•   Klanttevredenheid: 8,8
 •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
 •   Al 23 jaar persoonlijke, betrouwbare service
 •   Géén boekingskosten
Menu ×

Top tien bezienswaardigheden Aisne (Noord-Frankrijk)

1. Laon

De op de hoogtes gebouwde stad kent een bewogen geschiedenis. Het is meerdere keren grotendeels verwoest en weer opgebouwd en er zijn nog veel bijzondere monumenten te zien. Het meest beroemd is misschien wel de kathedraal die bovenaan steile hellingen pronkt en waar vandaan u een prachtig panoramisch uitzicht over de stad en omstreken heeft. Victor Hugo verwoordde ooit zijn liefde voor de stad met de bekende uitspraak ‘In Laon is alles mooi’.

2. Saint-Quentin

Saint-Quentin is een middelgrote stad aan de rivier de Somme waar het prettig vertoeven is. Bezoek eens één van de wekelijkse boerenmarkten die tegenwoordig erg in trek en een lust voor de zintuigen zijn. Een aantal monumenten is ook de moeite waard om te bezoeken. Vooral de gotische basiliek staat bekend om haar glas-in-lood ramen. Het vlindermuseum is beslist interessant voor groot en klein.

3. Soissons

In Soissons vindt u voornamelijk een veelheid aan religieuze gebouwen. Diverse kloosters, basilieken en een kathedraal geven de stad haar unieke karakter. De abdij van Saint-Jean-des-Vignes is zeer indrukwekkend, al is ervan tegenwoordig alleen de gevel nog over. Anders is het in de Saint-Gervais-et-Saint-Protais kathedraal, een rijk gedecoreerde kerk waar u niet snel uitgekeken zult raken.

4. Guise

In de vallei van de Oise ligt Guise, een charmant stadje met voor de streek kenmerkende rode baksteenhuizen. Via geplaveide straten komt u uit bij het kasteel, een voormalige vesting waar alleen nog de kerker bovenaan de heuvel over de stad pronkt. Een bijzonder en uniek gebouw in Guise is het zogenaamde Familistère, dat ooit voor de bewoning door arbeidersgezinnen is opgericht volgens het ideaal van gemeenschap en gelijkwaardigheid. In dit ‘dorp binnen het dorp’ zijn vooral de glazen dakkoepels zeer imposant.</p/>

5. Kasteel van Villers-Cotterêts

In Villers-Cotterêts vindt u een opvallend kasteel dat een bezienswaardigheid op zich is. Het kasteel is in de 16e eeuw door koning François I opgericht en heeft een belangrijke rol in de Franse geschiedenis gespeeld, mede door zijn ligging dicht bij Parijs. Het koninklijk verblijf heeft een rijke architectuur en is fijn versierd, zoals bij voorbeeld de loggia. Het is werkelijk een lust voor het oog.

6. Château-Thierry

Château-Thierry is een aantrekkelijke stad in de vallei van de Marne tussen Reims en Parijs. Als u aan komt rijden ziet u vanaf de weg tal van wijngaarden: het ligt namelijk in de streek waar echte Champagne wordt geproduceerd. De stad heeft een gezellige centrum met statige oude panden waaronder de overdekte markt, die bij minder goed weer een leuk uitje biedt. Bezoek ook eens het kasteel van Château-Thierry met zijn mooie toegangspoort en waar regelmatig indrukwekkende roofvogelshows te zien zijn.

7. La Hottée du Diable

Vanaf het dorp Coincy kunt u een mooie wandelroute naar La Hottée du Diable volgen. Dit is een prachtig natuurgebied, nog vrij onbekend van het grote publiek, waar als het ware ‘een chaos’ aan reusachtige rotsen uit het zand naar de hemel reikt en het bos- en heidelandschap kenmerkt. De rotsformaties met vormen waarin u dieren of gezichten kunt herkennen is erg populair, met name onder kinderen die er graag op klimmen.

8. Château de Condé

Tijdens een bezoek aan het kasteel van Condé waant u zich in vroegere tijden. Het château wordt altijd nog bewoond door afstammelingen van de toenmalige prinsen, maar is desondanks deels voor het publiek opengesteld. U kunt er de goed bewaarde authentieke inrichting en schilderijen uit de 17e en 18e eeuw bewonderen en van mooie vergezichten over het heuvelachtige landschap genieten.

9. Chemin des Dames

Ten noorden van Reims vindt u de historische route Chemin des Dames. U wordt geleid langs monumenten, kapelletjes en herdenkingsplaatsen die de geschiedenis uit WO I en WO II weergeven. Een bezoek aan het Fort de la Malmaison zal groot en klein zeker weten te boeien vanwege de ruïnes die onverwachts uit de grond lijken te komen, maar ook La Caverne du Dragon met haar indrukwekkende souterrain geeft een goed beeld van de gebeurtenissen in deze strategisch belangrijke streek. Vanuit het houten uitkijktoren bij het bezoekerscentrum heeft u een geweldig zicht over de glooiende omgeving.

10. Château de Coucy

Het 13e-eeuwse kasteel van Coucy is één van de grootste vestigingen van Frankrijk en is met zijn 33 wachttorens en ruim 2 km aan vestingmuren zeker het bezoeken waard. In 1917 werd het tijdens WO I verwoest, maar de ruïnes bieden nog steeds waardevolle informatie over de rijke geschiedenis van de streek. Jaarlijks wordt dit op een prachtige manier uitgebeeld tijdens de middeleeuwse feesten met onder meer dansgroepen, riddergevechten en vuurspuwers.

Tips voor uitstapjes met kinderen Aisne

Zoo

 • Ferme Souchinet – Verneuil-sous-Coucy – dierenpark en speeltuin
 • Les Aigles – Châteu-Thierry – roofvogel park
 • Le parc d’Isle – Saint-Quentin – gratis tuinpark met dieren en speeltoestellen

Pretpark

 • Acroarbres – Soissons – boomklimpark
 • Labymaïs – Le Hérie-la-Viéville – maisdoolhof
 • La Frette – Tergnier – recreatieplas met speeltoestellen
 • Axoplage – Monampteuil – recreatieplas met 300 m lange strand en reuze glijbaan
 •  Parc Canopée – Ambleny – boomklimpark
 • Chemin de Fer Touristique du Vermandois – Saint-Quentin – toeristische stoomtrein

Zwembad

 • Aqua Mundo Le Lac d’Ailette – Chamouille – subtropisch zwembad
 • Aquoisia – Guise – zwembad met diverse baden, sauna en fitness toestellen
 • Centre aquatique Citélium – Château-Thierry – zwembad en sauna/wellnesscentrum
 • Centre Aquatique de l’Ile Verte – Hirson – subtropisch zwemparadijs en sauna
 • Les Bains du Lac – Mercin-et-Vaux – zwembad met glijbanen, sauna en fitness ruimte
 • La Bulle – Saint-Quentin – zwembad met glijbanen, sauna, fitnesscentrum, kunstijsbaan, bowling
Laon

Laon

Saint Quentin

Saint Quentin

Soissons

Soissons

Guise

Guise

Château de Villers Cotterêts

Château de Villers Cotterêts

Chemins de Dames

Chemins de Dames

Château de Coucy

Château de Coucy

Axoplage

Axoplage

Aquamundo Le Lac d'Aillette

Aquamundo Le Lac d'Aillette

Schrijf u in voor de nieuwsbrief