje. Ook rond de lunchtijd is het een leuke picknick spot.

5. Thee drinken bij La Mosquée van Parijs

Midden in het drukke Quartier Latin ligt La Mosquee de Paris. Aan de buitenkant niet heel bijzonder, maar eenmaal binnen waant u zich echt in Marokko. De muren zijn bedekt met duizenden mozaïeksteentjes, allemaal door Afrikaanse vakmensen aangelegd. Er is een gebedszaal en een bibliotheek. Het heeft een prachtige binnentuin met planten en bloemen en op de vloer felblauwe steentjes die u het gevoel geven op water te lopen. Een rustige, vredige plek, zonder toeristen, zonder Parijse drukte. Sluit uw bezoek af met een kopje muntthee in het bijbehorende theehuis, of – om even helemaal tot rust te komen – maak gebruik van de hammam (dit is echter alleen voor vrouwen toegankelijk!)

La Mosquée de Paris

6. Kunst in het Musée d’Orsay

In het centrum van Parijs aan de Seine en tegenover het Louvre is het Musée d’orsay gevestigd. Het is een voormalig treinstation, in 1900 gebouwd voor de wereldtentoonstelling, dat op een sublieme manier verbouwd is tot een licht en ruimtelijk museum, terwijl er toch veel oorspronkelijke details zichtbaar zijn gebleven. Het gebouw is al een kunstwerk op zich met zijn centrale zaal waar de indrukwekkende volumes van het station gehandhaafd zijn. De museumcollectie bestaat uit veel impressionistische kunst van o.a Monet, Manet, Cézanne, Renoir, Degas, Matisse Gaugain…… alle bekende Franse schilders vindt u hier terug. Het is ook een leuk museum om met kinderen te bezoeken want het is er niet half zo druk als het Louvre. Ga in ieder geval een kop koffie met een éclair drinken in het café-restaurant op de bovenste verdieping onder de enorme stationsklok. Prachtig uitzicht over de Seine!

7. Begraafplaats Père Lachaise

Een bezoekje aan een begraafplaats is misschien niet de eerste bezienswaardigheid die er in u opkomt als u een grote stad bezoekt, maar bij de begraafplaats Père Lachaise ligt dat anders. Het is een van de meest bezochte begraafplaatsen ter wereld met veel beroemde doden, opvallende architectuur en typische Franse grafkunst. Het ligt op een terrein van 44 hectare, bevat 70.000 graven en is aangelegd als een park met groene lanen. Het is fascinerend op tussen de grafmonumenten te lopen die variëren van eenvoudige met mos begroeide stenen tot ware graftempels. Enkele beroemdheden die hier begraven liggen zijn Jim Morrison, Chopin, Oscar Wilde, Edithe Piaf en Yves Montand. Ieder graf heeft zijn eigen verhaal. Het zal misschien opvallen dat er ook veel katten rondlopen tussen de graven. Deze worden door een onbekend kattenvrouwtje al sinds jaren te eten gegeven! Bij de ingang van de begraafplaats is een plattegrond te verkrijgen met de locaties van de graftombes van honderden beroemdheden.

Père Lachaise

8. Digitale kunst in het Atelier des Lumières

In een voormalige metaalgieterij heeft Parijs zijn eerste digitale kunstcentrum gekregen: het Atelier des Lumières. In een grote hal van 10 meter hoog en een oppervlakte van 2000 m2 waar 140 videoprojectoren zijn geïnstalleerd, zal het publiek ondergedompeld worden in beeld, beweging en geluid. Een steeds wisselende tentoonstelling van een beroemde kunstenaar (Van Gogh, Klimt, Kandinsky) is hier te ‘beleven’: u ziet geen schilderijen, maar projecties van bekende werken worden vertoond op de muren, het plafond en de vloer. U loopt er door heen, u kunt er op staan, u kunt het aanraken. Goed gekozen muziek maakt deze ervaring comleet.

9. Picknicken op la Place des Vosges.

In één van de leukste wijken in Parijs – le Marais – ligt la Place des Vosges. Het is het oudste plein van Parijs en als u goed kijkt ziet u dat het perfect symmetrisch is. Het is een vierkant aangelegd plein van 140 x 140 m en de huizen die het plein omzomen zijn identiek. Rond het plein zijn mooie arcaden gebouwd en je vindt er leuke galeries, terrasjes en kleine musea. Je kunt natuurlijk een kop koffie nemen op één van de terrassen, maar het is zeker zo leuk om met wat zelf gekochte kaasjes, stokbrood, vers fruit en Franse wijn lekker op het grasveld te picknicken. Leuke tip: via Place des Vosges heb je een ‘geheime’ doorgang naar de tuinen van Hôtel de Sully. Ga op zoek naar nummer 7 en stap zo deze oase van rust binnen. Heel leuk om er een kijkje te nemen.

Foto’s maken onder Le mur des je t’aime

Natuurlijk moet u bij uw bezoek aan de stad van de liefde ook even stil staan  bij de muur van ‘je t’aime’. Deze muur bevindt zich in de artistieke wijk Montmartre, vlakbij de Sacré Coeur en hierop is in meer dan 250 talen en dialecten ‘ik hou van jou’ geschreven. Normaal gesproken symboliseert een muur verdeeldheid of scheiding, maar de maker van le mur des je t’aime laat door middel van de teksten op de blauwe tegeltjes zien dat het ook een steun kan zijn voor de menselijke gevoelens en probeert mensen te herenigen. De rode spetters op de muur vertegenwoordigen delen van een gebroken hart die samengevoegd worden tot één hart. Een must-see voor een romantisch bezoek aan Parijs! Zoek uw eigen taal, neem een foto van uw geliefde en geniet op een van de bankjes in het park!

Le mur des je t’aime

Liberté vakantiehuizen heeft in de directe omgeving van Parijs verschillende leuke vakantiehuizen, waarbij het mogelijk is om met de auto, of nog gemakkelijker, met de trein, in een uur naar Parijs te reizen. Ideaal om uw vakantie in een rustige en veelal groene omgeving te combineren met een dagtripje naar Parijs.

Bekijk hier onze vakantiehuizen in de Oise (vlakbij Parijs)
Vakantiehuis OS14 op 60 km. van Parijs

Schrijf u in voor de nieuwsbrief