•   Klanttevredenheid: 8,8
  •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
  •   Al 23 jaar persoonlijke, betrouwbare service
  •   Géén boekingskosten
Menu ×

De 25 leukste bezienswaardigheden rond Parijs

vrijdag 11 juni 2021

Verblijft u dichtbij Parijs, dan kunt u op een afwisselende vakantie rekenen. Ile-de-France wordt gekenmerkt door haar koninklijke verleden dat in de vorm van prachtige kastelen, musea en kerken terug te vinden is. Bovendien is deze streek in hartje Frankrijk aangenaam groen. De rivier de Seine heeft zich een weg in het landschap gebannen waardoor er opvallende bochten en hoogteverschillen zijn ontstaan.

Tijdens een dagtrip op het rustige plattenland komt u mooie bezienswaardigheden tegen. Denk bij voorbeeld aan het romantische l’Haÿ-les-Roses met zijn prachtige rozentuin of de typisch voor de streek eilanden op de Seine, waar beroemde impressionisten graag hun schildersezels neerzetten. De rust en de grandeur van vervlogen tijden proeft u nergens zo treffend als in en om het kasteel van Versailles, waar een belangrijk deel van de geschiedenis zich heeft afgespeeld.

Met de top 25 van mooiste bezienswaardigheden in Ile-de-France kunt u alvast uw favoriete uitstapjes voorbereiden. Zo hoeft u de leukste plaatsen niet te missen!

Hauts-de-Seine

Boulognes-Billancourt

De drukbevolkte en welgestelde stad Boulogne-Billancourt is mooi ten Westen van Parijs gelegen in een meander van de Seine. Hier treft u bezienswaardige particulieren hotels en chique panden in de wijk Parc des Princes, helemaal tegen het 16e arrondissement van Parijs aan. Dit is tevens de locatie van het welbekende tenniscomplex Roland Garros waar de Davis Cup jaarlijks wordt gespeeld. Aan de andere kant van de stad is de rechter oever van de Seine, een voormalige industriegebied dat tijdens de WO II is gebombardeerd, in moderne stijl herbouwd, met zowel woonhuizen als kantoren.
Brengt u een dag in Boulogne-Billancourt door, laat dan het Albert-Kahn museum een hoogtepunt van uw bezoek zijn. Het museum biedt een interessante fototentoonstelling, maar is vooral bekend om zijn prachtige tuinen die tussen 1895 en 1920 door Kahn zijn aangelegd door beetje bij beetje kavels aan te kopen. De stijlen die u er aantreft zijn Frans, Engels of Japans, alsook een Vogezenbos tuin die Kahn aan zijn geboortestreek herinnerde. Het is er werkelijk prachtig.
Bent u een liefhebber van de jaren dertig van de 20e eeuw? Het Musée des Années Trente is hier geheel aan gewijd. De collectie schilderijen, tapijten, keramiek en architectuur is indrukwekkend. U ziet de grandeur uit die tijd tevens terug in de hele stad met haar kenmerkende gietijzeren balkons en de vele leuke bistro’s en terrasjes. In Boulogne-Billancourt dompelt u zich gegarandeerd in de typische Franse sfeer.

Japanse tuin in Boulogne Billancourt

Moderne architectuur

Nabij Parijs is het departement van de Hauts-de-Seine een geliefd ontwikkelgebied voor de hoofdstad geworden. Dankzij het dichte openbaar vervoernetwerk is elke locatie in of bij de hoofdstad immers snel bereikbaar. Deze gunstige ligging heeft geresulteerd in de keuze om moderne architectuur alle ruimte te geven.
La Défense is een imposant architecturaal project waar elk gebouw een eigen karakter heeft. De kantoor- en winkelwijk van Puteaux is vanaf 1960 gebouwd door diverse architecten waaronder Camelot, Mailly en Zehrfuss en ligt in het verlengde van De Champs-Élysées en de Arc de Triomphe. Eén van de markantste gebouwen is waarschijnlijk de Grande Arche, een boogvormig gebouw dat in 1989 is geopend ter gelegenheid van het 200-jarige jubileum van de Franse revolutie. U kunt La Défense desgewenst onder begeleiding van een gids bezichtigen om zo meer te weten te komen.
Elders treft u nog mooie voorbeelden van hedendaagse bouwwerken, bij voorbeeld La Seine Musicale op een eiland bij Sèvres, een prachtig gebouw dat een ultra modern muziektheater herbergt. In Suresnes bevindt zich het in 1935 door Beaudouin en Lods gebouwd Ecole de Plein Air, dat destijds werd opgericht om ernstig zieke kinderen te kans te geven onderwijs te blijven volgen tijdens hun herstel.
Andere interessante gebouwen zijn Espace culturel et de Loisirs in Chaville, de woonwijk ZAC Chandon-République Lot 5 in Gennevilliers, de sociale woningen van La Marine in Colombes, het hoofdkantoor van L’Oréal in Asnières of de Médiatheque in Garenne-Colombes.
De ware architectuurliefhebber kan in een relatief klein departement een grote diversiteit aan vakmanschap bewonderen.

La Défense in Parijs

Neuilly-sur-Seine

Tussen Parijs en de Seine vindt u het charmante stadje Neuilly-sur-Seine. Reeds ten tijde van het impressionisme was dit een populaire oord en met name het eiland Île de la Jatte midden op de Seine, waar vandaan de idyllische landschappen door schilders als Van Gogh, Monet, Sisley, Seurat, Noxal en Gleizes aan het eind van de 19e eeuw zijn vastgelegd. Vandaag de dag is het eiland nog steeds erg in trek onder rustzoekers en voor gezelligheid kunt u bij tal van restaurantjes goed terecht.
Een kasteelbezoek behoort ook tot de mogelijkheden. De hertog d’Argenson liet in de 18e eeuws het Château de Neuilly bouwen en ontving er graag de toenmalige belangrijke schrijvers Voltaire, Rousseau en Diderot.
Kijkt u graag naar mooie monumentale panden, verken dan eens de Zuidrand van de stad tegen het Bos van Boulogne aan. Maar ongeacht waar u zich bevindt, de stad ademt steeds luxe en klasse, hetgeen overigens een bewuste keuze is, al staat deze keuze op een gespannen voet met de landelijke afspraken voor sociale woningbouw. U komt al wandelend door de stad ook veel kunst tegen, zoals een reuze Mikadospel of een anderhalf meter hoge bronzen olifant. Laat uw wandeling u zeker ook langs de mooie kerken van Saint-Jacques, Saint-Jean-Baptiste en Saint-Pierre voeren en sluit uw dag af met een glaasje wijn in een Franse café.

Yvelines

Versailles

Versailles is wel de bekendste bezienswaardigheid van het departement Yvelines. Dit is te danken aan het overweldigende kasteel dat onder Lodewijk XIII als jachtverblijf werd gebouwd, maar door Lodewijk XIV verder werd uitgebouwd tot het monumentale paleis zoals we het vandaag de dag kennen. Met een oppervlakte van meer dan 63000 m2 en 2300 vertrekken is het bouwwerk absoluut uniek. Tegenwoordig zijn 1000 kamers te bezichtigen en u zult versteld staan van alle pracht en praal. U treft er een ongekende hoeveelheid schilderijen die een kijkje bieden in het leven van de koninklijke familie. De spiegelzaal is zeer indrukwekkend en overal waar u komt ziet u vergulde details en meubilair terug. Een dag is nauwelijks voldoende om al het moois goed te zien.
En dan zijn er nog de bekende kasteeltuinen, die model zijn geweest voor meer Franse kastelen. De keurig in vakjes verdeelde tuin beschikt tevens over een keur aan beelden, vijvers en fonteinen. Het is er, net als in vroegere tijden, nog steeds heerlijk wandelen.

Versailles

De oevers van de Seine

De Seine is éen van de langste en mooiste rivieren van Frankrijk. Nergens kunt u beter van zijn schoonheid genieten dan in de Yvelines, waar hij eigenzinnig kronkelt tussen Jeufosse en Chatou. Wilt u de hele route volgen, dan kan dat prima met de auto, maar u ziet het meest tijdens een wandeling of een fietstocht. Hier leent de omgeving zich uitstekend voor.
Jeufosse bevindt zich op de grens met Normandië en biedt een rustgevende decor, ver van alle drukte die de nabijheid van Parijs kenmerkt. Door de vele bochten die de Seine maakt, de hoogteverschillen en de bosrijke natuur zijn de oevers langs uw route steeds verrassend. Laat u voeren langs plaatsjes die menig impressionisten hebben geïnspireerd als Bonnières-sur-Seine, Bennecourt, Moisson, Méricourt, Reloboise en Limay en ontdekt zelf wat de aantrekkingskracht van de bejubelde rivier is. Bij Marly-le-Roy kunt u even een omweg nemen om het charmante dorp te ontdekken. Le Port-Marly aan de Seine was een geliefde locatie voor onder meer Picasso. En Saint-Germain-en-Laye is op prachtige wijze vastgelegd door de Engelse schilder Sisley. Dit zegt genoeg over de betoverende kleuren en licht van het Seine landschap.

Thoiry

Midden in de Yvelines ligt het plaatsje Thoiry, een oud dorp dat vooral bekend is om zijn kasteel en zijn safaripark. Het kasteel van Thoiry bevindt zich bovenaan een heuvel op het kruispunt van wateren en elektrische en magnetische aardlijnen waardoor de toenmalige bewoners een bijzondere harmonie ervoeren. Al wordt het kasteel nog steeds door afstammelingen van de oorspronkelijke familie bewoond, u bent er welkom voor een bezichtiging. Verder op het landgoed is het gerenommeerde safaripark van Thoiry gelegen, dat u met uw eigen voertuig kunt verkennen. U zult op een veilige wijze oog in oog met wilde dieren als jachtluipaarden en leeuwen staan en nog veel inheemse en exotische dieren kunnen bewonderen. Met name kinderen zullen een bezoek aan het park waarderen. Het toegangskaartje voor het safaripark geeft overigens toegang tot het kasteel.

Saint-Germain-en-Laye

Saint-Germain-en-Laye is van oudsher een koninklijke stad waar zich een belangrijk deel van de Franse geschiedenis heeft afgespeeld. In 1124 is de bouw van het huidige kasteel onder Lodewijk VI gestart, wat door de eeuwen heen verder is uitgebouwd. Het is tevens de geboorteplaats van Lodewijk XIV. Hij is daar verbleven aan het begin van zijn koningschap tot aan de bouw van Versailles.
Bijzonder mooi om te zien is de gotische kapel. Het hoofdgebouw herbergt tegenwoordig het Nationale Archeologische museum met op wereldniveau belangrijke collecties. Vergeet u vooral niet de Franse tuinen te bezichtigen. Vanaf het terras aan de rand van de tuin heeft u een geweldig uitzicht op de beboste Westkant van Parijs. De groene lanen zijn tevens een geliefd wandelgebied waar regelmatig evenementen worden gehouden.

St Germain en Laye

Seine Saint-Denis

Basiliek van Saint-Denis

De heilige Saint-Denis (250 na Christus) heeft zijn naam gegeven aan zowel de plaats vlakbij Parijs als het departement waar deze gelegen is. Maar Saint-Denis is binnen en buiten Frankrijk met name bekend om de imposante oude basiliek, sinds 1966 tot kathedraal uitgeroepen. Het meesterwerk in gotische stijl is voor architectuurliefhebbers een lust voor het oog. Vooral de glas-in-lood ramen zijn van een grote schoonheid. Het kerkhof bij de kathedraal is de rustplaats van vele koningen geworden. Tijdens een bezoek zult u niet snel uitgekeken raken op de bijzonder rijke architectuur en de net zo indrukwekkende verhalen die aan het monument verbonden zijn.

Saint-Ouen

Dit voorstadje van Parijs is onlosmakelijk verbonden met de grootste vlooienmarkt ter wereld. De traditie is ontstaan in 1885 als gevolg van een besluit om zwerfafval te voorkomen. Inmiddels heeft de markt ca. 2000 standplaatsen op meer dan 7 hectaren verspreid over een groot aantal straten en pleinen. Houdt u van antiek, dan is bezoek aan de vlooienmarkt een must, met name in en om de Rue des Rosiers waar het allemaal is begonnen, getuige de prenten uit het eind van de 19e eeuw. Nabij Porte de Clignancourt in avenue Michelet en Rue Jean-Henri-Fabre wordt er vooral kleding aangeboden en ziet u tevens een bonte keur aan creatieve bezoekers die de sfeer van deze buurt kenmerken. Voor allerlei tweede hands artikelen gaat u naar Porte de Montmartre. Saint-Ouen is beslist het bezoeken waard voor alle antiekkenners en koopjesjagers.

Het landschap in Seine Saint-Denis

Ontloop de drukte van de steden tijdens een wandeling op het platteland van Seine Saint-Denis, dat zijn vele fraaie uitzichten aan de lokale rivieren, natuurparken en heuvels te danken heeft. Het departement is gelegen tussen de Seine, de Marne en twee kanalen en nodigt uit om eens de wandelschoenen aan te trekken, maar u kunt de glooiende ook uitstekend per fiets ontdekken. U treft op de oevers allerlei goed aangegeven fiets- en wandelpaden. Vanuit een bankje kunt u bij voorbeeld de weerspiegeling van de luchten in de Marne bewonderen of de onvoorspelbare kronkels van de Seine overzien vanuit een uitzichtpunt. Of wandel eens door het groene park van Romainville en zie hoeveel iconische gebouw in Parijs u behalve de Eiffeltoren nog meer herkent. Op het hoogste punt van het park waant u zich even op het dak van de wereld.

Val d’Oise

De abdij van Royaumont

In het plaatsje Asnières-sur-Oise bevindt zich al sinds de middeleeuw een opmerkelijke abdij. Het bouwwerk is in 1235 door Saint-Louis opgericht en bod lange tijd onderdak aan monniken van de Benedictijnen orde. Vanaf de Franse revolutie heeft het echter afwisselend dienst gedaan als fabrieksgebouw en klooster, om uiteindelijk te worden opengesteld voor het publiek. Tijdens een bezichtiging van de voormalige abdij proeft u nog steeds de serene sfeer die door de monniken is neergezet. In de geweldige parktuin bij de abdij zorgen de oude bomen, vijvers en grachten voor nog meer verstilling, zo mooi is deze plek. Kijk ook eens naar de moestuin, die altijd nog onderhouden wordt.
Sinds 1964 zijn de abdij en haar tuinen in handen van een particuliere stichting met een culturele doelstelling. Er worden er regelmatig tentoonstellingen en concerten georganiseerd om zo het erfgoed in stand te houden.

Auvers-sur-Oise

Wie zegt Auvers-sur-Oise zegt Vincent van Gogh. Een bezoek aan dit lieflijke stadje doet u ook het beste door de ogen van de beroemde schilder. Hier heeft hij de laatste jaren van zijn leven doorgebracht en de tijd lijkt te hebben stilgestaan. U ziet er nog steeds de karakteristieke huizen van natuursteen, het dorpsplein omringd door bomen en de herberg waar hij regelmatig met vrienden samen kwam. Vergeet niet naar de Notre-Dame kerk te kijken, die op één van Van Gogh’s werken is vereeuwigd. In het kasteel van Auvers-sur-Oise, dat een bezienswaardigheid op zich is, kunt u meer over zijn leven te weten komen, alsook over dat van zijn tijdgenoten. Bezoek zeker ook het huis van Dokter Gachet, een bevriende psychiater van de schilder die zelf etsen maakte. Hij was een grote kunstliefhebber en in zijn huis hangen enkele zeldzame werken van Van Gogh, maar ook van Pissaro en Cézanne. U kunt uw bezoek vervolgen in het huis van Daubigny, eveneens zelf schilder, dat tegenwoordig als museum is ingericht.
Net buiten het dorp zijn er nog steeds granenvelden te vinden en het is gemakkelijk zich voor te stellen hoe Van Gogh bij zijn schildersezel stond om het wisselende licht over de granen vast te leggen. De landelijke rust van toen is nog volop aanwezig in Auvers-sur-Oise.

Kasteel van Villarceaux

Tegen Normandië aan komt u in de gemeente Chaussy het interessante landgoed Domaine de Villarceaux tegen. Een gedeelte van de 70 ha groot tuin is ommuurd en er staat zowel onderaan als bovenaan de heuvel een kasteel, die uit respectievelijk de 13e en de 18e eeuw stammen. Houdt u rekening met een tijdbestek van minstens twee uur om het geheel goed te kunnen zien en trekt u vooral goede loopschoenen aan. U wandelt door een fraai aangelegde parktuin met prachtige zichtlijnen langs de vele waterpartijen, vijvers en grachten. De flora is heel divers en vakkundig uitgezocht, hetgeen dankzij de eeuwenoude bomen prachtig tot zijn recht komt. Loopt u in de richting van het hoog gelegen kasteel, sta dan heel even stil om het uitzicht van een afstandje te bewonderen. U komt vervolgens via de achterkant het kasteel binnen en ziet op de benedenverdieping de oorspronkelijke inrichting. Van boven af overziet u het hele landgoed en de omringende omgeving, een prachtig gezicht.
Opmerkelijk aan dit landgoed is dat de bezichtiging gratis is. Desgewenst haalt u bij de ingang een informatiefolder op zodat u zelfstandig alle bezienswaardige plekken van het landgoed kunt ontdekken.

Val de Marne

Vincennes

Ten oosten van Parijs ligt de plaats Vincennes, vooral bekend om zijn kasteel dat zich aan de rand van een groot bos bevindt. Ten tijde van de bouw (1180) zorgde het bos, dat nog veel groter was dan tegenwoordig, voor voldoende aanvoer aan wild voor de slotbewoners. Het oorspronkelijke jachthuis is uitgebouwd tot een ommuurde vesting met 6 torens en een wachttoren van 52 m hoog. Dit is ongebruikelijk, daar de meeste vestingen bovenaan een heuvel zijn gesitueerd en met water zijn omgeven. In Vincennes heeft deze bijzondere bouwvorm de veiligheid van de bevolking desalniettemin weten te waarborgen. In de loop der eeuwen heeft het kasteel diverse leden van de koninklijke familie gehuisvest totdat de koning Versailles in gebruik nam. Na de Franse revolutie is het kasteel de locatie geworden van een porseleinfabriek terwijl het hoogste toren staatsgevangenis is gebleven voor onder meer de schrijvers en politici Voltaire en Sade. U kunt het kasteel bezoeken en zo een glimp opvangen van de geschiedenis. Bezoekt u zeker ook de botanische tuin dat deel van het bos uitmaakt. Er worden jaarlijks planten tentoonstellingen gehouden en de fraai aangelegde borders en modeltuinen zijn een lust voor het oog.

Nogent-sur-Marne

Op een steenworp afstand van Parijs ligt een deftig stadje. Nogent-sur-Marne is niet alleen een bloemrijke stad met veel aandacht voor cultuur, het staat ook bekend om zijn mooie jachthaven aan de rivier de Marne. De oevers zien er lieflijk uit en stralen gemoedelijkheid uit. Het allerbeste uitzicht heeft u dan ook vanuit het water tijdens een rondvaarttocht. Dit kunt u in groepsverband doen, of u huurt een vaarbewijsvrij bootje waarmee u de zijrivieren mag verkennen. Mede dankzij de vele bomen langs de kant, waaronder prachtige treurwilgen, zijn deze even betoverend als de Marne. Het is voor veel bewoners van de hoofdstad een bijzondere ervaring om zo dicht bij huis te kunnen genieten van een rustgevende wateractiviteit en hiermee is Nogent-sur-Marne een geliefde stad waar men even helemaal uit is.

Roseraie du Val-de-Marne

De rozentuin van l’Haÿ-les-Roses (Roseraie du Val-de-Marne) is het absolute toppunt van de romantische tuin. U zult tijdens uw bezoek aan de tuin ogen tekort komen. In een parkachtige omgeving komt u van de ene verwondering in de andere. Door de vele bogen over de wandelpaden heeft u mooie zichtlijnen en is de overvloedige bloei van tal van klimrozen het beste te zien. In totaal treft u er meer dan 2900 verschillende soorten, in alle vormen en kleuren, waarvan sommigen al eeuwen bestaan. Om die reden wordt de rozentuin als historisch monument beschouwd, daar er oude soorten in stand worden gehouden. Regelmatig zult u een schilder tegenkomen die zijn beste kwasten aanwendt om de bloemen eer te doen. Of u zich graag in de botanische eigenschappen verdiept of vooral van het aanzien van de bloemen van de liefde geniet, u zult zeker blij worden van de prachtige tuin.

Roserai du Val de Marne

Museum van de moderne kunst

In Vitry-sur-Seine bevindt zich een bezienswaardig museum voor elke liefhebber van de moderne kunst, het Musée d’Art Contemporain du Val-de-Marne. Het gebouw is door de architect Ripault ontworden en in 2005 officieel geopend, al is de huidige kunst verzameling al in 1980 samengesteld. Kunstenaars uit binnen- en buitenland hebben hier een plaats gevonden waarmee ze hun creaties met de wereld kunnen delen. U ziet werken van Villers, Erró, Faujour, Weiss en andere kunstenaars uit alle richtingen van de beeldende kunst, van tekeningen tot schilderijen en van bewegende beelden tot fotografie. De wisselende tentoonstellingen zijn bovendien ook erg interessant. Dus verblijft u in de omgeving van Parijs, breng dan zeker een bezoek aan dit bijzondere museum.

Seine-et-Marne

Fontainebleau

Na Versailles heeft Fontainebleau, ten Zuiden van Parijs, het imposantste kasteel uit de Franse geschiedenis. In de 12e eeuw werd het kasteel opgericht door Frans I. De toenmalige koning had een bepalende eigen visie en wenste dat dit de plaats werd waar een nieuwe kunstvorm zou ontstaan. Hij gaf Italiaanse kunstenaars alle ruimte om in Fontainebleau te komen werken en de Franse kunstenaars te beïnvloeden. Voor kunstenaars is ‘École de Fontainbleau’ dan ook een bekend begrip. Dit heeft geleid tot de rijkste periode uit de Renaissancetijd, die naast de klassieke stijl overal terug te vinden is. Zowel de architectuur van het kasteel als de zorgvuldige inrichting van het interieur laten deze stijlen zien. Het kasteel is tot in de 19e eeuw verder uitgebouwd en doorontwikkeld. Naast diverse koningen is het op het laatst nog bewoond geweest door Napoléon III. Dit bijzondere kasteel staat op de UNESCO werelderfgoed lijst.
Om het kasteel heen ligt een zeer groot bos (22 ha) dat vroeger een belangrijk jachtterrein was. Nog steeds kent het beschermde bos van Fontainebleau een grote biodiversiteit en wordt het aangemerkt als ‘uitzonderlijke bos’. Het landschap van het natuurgebied is heel gevarieerd en biedt naast het natuurlijke bos ook rotsen, meertjes, zandvlaktes en heidevelden. Om dit alles volop te kunnen bewonderen zijn er diverse uitzichtpunten te vinden. Het is een geliefd gebied voor rustige of sportieve wandeltochten en sommige rotswanden worden zelfs beklommen. Hoewel drukbezocht, u kunt vaak in alle rust van de natuur genieten tijdens een verkwikkende dagje uit.

Disneyland Parijs

Wie in de buurt van Parijs op vakantie gaat kan eigenlijk niet om het legendarische park Disneyland Parijs heen. Met zijn ruim 2 ha is het groter dan de omringende dorpen Magny-le-Hongre en Serris waar vandaan u het park ingaat. Dit is een walhala voor en jong en minder jong: even terug naar de fantasiewereld uit uw jeugd en uw helden levensgroot ontmoeten. Voor kinderen is een bezoek aan Disneyland dan ook een bijzondere ervaring die ze hun leven lang zal bijblijven.
Begin uw bezoek gerust met het themaparkgedeelte van Disneyland. Ontdek een wonderlijke wereld vol magie en praal met als toppunt het kasteel van Doornroosje. Slinger tussen de mooiste decors uit de bekende Disney sprookjes en ga op de foto met Donald Duck of Mickey Mouse. De wandelpaden leiden u naar geweldige attracties waarover goed is nagedacht. Het schijnt namelijk dat het Europese publiek hogere verwachtingen heeft dan het Amerikaanse of Asiatische publiek en hier voldoet het park zeer zeker aan. In elk gebouw speelt zich namelijk een verhaal af waardoor alles nog echter overkomt.
Bezoek zeker ook het nieuwste gedeelte van het park: de Walt Disney Studios. Dankzij 3D en 4D technieken bent u voor even onderdeel van uw favoriete Disney film!
Het is goed om te beseffen dat beide parken aparte toegangsbewijzen behoeven, maar wanneer u ze combineert is dat voordeliger. Heeft u slechts één dag voor een bezoek aan Disneyland Parijs gereserveerd, dan is het raadzaam om vooraf te bekijken wat u echt wilt zien en meemaken, zodat u optimaal van het uitje kunt genieten.

Provins

Gaat uw volgende dagtrip naar Provins, dan komt u in een levendig stadje terecht dat op de UNESCO werelderfgoed lijst vermeld staat. De plaats en de omgeving zijn werkelijk schilderachtig. De oude straten worden veelvuldig met bloemen opgevrolijkt waardoor de oude natuursteen zo mooi tot zijn recht komt. Het is daarnaast een stad met een rijke historie, wat uit tal van bezienswaardigheden blijkt. De Tour César is waarschijnlijk het meest iconische monument in Provins, met zijn opvallende vorm en hoogte bovenaan een heuvel waar vandaan u een geweldig uitzicht over de omgeving heeft. De toren heeft afwisselend dienst gedaan als wachttoren, toevluchtsoord en gevangenis. Tegenwoordig zijn de klokken van de Saint-Quiriace kerk erin ondergebracht. Deze luiden steeds twee keer: vijf minuten vóór en op het hele uur. In de Grange aux Dîmes de Provins, een huis uit de 12e eeuw in gotische stijl met opmerkelijke spitsbogen, speelt zich het leven rond de middeleeuwse handel en beroepen af door middel van geënsceneerde taferelen. Nog een opvallend pand is Maison Romane, een fraai vakwerkhuis waar een archeologisch museum is gelegen. Naast vondsten vanaf de prehistorie worden er ook religieuze relikwieën en juwelen vertoond. Midden in het stadscentrum zult u zich ook kunnen verbazen over de schoonheid van het klooster van Saint-Ayoul, waar na een langdurige renovatie bijzondere fresco’s tevoorschijn zijn gekomen. Wilt u van deze of andere bezichtigingen bijkomen, dan kan dat uitstekend in de rozentuin van Provins, waar zelfs ligstoelen ter beschikking worden gesteld.

Provins

Vaux-le-Vicomte

Op het platteland vlakbij de hoofdstad van Seine-et-Marne Melun ligt het prachtige kasteel van Vaux-le-Vicomte. Het 17e-eeuwse kasteel is gebouwd in opdracht van Nicolas Fouquet, de rentmeester van Lodewijk XIV. Hij had een zeer goede smaak en besloot de opdracht te geven aan de beste partners uit zijn tijd: architect Louis Le Vau, kunstschilder Charles Le Brun en landschapsarchitect André Le Nôtre, die al eerder waren ingeschakeld voor de uitbreiding van het kasteel van Vincennes. Het eindresultaat werd zo indrukwekkend dat het de belangrijkste inspiratie voor het beter bekende kasteel van Versailles werd, maar het kostte Fouquet ook enkele jaren in gevangenschap omdat Lodewijk XIV zich beledigd voelde door zoveel pracht. Tegenwoordig is het kasteel een privé bezit dat dankzij bezichtigingen en evenementen in stand gehouden kan worden. U zult uw ogen uitkijken door de ongekende hoeveelheid luxe die het kasteel en diens inrichting uitstralen. In welk vertrek u ook een kijkje neemt, u ziet één en al kunst en ambacht met gebruik van de duurste materialen, waaronder veel goud. Vanuit het torentje bovenaan het kasteel heeft u bovendien een schitterend uitzicht over de weidse omgeving. Vervolg het bezoek zeker met een wandeling door de prachtige tuinen met vijvers en de typisch Franse indeling in vakjes, waar geen eind aan lijkt te komen.

Essonne

Vliegtuigmuseum Musée Delta

Iets onder Parijs ligt het tweede grootste vliegveld van Frankrijk Orly, alwaar een interessant museum zich bevindt. Het speerpunt van het museum gaat over vliegtuigen met een deltavleugel, een uitvinding uit het begin van de 20e eeuw die pas veel later is toegepast. Het bekendste voorbeeld van dit type vliegtuig is zonder twijfel de Concorde met zijn kenmerkende neus, die na 27 jaar in gebruik te zijn geweest moest ophouden als gevolg van een grote brandstof consumptie en vooral ook het feit dat hij bovengemiddeld luidruchtig was. U kunt de Concorde in dit museum in volle glorie bewonderen en van binnen zien. Ook andere types vliegtuigen worden tentoongesteld en een bezoek zal zeker aan de verwachtingen van techniekliefhebbers voldoen. Dit kunt u uiteraard prima combineren met het spotten van vliegtuigen die op slechts enkele meters boven uw hoofd razen, hetgeen leuk is met wat oudere kinderen.

