•   Klanttevredenheid: 8,8
  •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
  •   Al 23 jaar persoonlijke, betrouwbare service
  •   Géén boekingskosten
Menu ×

Wat te doen in Normandië?

maandag 18 april 2016

Een vakantie in Normandië staat garant voor een inspirerende tijd in één van de meest veelzijdige streken van Frankrijk. Deze regio biedt met haar indrukwekkende kustlijn, prachtige steden en talrijke bijzondere bezienswaardigheden voor ieder wat wils. Of u nu wilt uitwaaien aan de prachtige kust met haar duizelingwekkende kliffen, wilt verdwalen in het lieflijke, groene achterland of genieten van het grote aanwezige culturele en historische aanbod, de charme en sfeer van deze streek zullen u ongetwijfeld weten te verleiden. Normandië heeft echter een aantal bijzondere hoogtepunten die u, als u hier op vakantie gaat, zeker niet moet overslaan.  Wij zetten ze hieronder graag voor u op een rijtje:

D-Day invasiestranden

Eén van de meest indrukwekkende plekken van Normandië zijn ongetwijfeld haar beroemde D-Day invasiestranden. Dit gedeelte van de kust, dat loopt van Ouistreham tot aan Sainte Mère Église, speelde in WOII een cruciale rol in de bevrijding van Europa.  Geallieerde soldaten kwamen hier op 6 juni 1944, D-Day, aan land om de Duitse bezetters een halt toe te roepen. Ondanks de zware gevechten en grote verliezen die deze dag geleden werden, werd op D-Day een gat in de Duitse verdediging geslagen en leidt deze strijd uiteindelijk tot het begin van de vrede in Europa.

De invasiestranden staan vandaag de dag nog steeds bekend onder de codenamen die ze destijds toebedeeld kregen. De meest oostelijk gelegen stranden Sword, Juno en Gold Beach werden destijds bestormd door de Britse en Canadese troepen; op de westelijke stranden Omaha en Utah Beach kwamen de Amerikaanse geallieerden aan land. De indrukwekkende monumenten en musea op en langs deze stranden zijn vandaag de dag nog steeds belangrijke trekpleisters en een bezoek meer dan waard. Bezoekt u bijvoorbeeld de grote Amerikaanse begraafplaats in Colleville-sur-Mer of het bizarre maanlandschap langs de kliffen van Pointe du Hoc, waar bommen grote kraters in het landschap hebben geslagen. Bij het kustplaatsje Arromanches kunt u de ‘caissons’ nog steeds in zee zien liggen, als stille getuigen van de kunstmatige haven die werd aangelegd om alle troepen en materiaal aan land te brengen. Welke plek u aan deze beroemde kustlijn ook bezoekt, de historische betekenis van dit gebied zal ongetwijfeld een diepe indruk op u achter laten.

Pointe du Hoc

Bayeux

Slechts enkele kilometers verwijderd van de invasiestranden, ligt het mooie stadje Bayeux. Een stad die wonderwel gespaard is gebleven tijdens de vele heftige bombardementen in WOII en voor velen één van de meest charmante oude stadjes van Normandië.  De stad heeft een prachtige gotische kathedraal, pittoreske smalle straatjes en vele mooie oude vakwerkhuisjes, maar staat toch vooral bekend om haar bijzondere wandtapijt; le Tapisserie de Bayeux. Dit 70 meter lange wandtapijt, dat eigenlijk een groot borduurwerk is, is gemaakt rond het jaar 1068.

Ondanks de gewisse leeftijd van dit prachtige stuk handwerk, spreken de kleurrijk afgebeelde verhalen op het tapijt tot de verbeelding. Het handelt voornamelijk over Willem de Veroveraar en zijn invasie in Engeland, maar er zijn ook veel prachtige afbeeldingen die een kijkje geven in  het dagelijks leven in de middeleeuwen.

Bayeux, één van de meest charmante oude stadjes van Normandië

Mont Saint Michel

Één van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Frankrijk is de prachtige Mont Saint Michel, gelegen in de gelijknamige baai in de regio van de Manche.

Op een rotsachtig eilandje voor de kust, slingeren oude straatjes zich omhoog langs romaanse en gotische kerkjes en kloosters naar de top van het eiland en haar majestueuze abdij die stamt uit de 11e eeuw.

De aanblik die dit eiland biedt, omringt door de zee en de schoonheid van de baai, is in één woord adembenemend. Niet voor niets maakt de Mont Saint Michel dan ook deel uit van de Unesco werelderfgoedlijst.

De baai van de Mont Saint Michel kent een enorm getijdenverschil; tijdens vloed sluit de zee zich gedeeltelijk rondom het rotsachtige eiland.  Bij springtij is de Mont Saint Michel zelfs geheel afgesloten van het vasteland. Een bijzonder natuurverschijnsel dat u, ook vanaf Mont Saint Michel zelf bij kunt wonen. De Mont Saint Michel is per voet, pendelbus of paardentram te bereiken via een speciale brug die het eiland verbindt met het vaste land.

Le Mont Saint Michel

Giverny

Het lieflijke dorpje Giverny was de woonplaats van de beroemde Franse impressionistische schilder Claude Monet, waar hij de laatste 43 jaren van zijn leven heeft doorgebracht. Zijn huis en de bijbehorende prachtige tuinen trekken nu jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld.

