•   Klanttevredenheid: 8,8
  •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
  •   Al 23 jaar persoonlijke, betrouwbare service
  •   Géén boekingskosten
Menu ×

Milieusticker verplicht voor alle voertuigen op binnenwegen Parijs

dinsdag 4 juli 2017

Milieusticker verplicht voor alle voertuigen op binnenwegen Parijs

Op vakantie naar Frankrijk? Vergeet uw milieusticker niet!

‘Polluez moins, circuler mieux’ of wel ‘minder vervuilen, beter rijden’.  Dat is de gedachte achter de milieustickers die vanaf 1 mei 2017 verplicht zijn voor alle automobilisten – ook de buitenlandse automobilisten -  die door Parijs rijden. Gaat u op vakantie naar Frankrijk en reist u daarbij door de hoofdstad, zorg er dan voor dat u op tijd in het bezit bent van dit Crit’Air Ecovignet. Rijden door de hoofdstad zonder deze sticker kan u namelijk een flinke boete opleveren.

Wat is het Crit’Air Ecovignet?

Het Ecovignet is onderdeel van de maatregelen van het Franse Ministerie van Milieu en het Ministerie van Binnenlandse Zaken om de luchtvervuiling in de grote steden terug te dringen. Het is verplicht in het bezit te zijn van dit Ecovignet wanneer u met uw auto of een ander voertuig een zogeheten milieuzone (een Zone à Circulation Restreinte, ZCR)  betreedt.

Er zijn zes verschillende soorten milieustickers, die uw auto indelen in een bepaalde milieuklasse. Hoe hoger de uitstoot van vervuilende stoffen, hoe hoger het nummer op uw sticker. Auto’s met een bouwjaar vóór 1997 en motoren met een bouwjaar vóór 2000 komen helemaal niet in aanmerking voor een Ecovignet, omdat deze voertuigen niet aan de huidige milieuregels voldoen.

Voor welke steden is het Ecovignet verplicht?

Op dit moment is het Ecovignet verplicht voor de wegen  in de binnenstad van Parijs, die binnen de Phériphérique vallen. Van 08.00 tot 20.00 uur mag u hier niet zonder sticker rijden. Daarnaast kunnen er, bij hogere concentraties smog of luchtvervuiling, tijdelijke milieuzones worden ingesteld in Lille, Grenoble en Lyon. Ook worden voor andere grote steden plannen gemaakt voor de invoering van milieuzones, maar op dit moment is het Ecovignet dus alleen verplicht voor Parijs en incidenteel voor Lille, Grenoble en Lyon.

Hoe kom ik aan een Ecovignet?

https://certificat-air.gouv.fr/. Let op: dit is de enige officiële website waarop u de sticker kunt bestellen. Het is niet mogelijk het Ecovignet bij de ANWB of onderweg te kopen. Zorg er dan ook voor dat u ruim voor vertrek uw Ecovignet online aanvraagt.

De website is helaas niet in het Nederlands, maar u kunt wel kiezen voor een Engelstalige versie (Duits en Spaans is ook mogelijk) . Om het Ecovignet aan te vragen klikt u op ‘Applying for your certificate’. Vervolgens kunt u het aanvraagformulier invullen aan de hand van de gegevens op uw kentekenbewijs. Bij het veld ‘registration number’ vult u uw kentekenbewijs in. Het ‘VIN number’ is het Identificatienummer van uw auto.

De Euro Standard of Euro Klasse vindt u gemakkelijk terug op de site van de RDW www.rdw.nl/particulier . Zodra u uw kenteken heeft ingevuld, klikt u door naar ‘Motor en milieu’ en daarna naar ‘milieuprestaties’. Daar vindt u bij punt V6 de Euro Klasse van uw auto terug. Als laatste voegt u een foto van uw kentekenbewijs toe bij uw aanvraag.

Vervolgens rekent u het Ecovignet direct af met uw creditcard. U betaalt hiervoor € 4,80 inclusief verzendkosten. Na 4 tot 6 weken ontvangt u het vignet per post thuis.

Hoe lang is het Ecovignet geldig?

U hoeft maar één keer een Ecovignet voor uw auto aan te vragen. Deze blijft de gehele levensduur van uw auto geldig. Ik heb de sticker ontvangen, en nu?

Voordat u richting Frankrijk rijdt, plakt u de sticker goed zichtbaar op de rechter onderkant van de voorruit van uw auto. Nu kunt u zonder problemen door de ingestelde milieuzones reizen. Gaat u op reis, maar heeft u het Ecovignet nog niet ontvangen? Print dan een kopie van uw aanvraag uit en neem deze mee als bewijs van uw aankoop.

Wij wensen u een fijne vakantie toe!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief