•   Klanttevredenheid: 8,8
  •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
  •   Al 22 jaar persoonlijke, betrouwbare service
  •   Géén boekingskosten
Menu ×

Omaha Beach

woensdag 15 juni 2022

De naam zal u vast bekend voorkomen. Dit is namelijk één van de markantste plaatsen van Normandië, die op 6 juni 1944 aan de oorsprong heeft gestaan van het keerpunt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder deze codenaam, afgeleid van de plaats van herkomst van een onderofficier, werd de locatie van de geplande invasie aangeduid nabij de dorpen Vierville-sur-Mer, Saint-Laurent-sur-Mer en Colleville-sur-Mer. De omgeving staat daarom garant voor een interessante maar ook plezierige vakantie.

Een rijke historie
Vandaag de dag zijn de talrijke overblijfselen en monumenten de beste manier om zich in te leven in de dramatische gebeurtenissen die onze voorouders in dit stukje Frankrijk hebben meegemaakt. De geallieerden hadden behalve de Duitse militairen nog een vijand, namelijk het stormachtige weer waardoor D-day een dag opgeschoven moest worden naar 6 juni 1944. Maar ook toen waren de weersomstandigheden ver van ideaal en moesten de landtroepen de steun van de luchtmacht voor een groot deel missen. Bovendien konden de mannen en de tanks moeilijk door de doorweekte akkers en velden vooruit komen. Dit is één van de cruciale redenen geweest waarom er tijdens de strijden zo veel slachtoffers onder de Amerikanen te betreuren zijn geweest. Daarnaast waren de Duitse troepen omvangrijker en beter voorbereid dan men had verwacht. Hun optimale strategische positie is goed te begrijpen als u kijkt vanaf de hellingen langs het strand: de geallieerden waren onmiskenbaar in het nadeel. Desalniettemin lukte het een aantal naar het vaste land door te dringen en in samenwerking met de troepen elders langs de kust de operatie voort te zetten tot de uiteindelijke bevrijding van Europa.

Indrukwekkende sporen uit de geschiedenis
Wanneer u de verschillende D-day musea bezoekt, krijgt u diep respect voor de moed die de geallieerden hebben laten zien. In de buurt van de invasiestranden, gelegen tussen Luc-sur-Mer en Sainte-Mer-Église, vindt u meerdere musea. Bezoekt u zeker het Musée Mémorial van Saint-Laurent-sur-Mer op slechts een paar honderd meter van het strand van Omaha Beach. Met een oppervlakte van 1400 m2 en scènes die de gebeurtenissen uitbeelden duikt u in de geschiedenis precies daar waar het zich heeft afgespeeld. Het beeldmateriaal uit die tijd geeft op huiveringwekkende wijze weer hoe de strijders in de moeilijkste omstandigheden aan land kwamen en soms vrijwel kansloos aan de vijand overgeleverd waren. Ook ziet u welk materieel werd ingezet tijdens operatie. De geschiedenis wordt tevens goed voor (de wat oudere) kinderen toegankelijk gemaakt en tekst en uitleg zijn ook in het Engels beschikbaar. In Colleville-sur-Mer treft u twee interessante musea: Musée Overlord en Musée Big Red One Assault, waar u nog meer te weten zult komen en kunt zien hoe de ene na de andere plaats bevrijd werd. Op het strand komt u nog diverse overblijfselen tegen zoals bunkers maar ook deels gezonken boten. Een ontmoeting met deze donkere bladzijden van het verleden zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats, eveneens in Colleville-sur-Mer.

Het strand van Omaha Beach
De veelvuldige herinneringen aan vroeger zouden bijna doen vergeten dat u op deze locatie één van de mooiste stranden van Frankrijk vindt, hetgeen in schil contrast staat met het oorlogsverleden en lijkt te willen bewijzen dat er altijd betere tijden aanbreken. Hier komen hele gezinnen graag recreëren. Ter hoogte van Saint-Laurent-sur-Mer kunt u op Avenue Anquetil langs het bewaakte strand flaneren en toekijken hoe zeilers hun boot te water laten. De afwisseling van eb en vloed is op dit strand bijzonder goed zichtbaar; het verandert namelijk van zeer breed tot zeer smal en is op sommige plekken zelfs afwezig. Hier vandaan heeft u steeds een prachtig uitzicht op de nabij gelegen kliffen en de zonsondergangen zorgen voor de fraaiste plaatjes.

Tijdens een vakantie in deze omgeving zijn de mogelijkheden voor activiteiten eindeloos. De kust leent zich bij voorbeeld bijzonder goed voor fietstochten, met of zonder ondersteuning want behalve een mogelijke tegenwind zult geen last hebben van grote hoogteverschillen. Maar de zee en de natuur geven het landschap wel prachtige frisse kleuren en de zilte zeelucht is overal merkbaar. Wie van een bruisende badplaats houdt hoeft ook niet ver: in Port-en-Bessin treft u onder meer een gezellige vissershaven en een levendige dagelijkse vismarkt. Na een actieve dag is het heerlijk genieten op een terrasje of in een restaurantje waar u de lokale (zee)specialiteiten kunt proeven.

Vakantiehuis huren in Frankrijk? Ontdek de invasiestranden
Is uw interesse voor deze boeiende streek gewekt en bent u tevens een zeeliefhebber? De omgeving van de invasiestranden zal u zeker aanspreken. Aarzel niet langer en huur nu één van onze met zorg geselecteerde vakantiehuizen met alle comfort te midden van rust en natuur. U zult een onvergetelijke vakantie beleven!

Vakantiehuis CV28 – Vierville-sur-Mer (Normandië)
Dit 7-persoons vakantiehuis is ideaal gelegen op een paar honderd meter van het strand van Omaha Beach en met prachtig zeezicht vanuit de woonkamer en het terras.

Vakantiehuis CV28

Vakantiehuis CV277 – Colleville-sur-Mer (Normandië)
Dit functioneel 4-persoons vakantiehuis is bij Omaha Beach gesitueerd en is tevens een ideale uitvalbasis voor een strandvakantie. 15 km van Bayeux; 18 km van Arromanches; 46 km van Caen; 54 km van Sainte-Mère-Église.

Bekijk hier meer dan 100 huizen bij de invasiestranden van Normandië
Vakantiehuis CV277

Schrijf u in voor de nieuwsbrief