•   Klanttevredenheid: 8,8
  •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
  •   Al 23 jaar persoonlijke, betrouwbare service
  •   Géén boekingskosten
Menu ×

Vakantie Frankrijk tips

zaterdag 15 oktober 2016

U heeft uw vakantie geboekt naar het mooiste vakantieland van Europa: Frankrijk. Heeft u ervoor gekozen om uw favoriete Franse streek vanuit één van onze mooie vakantiehuizen te ontdekken, dan bent u verzekerd van een compleet verzorgde, comfortabele en gezellige uitvalsbasis waarin het u aan niets zal ontbreken. De huiseigenaren zullen er alles aan doen om u zich direct thuis te laten voelen en informeren u desgewenst graag over leuke uitstapjes in de omgeving. Natuurlijk kunt u zich bij dringende vragen of onvoorziene omstandigheden ook altijd tot ons wenden. Wij helpen u graag!

Een goede voorbereiding is echter essentieel voor een ontspannen start van uw vakantie. Daarom treft u hieronder een aantal tips en nuttige informatie, zodat u optimaal kunt genieten van uw vakantie in Frankrijk!

Vakantie Frankrijk tips: Tolwegen

Wanneer u met de auto naar Frankrijk gaat, dan zult u ongetwijfeld gebruik maken van de aanwezige tolwegen. Tolwegen zijn autosnelwegen waarvoor tol wordt geheven; u betaalt voor dat gedeelte van het wegennetwerk waar u gebruik van maakt. Tolwegen zijn vaak goed onderhouden snelwegen die u via de snelste manier van A naar B brengen. Tolwegen worden aangeduid met de term ‘Peage’.

Hoe werkt het?

Zo’n twee kilometer voor u een tolzone nadert, wordt u gewaarschuwd door de borden ‘Peage’. Eenmaal bij de tolpoorten aangekomen, kiest u één van de poorten die worden aangeduid met een groene pijl en waarboven u het woord ‘ticket’ ziet staan. Bij de automaat drukt u op een knop, waarna er een ticket verschijnt. Dit ticket neemt u mee en gebruikt u weer zodra u de tolzone verlaat. Na het aannemen van het ticket zal de slagboom opengaan en kunt u uw weg op de autoroute vervolgen.

Tariefklassen

Hoe hoog het te betalen toltarief is, hangt natuurlijk af van het te rijden traject op de autosnelweg, maar ook van de klasse waarin uw voertuig valt. Rijdt u met een personenauto, busje, camper of bestelwagen zonder of met aanhanger en is het voertuig plus eventuele aanhanger niet hoger dan 2 meter, dan valt u in tariefklasse 1. Heeft u een personenauto, busje, camper of bestelwagen zonder of met aanhanger die hoger is dan 2 meter, maar lager dan 3 meter, dan valt u in tariefklasse 2. In totaal zijn er vijf verschillende tariefklassen, gebaseerd op de hoogte, het gewicht en het aantal assen van het voertuig.

Dakimperials, dakkoffers of andere accessoires worden overigens niet meegerekend in de totale hoogte van het voertuig.

Voor een exact overzicht van de diverse tariefklassen kunt u terecht op  www.autoroutes.fr/fr/classification-des-vehicules.htm.

Op deze site kunt u ook terecht voor het berekenen van het tolbedrag dat u kwijt bent voor het te rijden traject van uw voordeur tot aan uw vakantiebestemming. www.autoroutes.fr

Tol: welke betaalmiddelen kunt u gebruiken

Tol betaalt u bij de tolpoorten op de autosnelwegen, die u tegenkomt zodra u op het punt staat een tolzone te verlaten. U kunt hier betalen met contant geld, een creditcard of met een automatische tolbadge.

De meeste tolpoorten hebben een automaat waarbij u met contant geld kunt betalen, of waarbij u uw munten in een mandje moet werpen. Deze tolpoorten worden aangegeven met een blauw bord waarop muntstukken staan afgebeeld.

Bij alle tolpoorten, behalve de tolpoorten die uitsluitend bestemd zijn voor télepéage (aangeduid met alleen een oranje ‘t’), kunt u betalen met uw creditcard. Dit is vaak de snelste en makkelijkste manier. Raadzaam is echter wel om te allen tijde contant geld mee te nemen voor het geval uw creditcard niet werkt.

Tegenwoordig kunt u ook automatisch betalen via de speciaal daarvoor ontwikkelde tolbadge. De tolbadge koopt u bij de ANWB en bevestigt u in uw auto. Zodra u de speciaal daarvoor bestemde tolpoort nadert (de télepéage, aangeduid met een oranje ‘t’), registreert de badge uw gegevens en kunt u snel en zonder oponthoud doorrijden. De tolkosten worden daarna automatisch van uw creditcard afgeschreven. Voor de tolbadge betaalt u, naast de kosten voor het gereden traject, eenmalig de aanschafkosten en daarnaast de abonnementskosten voor de maanden waarin u de tolbadge gebruikt. De badge is een goed alternatief voor mensen die regelmatig in of door Frankrijk reizen. Op drukke dagen kan het gebruik van de télepéage tolpoorten behoorlijk wat tijd schelen. Meer informatie over de werking en aanschaf van de tolbadge vindt u op de site van de ANWB.

Bij tolpoorten die worden aangeduid met een oranje ‘t’ en een groene pijl kunt u op alle manieren (contant, creditcard of tolbadge) betalen.

Tolpoorten worden tegenwoordig nauwelijks meer bemand door medewerkers, maar mocht u problemen ondervinden met de betaling van uw tol, dan kunt u door middel van het indrukken van de aanwezige informatieknop, altijd de hulp van een medewerker inroepen.

Vakantie Frankrijk tips: Tanken in Frankrijk

In Frankrijk kunt u de volgende brandstoffen tanken:

  • SP95 = loodvrij normaal (Euro95)
  • SP98 = loodvrij super (Superplus98)
  • E10 = loodvrij normaal met 10% ethanol
  • E85 = biobrandstof op basis van 85% ethanol en 15% benzine
  • Gasoil / Gazole = diesel
  • Gpl = LPG


De meeste brandstoffen zijn in Frankrijk goed verkrijgbaar. Let echter wel op als u in Nederland normaalgesproken Euro 95 (in Frankrijk aangeduid als SP95) tankt. Deze brandstof is in Frankrijk vaak verkrijgbaar met een bijmenging van 10% bio-ethanol en wordt dan aangeduid met de term SP95 – E10. Niet alle voertuigen zijn geschikt voor deze brandstof. Het is daarom aan te raden om vooraf te checken of uw auto op deze brandstof kan rijden. Dit kunt u nakijken op  www.e10check.nl. Ook kunt u in plaats van SP95 het iets duurdere Super Sans plomp 98 tanken. Hiermee zit u altijd goed wanneer u normaal gesproken Euro 95 tankt.

Het goedkoopst tankt u bij tankstations op het terrein van de grote supermarkten. U kunt bij tankstations vaak prima terecht met uw bankpas of creditcard.

Openingstijden tankstations

Op de autosnelwegen zijn de tankstations vaak 24 uur per dag geopend. De tankstations op de nationale wegen, les routes nationales, zijn meestal geopend van 07.00 tot 19.00 of uiterlijk tot 22.00 uur. Langs de kleinere wegen zijn de tankstations tijdens lunchtijd (van 12.00 – 14.00 uur) vaak gesloten. De tankstations bij de grote supermarkten volgen de openingstijden van de bijbehorende winkels. Veel tankstations die niet aan de autosnelwegen liggen zijn ook op zondag vaak niet geopend. Bij sommige tankstations kunt u dan wel terecht bij de automatische tankapparaten. Betalen gaat dan het beste met uw creditcard, omdat niet iedere Nederlandse bankpas door deze automaten wordt geaccepteerd.

Elektrische oplaadpunten

Elektrische oplaadpunten ofwel ‘bornes de recharge’ zijn in Frankrijk voornamelijk in en rond de grote steden te vinden. Omdat nog niet ieder gebied van voldoende oplaadpunten voorzien is, is het aan te raden om vooraf de locaties van de mogelijke oplaadpunten op uw route en bij uw bestemming te bepalen. Een overzicht van alle actuele oplaadpunten vindt u op chargemap.comopenchargemap.orgwww.oplaadpunten.nl

Vakantie Frankrijk tips: Verplicht mee in uw auto

Als u door Frankrijk reist zijn er een drietal zaken die u verplicht in uw auto moet hebben. Het gaat om de volgende items:

  • Een alcoholtester;
  • Een gevarendriehoek;
  • Een reflecterend veiligheidshesje.

Al deze items zijn verkrijgbaar in de (web)winkel van de ANWB.

Draagt u een bril? Dan bent u in Frankrijk tevens verplicht een reservebril in uw auto aanwezig te hebben.

Pech onderweg

Krijgt u op de snelweg pech met uw auto, dan moet u via de alarmpalen die u terugvindt langs de kant van de weg, pechhulp inschakelen. Het is in Frankrijk verboden om langs de autosnelweg zelf reparaties aan uw auto uit te voeren (zoals bijvoorbeeld een lekke band vervangen). De pechhulp zal u van de snelweg wegslepen en uw auto naar de dichtstbijzijnde garage vervoeren, waar de nodige reparatie veilig kan worden uitgevoerd. U hoeft op de snelwegen bij pech ook geen gevarendriehoek te plaatsen, omdat dit met het oog op het voorbij snellende verkeer extra gevaar met zich mee kan brengen. Wel zijn u en uw medepassagiers bij pech verplicht een veiligheidsvestje om te doen en moet u uzelf en de overige passagiers zo snel mogelijk achter de vangrail in veiligheid brengen.

Elektriciteit

De meeste Franse stopcontacten zijn gewoon geschikt voor de elektronische apparaten die u met u meeneemt op vakantie. Soms wordt er echter nog gebruik gemaakt van stopcontacten met een naar buiten stekende aardingspin. Hiervoor kunt u dan een verloopstekker of een wereldstekker type E gebruiken. Deze stekkers zijn verkrijgbaar via de ANWB (web)winkels.

Het gemiddelde voltage in Frankrijk is 230 volt.

Vakantie Frankrijk tips: Drinkwater

Het kraanwater in Frankrijk is over het algemeen van prima kwaliteit. U kunt het dus vrijwel altijd gewoon drinken. Mocht dit niet het geval zijn, dan zult u worden gewaarschuwd door een bordje met daarop de tekst ‘eau non potable’ (geen drinkwater). Ook bij twijfel kunt u voor flessen mineraalwater altijd terecht bij de supermarkt.

Gezondheidszorg

De gezondheidszorg in Frankrijk is van prima kwaliteit. Bent u ziek dan kunt u rekenen op een goede medische behandeling. Wel adviseren wij u een goede reisverzekering af te sluiten. Mocht u medische hulp nodig hebben, dan is het wel mogelijk dat u wordt gevraagd contant af te rekenen.

Belangrijke alarmnummers zijn:

  • Algemeen landelijk alarmnummer: 112
  • Politie: 17
  • Ambulance: 15
  • Brandweer: 18

Voor problemen van ernstige aard kunt u ook terecht bij de Nederlandse Ambassade:
  • 7-9 Rue Eblé 75007 Paris Tel. +33 1 40 62 33 00 Open: ma t/m vr van 10.15-12.15 en van 13-16 uur. frankrijk.nlambassade.org.

Fooien

Gaat u uit eten, dan is het gebruikelijk om het te betalen bedrag naar boven af te ronden, of om het wisselgeld te laten liggen. Vaak ziet u op de kaart de term ‘service compris’ staan. Dit betekent dat het bedieningsgeld al bij de rekening is inbegrepen. Mocht u echter in een wat duurder restaurant eten, dan is een extra fooi van 5% gebruikelijk.

Fooien

Met uw hond op vakantie naar Frankrijk

Wilt u uw trouwe viervoeter meenemen op uw vakantie naar Frankrijk, dan zijn er een aantal regels waar u en uw hond aan moeten voldoen:

  • U moet in het bezit zijn van een geldig Europees huisdierenpaspoort voor uw hond;
  • Uw hond moet gechipt zijn;
  • Uw hond moet  ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). De geldigheidsdatum van de inenting moet duidelijk in het hondenpaspoort vermeld zijn;
  • Is uw hond jonger dan 3 maanden, dan mag hij/zij het land niet in.



Daarnaast worden een aantal hondenrassen niet toegelaten. Het gaat om de volgende rassen:

  • American Staffordshire terriërs (pit bulls);
  • Mastiff;
  • Tosa;
  • Ook alle kruisingen met pitbulls, Boerboels, Engelse Staffordshires,  American Staffordshire Terriers, Tosa en Mastiff zijn verboden.



Let op: Bovenstaande regels gelden ook als u alleen op doorreis door Frankrijk bent!

Hond op vakantie

Nog meer praktische vakantie Frankrijk tips

Kaasschaaf

Neem tijdens uw vakantie naar Frankrijk altijd uw eigen kaasschaaf mee. Dit is in de Franse keuken geen standaard uitrusting. De Fransen houden van een dikke plak kaas op hun baguette, en snijden hun plak kaas dus gewoon met een mes af.

Twee zoenen

De gangbare manier om elkaar te begroeten in Frankrijk, is om elkaar twee zoenen te geven. Ook als men elkaar nog niet goed kent, is deze begroeting heel normaal.

Les Baguettes

Zoals de traditie voorschrijft eet u in Frankrijk bij het ontbijt een baguette met jam of (room)boter en wellicht een heerlijk geurende croissant (die u naar hartenlust in uw grote mok café au lait mag dopen). Bij de Franse bakker heeft u echter een grote keus aan diverse soorten brood. Wat is nou wat?

  • Une baguette: Dit is het gewone, eenvoudige witte stokbrood en vaak het goedkoopste van allemaal.
  • Une baguette de tradition: La tradition is een smakelijke variant op de eenvoudige baguette. Deze stokbroden worden altijd ter plekke gebakken en mogen geen kunstmatige toevoegingen bevatten.
  • Le pain: Een pain is in principe gemaakt van hetzelfde meel als een baguette, maar is vaak twee keer zo breed, waardoor een pain in verhouding minder korst en meer zachte binnenkant heeft.
  • Pain de campagne: Dit zijn de wat stevigere boeren broden op basis van tarwemeel.
  • Pain complet: Bent u op zoek naar een brood met veel vezels, dan zit u goed met deze variant. Een pain complet is een volkorenbrood, met grof gemalen granen.  Bent u op zoek naar een heerlijk meerzadenbrood, kies dan voor een pain aux céréales.

Met bovenstaande tips hopen wij u een eindje op weg te hebben geholpen in de voorbereidingen voor uw vakantie naar La Douce France. U zult ongetwijfeld genieten van dit heerlijke vakantieland!

Nog geen vakantie geboekt, maar wel heel veel zin in Frankrijk? Kijk dan op onze site voor de mooiste vakantiehuizen, voorzien van alle comfort (behalve die kaasschaaf dan), en boek uw favoriete woning in één van de prachtige streken aan de Franse westkust!

Boek nu!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief