•   Klanttevredenheid: 8,8
  •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
  •   Al 23 jaar persoonlijke, betrouwbare service
  •   Géén boekingskosten
Menu ×

De 6 leukste bezienswaardigheden in het departement Seine Maritime (Normandië)

woensdag 31 maart 2021

Door zijn prachtige krijtrotsen, pittoreske badplaatsen en rustgevende platteland is de Seine Maritime een geliefd stukje Frankrijk. De Seine Maritime maakt deel uit van betoverend Normandië en is rijk aan interessante bezienswaardigheden. Het departement grenst aan de Somme in het noorden en de Eure in het zuiden. Omdat er zoveel te zien en te doen is, hebben wij voor u de 6 mooiste bezienswaardigheden op een rijtje gezet:

1. De ruige kustlijn van de Seine Maritime;
2. De krijtrotsen van Étretat, het wonder van Normandië;
3. Dieppe, de eerste badplaats van Frankrijk;
4. Varengeville-sur-Mer, één van de charmante dorpjes van de Seine Maritime;
5. Rouen, stad van kunst en geschiedenis van Normandië;
6. De abdij van Jumièges, één van de mooiste abdijen van Normandië;

1. De ruige kustlijn van de Seine Maritime

De kustlijn van de Seine Maritime strekt zich uit tussen de badplaatsen Le Tréport en Le Havre. Een bezoek aan de kust behoort tot de hoogtepunten van uw bezoek aan dit stukje Normandië. U vindt hier een ruige kustlijn, met zo af en toe een haven of een strand. De pittoreske haventjes langs de kust zijn al een bezienswaardigheid op zich. Dankzij zijn torenhoge krijtrotsen, wordt de kust van de Seine Maritime ook wel de Albasten kust genoemd. Étretat en Dieppe zijn mooie badplaatsen om te bezoeken.

De ruige kustlijn van de Seine Maritime

2. Het wonder van Normandië, de krijtrotsen van Étretat

De krijtrotsen van Étretat zijn één van de mooiste bezienswaardigheden van de Seine Maritime. Ze stellen nooit teleur. Het badplaatsje is wereldberoemd geworden door zijn schitterende rotspartijen. Veel Franse kunstschilders lieten zich inspireren door de indrukwekkende natuur van dit deel van Normandië. Gefascineerd door de hoge kliffen, probeerden ze de veranderende reflecties in de zee vast te leggen op doek. Eén van de hoogtepunten van uw bezoek aan Étretat zijn de absoluut betoverende wandelingen over de kliffen. Langs de bewegwijzerde paden kunt u genieten van de fascinerende flora en fauna in de omgeving. Klim naar de top van de kliffen en geniet van een adembenemend uitzicht over de glinsterende zee en de natuurlijke poorten in de rotsen. Laat u verassen door de uitzonderlijk mooie natuur van Étretat; één van de wonderen van Normandië.

3. Dieppe, de eerste badplaats van Frankrijk

Een andere leuke bezienswaardigheid is het schilderachtige badplaatsje Dieppe. Gelegen tussen twee hoge kliffen en halverwege de Albasten kust, was Dieppe de eerste badplaats van Frankrijk. Om even te ontvluchten uit de drukte van de stad, zochten veel Parijzenaren het strand van dit stukje Normandië op. Het twee kilometer lange strand sterkt zich uit tussen de haven aan de ene kant en witte kliffen aan de andere kant. Dieppe heeft een prachtige boulevard aan zee, waar u op één van de vele terrasjes kunt genieten van een heerlijk glas wijn.
 
Een leuke toeristische tip is overigens ‘Le Place du Puits Salé’. Dit plein maakt deel uit van het historische stadscentrum van Dieppe. Op dit plein vindt u ‘Café des Tribunaux’, voorheen geliefd onder veel beroemde schrijvers en kunstenaars als Renoir en Monet. Het terrasje van dit café heeft een leuk uitzicht op het plein. Drink ‘un petit café´ en struin verder door de oude straten van de stad die uitkijken op de haven.

Een laatste bezienswaardigheid die u niet mag missen tijdens uw bezoek aan Dieppe is een bezoek aan het kasteelmuseum; ‘Château Musée’. Gelegen op een klif biedt het kasteelmuseum een schitterend uitzicht over de kust van Normandië. Als één van de mooiste kustwerkvestigingen langs de kust van het Kanaal, herbergt het museum een prachtige collectie gewijd aan het maritieme leven van de Seine Maritime. Van ivoorkunst, scheepsmodellen tot aan schilderijen van Renoir en Pissarro; een diverse collectie voor iedere kunstliefhebber.

Dieppe

4. Varengeville-sur-Mer, een van de charmante dorpjes van de Seine Maritime

Niet ver van Dieppe, aan de rand van een klif, vindt u het charmante dorpje Varengeville-sur-Mer. Omgeven door bossen en groene velden vindt u in dit schilderachtige dorpje van de Seine Maritime een kleine oase van rust. Naast dat het dorpje een leuke bezienswaardigheid is, is het ook ideaal geschikt om even een dagje te ontspannen. Geclassificeerd als historisch monument mag u een bezoek aan de Engelse tuinen ‘le Bois des Moutiers’ zeker niet missen. De tuinen, aangelegd door Guillaume Mallet, zijn rijk aan allerlei exotische bloemsoorten, magnolia’s, blauwe hortensia’s en rododendrons.
Verlaat het dorpje bovendien niet zonder een bezoek aan ‘Le Petit Ailly’. Dit kleine strandje is erg geliefd onder de Fransen. Er bevindt zich hier een smalle doorgang tussen twee prachtige rotsen, die u leiden naar de zee.

5. Rouen, stad van kunst en geschiedenis van Normandië

Geclassificeerd als stad van kunst en geschiedenis van Normandië, is Rouen niet alleen de stad van honderd torens. De stad heeft een rijk cultureel erfgoed en een fascinerende geschiedenis. Rouen kent daarom ook veel toeristische attracties: van religieuze monumenten, impressionistische bezienswaardigheden tot indrukwekkende musea. Maak een stadswandeling en geniet van de vele schatten die Rouen rijk is. Dankzij zijn rijke geschiedenis en vele musea wordt Rouen ook wel ‘Ville Musée’ genoemd.

Gelegen in het hart van de stad is de Notre Dame kathedraal het juweeltje van de stad. Het monument laat de interessante ontwikkeling van de gotische kunst zien. De kathedraal kent veel glas-in-lood kunst en werd geschilderd door Monet. De kunstschilder maakte een reeks van dertig schilderijen van de kathedraal op verschillende tijdstippen van de dag, in verschillende seizoenen. De kathedraal is een bezienswaardigheid die u beslist niet mag missen.

Rouen

6. De abdij van Jumièges, één van de mooiste abdijen van Normandië

De abdij van Jumièges is zonder twijfel één van de mooiste abdijen van Normandië. Victor Hugo noemde het zelfs de mooiste abdij van Frankrijk. Opgericht in 654, heeft de abdij een turbulente geschiedenis achter de rug, met veel perioden van vernietiging en wederopbouw.

Het enorme monument is vooral opmerkelijk door de verhoudingen van zijn architectuur. Zijn witte torens, die oplopen tot bijna 50 meter hoog, domineren nog altijd de nabije omgeving. De abdij is prachtig gelegen aan een lus van de Seine en aan de rand van het Brotonne bos. De abdij geeft bovendien een prachtig uitzicht over het dorp. Geen wonder dat het één van de meest bezochte abdijen van Normandië is.

Jumièges

De Seine Maritime, charmante dorpjes en veel natuur

Rijdt u even weg van de spectaculaire kust naar het rustgevende platteland dan treft u tal van charmante, kleine dorpjes, landelijke boerderijen en oude vakwerkhuizen. Ook is de Seine Maritime gezegend met veel natuur; groene bossen en vruchtbare landbouwgrond, afgewisseld met mooie valleien die bijzonder geschikt zijn voor wandelaars en fietsers. Kortom de Seine Maritme biedt alles voor een afwisselende, leuke vakantie en dat op maar zo'n 6-8 uur rijden van Nederland!

De leukste vakantiehuizen in de Seine Maritime
Vakantiehuis SM94 in de Seine Martime

Schrijf u in voor de nieuwsbrief