Milly-la-Forêt

Aan de rand van het natuurpark van Gâtinais treft u een erg charmant dorpje dat een bezoek zeker verdient. Milly-la-Forêt was ooit een belangrijke handelsstad op het kruispunt van een aantal hoofdwegen. Door de ontwikkelingen omtrent steden en (spoor)wegen heeft het stadje zijn gunstige positie verloren en is sinds de vorige eeuw juist geliefd vanwege zijn rust en authenticiteit. In het hart van de stad staat een opvallende open markthal uit 1479. Het bezienswaardige dak met vakkundig timmerwerk van eikenhout komt elke woensdag helemaal tot leven tijdens de gezellige weekmarkt, dat onder en om de hal gehouden wordt. U vindt in Milly-la-Forêt ook het bijzondere middeleeuwse kapelletje van Saint-Blaise. Ten tijde van de lepraepidemie werd hier tot de heilige gebeden en om genezing gevraagd. Laat u verrassen door de mooie glas-in-lood ramen en de tuin met geneeskrachtige kruiden. Meer over nuttige planten komt u iets verderop te weten in de tuinen en het museum voor het behoud van aromatische en helende planten (Conservatoire National des Plantes) waar uw reukzin zeker geprikkeld zal worden. Al slenterend door het dorp komt u nog een mooie kerk tegen, de Notre-Dame de l’Assomption, die in 1485 in gotische stijl is herbouwd. Binnen is veel heilige kunst te zien, waardoor de kerk sinds 1926 als historisch monument is geclassificeerd.

Milly la fôret

Courances

Het groene dorpje Courances is vooral aantrekkelijk vanwege zijn gelijknamige kasteel, dat op een prachtige manier bewijst dat elke Franse kasteel een heel eigen karakter heeft. De bouw van dit kasteel werd in 1630 afgerond, maar er is nadien nog veel veranderd. Zo heeft de welvarende Zwitserse bankier De Haber in 1872 besloten opvallende hoefijzervormige trappen voor het bouwwerk te plaatsen, naar het voorbeeld van het kasteel van Fontainebleau. Tevens werden de gevels van rode bakstenen voorzien, hetgeen in de 17e gebruikelijk was maar waar in dit geval niet voor is gekozen. Om het kasteel heen ligt een prachtige parktuin dat een ware oase van rust vormt. Anders dan bij veel Franse kastelen waar symmetrie het sleutelwoord is, betreft dit aanvankelijk een watertuin in Renaissance stijl. Doordat het kasteel verschillende eigenaren heeft gekend is de tuin geëvolueerd en biedt tegenwoordig diverse tuinen in Franse en Japanse stijl en zelfs een moestuin. De vele waterpartijen en natuurlijke bronnen, vijvers en zeer oude bomen maken van het park een plek waar het prettig vertoeven is, ook op warme zomerdagen. Neemt u er vooral alle tijd voor.
Het kasteel is nog altijd een privé bezit en is tijdens de weekeinden en op feestdagen onder begeleiding te bezoeken.

Dourdan

Het meest chique stadhuis van Frankrijk is misschien wel in Dourdan te vinden, daar het in een voormalig kasteel is gelegen, dat u bovendien van binnen kunt bezichtigen. Het is in 1222 als vesting gebouwd ter verdediging van de stad en ondanks de schade die tijdens de 100-jarige oorlog werd geleden is het goed bewaard gebleven. Vanuit de wachttoren heeft u een schitterend uitzicht over de stad en de groene en heuvelachtige omgeving. Ook zult u er mooie collecties schilderijen, keramiek en archeologische overblijfselen aantreffen. Binnen de muren van de vesting worden er regelmatig feesten en evenementen georganiseerd en het kasteel kan dan ook als het kloppend hart van de stad worden beschouwd. Verder vindt u in de gezellige stad mooie oude panden waaronder de markthal en Saint-Germain kerk, die u zeker gezien moet hebben.

Wilt u de wonderschone regio rond Parijs ook ontdekken? Boek één van onze charmante vakantiehuizen in Yvelines of de Val d'Oise en ontdek deze gevarieerde regio.

Bekijk hier alle vakantiehuizen in Ile de France
Vakantiehuis YV5 in Yvelines

Schrijf u in voor de nieuwsbrief