Claude Monet legde zijn ziel en zaligheid in de aanleg en het onderhoud van zijn beroemde tuinen, die de inspiratie vormden voor veel van zijn bekende schilderwerken. Dwaal door de kleurrijke tuinen en waant u zich in één van de beroemde schilderijen. Bewonder de waterlelies van ‘Les Nymphéas’ of laat u betoveren door de heldere kleuren van de rijkelijk bloeiende irissen. Neem naast een bezoek aan het huis en de tuinen van Monet ook even de tijd om rond te dwalen in Giverny zelf en geniet van de gezellige cafeetjes, galerietjes en kleine winkeltjes die dit dorpje te bieden heeft.

Tuinen van Monet

Rouen

Vanuit Giverny bezocht Claude Monet ook regelmatig Rouen, de grootste stad van Normandië. De prachtige, gotische kathedraal van de stad, de 13e-eeuwse Notre Dame de Rouen, inspireerde de impressionistische schilder tot het maken van liefst 30 schilderijen.

De kathedraal is met haar 151 meter hoogte de grootste kathedraal van heel Frankrijk en door haar imposante afmetingen en architectonische schoonheid een bezoek meer dan waard. Daarnaast staat Rouen natuurlijk bekend als de stad van Jeanne d’Arc. In het centrum van de stad vindt u een standbeeld en een kerk ter nagedachtenis aan deze jonge heldin, die streed tegen de Engelse bezetting, maar als gevolg hiervan in Rouen jammerlijk op de brandstapel om het leven kwam.

Rouen heeft echter ook een gezellig centrum waar u heerlijk kunt winkelen, genieten van gezellige restaurants en cafés of onder kunt duiken in één van de vele interessante musea.

Kathedraal van Rouen

Honfleur

Één van de pareltjes aan de Normandische kust is de oude havenstad Honfleur.

De gezellige oude haven en de pittoreske straatjes met mooie vakwerkhuizen weerspiegelen de rijke historie van deze geliefde stad. Haar artistieke inslag heeft het middeleeuwse stadje te danken aan de aandacht die het kreeg van diverse kunstenaars, waaronder Boudin, Courbet en Monet.

Het levendige en kleurrijke havenplaatsje met haar idyllische ligging aan de monding van de Seine was voor velen een enorme bron van inspiratie. Vandaag de dag vindt u in de gezellige straatjes nog veel galeries met kunstwerken van vroegere en hedendaagse kunstenaars. Vergeet u ook vooral niet een bezoek te brengen aan de volledig uit hout vervaardigde kerk Sainte Catherine; de grootste houten kerk van Frankrijk.

Pays d’Auge

Bent u op zoek naar rust en idylle, dan bent u in de Pays d’Auge aan het juiste adres. Al dwalend over de pittoreske wegen die het groene achterland met haar zacht glooiende weilanden en romantische boomgaarden doorkruisen, proeft u de romantiek van dit authentieke stukje Normandië. Dit is de streek van de beroemde kazen als de Camembert en de bekende appelcider, de Calvados. Diverse routes leiden u desgewenst langs beroemde kaashuizen en haar fabrikanten of langs de appelboomgaarden en de producenten van de sprankelende cider uit deze streek. Maar verdwalen in één van de vele kleine dorpjes in deze prachtige streek is ook zeker een dagtrip waard!

Rustieke plaatsjes in Pays d'Auge

De kustlijn van de Seine Maritime

De noordelijke kustlijn van Normandië – van Dieppe tot aan Le Havre -  in het departement van de Seine Maritime, kenmerkt zich door prachtige kliffen, adembenemende vergezichten en diverse mooie kustplaatsjes. De zee en de lucht wedijveren in dit gedeelte van Normandië om het meest intense blauw, waarbij het wit van de hoge kliffen en het groen van het achterland dit kleurenspektakel helemaal afronden. Ook dit gebied was wederom erg geliefd bij vele kunstenaars, die zich lieten verleiden door de kleurenpracht van deze kust.

Bezoek één van de vele pittoreske kustplaatsjes zoals Veules-les-Roses of beklim de hoge kliffen bij het beroemde dorpje Étretat en bewonder de prachtig uitgesleten rotsboog die in de vorm van een olifantenslurf het water induikt.

Cotentin schiereiland

Bent u op zoek naar fijne zandstranden dan bent u op het schiereiland van de Cotentin op het juiste adres. Dit gedeelte van Normandië kenmerkt zich niet alleen door mooie stranden, maar ook door de wilde en verlaten landschappen rondom Cap de la Hague, waar wind en water vrij spel hebben aan de kust.

Een heerlijk gebied om even helemaal uit te waaien om daarna neer te strijken in één van de kleine kustplaatsjes voor een tongstrelende maaltijd met verse vis of zeevruchten.

Bezoek ook Cherbourg met haar prachtige Cité de la Mer. In het grote aquarium maakt u kennis met het leven onder het wateroppervlak en ook in de aanwezige nucleaire onderzeeër kunt u een kijkje nemen. De tentoonstelling over de beroemde Titanic vertelt u alles over dit onfortuinlijke cruiseschip, waarvan veel passagiers in Cherbourg aan boord kwamen.

Waar u ook besluit heen te gaan in Normandië, deze prachtige streek zal u in al haar veelzijdigheid zeker weten te betoveren!

Heeft u ook zo’n zin om deze mooie regio te ontdekken?

Boek dan nu één van onze charmante en comfortabele vakantiehuizen in Normandië!
Cap de la Hague

Schrijf u in voor de nieuwsbrief