•   Klanttevredenheid: 8,8
  •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
  •   Al 23 jaar persoonlijke, betrouwbare service
  •   Géén boekingskosten
Menu ×

Calvados, het departement en de eau de vie!

donderdag 12 juli 2012

Calvados heeft twee betekenissen. Allereerst is Calvados het bekende Departement in Normandië, genaamd naar de rots Calvados voor de kust van Arromanches. De streek van cider, camembert en de landing van de geallieerden op D-day.

Daarnaast is Calvados (spreek de s uit) is een wat bittere en rauwe eau de vie op basis van appels uit het gelijknamige departement. De drank moet minimaal een jaar rijpen op eikenhouten vaten. Sinds eind 16e eeuw wordt Calvados op kleine schaal ambachtelijk gemaakt door boeren. Nu zijn er een paar grote Calvados-huizen en nog een handvol kleine producenten.

De kwaliteit van Calvados wordt aangegeven met drie sterren of drie appels (twee jaar op vat), vieux of réserve (drie jaar), VO (vier jaar), VSOP (vijf jaar) en extra, Napoléon, hors d’âge of âge inconnu (ouder dan vijf jaar). Calvados drinkt u het lekkerste uit een cognac- of tulpglas. In Normandië, Bretagne en Parijs waardeert men een café calva aan het einde van de maaltijd: een espresso geserveerd met een klein glas calvados. Een trou normand is een ijskoude calvados die tussen de gangen door wordt geserveerd, om de spijsvertering te bevorderen. Soms drinkt men ook een pommeau: 1/3 calvados aangelengd met 2/3 appelsap.

Heeft u zin gekregen om in Normandië te genieten van een echte Calvados?

Op www.vakantiehuisfrankrijk.nl vindt u de leukste betaalbare en karakteristieke vakantiehuizen. Bij een aantal huizen maakt de eigenaar de Calvados zelf zoals bij de volgende vakantiehuizen:
https://www.vakantiehuisfrankrijk.nl/vakantiehuis-normandie/seine-maritime-SM61
https://www.vakantiehuisfrankrijk.nl/vakantiehuis-normandie/seine-maritime-SM55

Schrijf u in voor de nieuwsbrief