•   Klanttevredenheid: 8,8
 •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
 •   Al 23 jaar persoonlijke, betrouwbare service
 •   Géén boekingskosten
Menu ×

Top tien bezienswaardigheden Franse Ardennen (Champagne-Ardennen)

1. Charleville-Mézières

Het pittoreske Charleville-Mézières is de trotse departementshoofdstad van de Franse Ardennen. Charleville wordt doorkruist door de Maas en centreert zich rond het centrale plein Place Ducale. Vol met gezellige terrasjes zal het uiterlijk van dit sfeervolle plein u een beetje doen denken aan het Place des Vosges in Parijs. Omringd door statige herenhuizen en een strook deftige arcades, leiden de aangrenzende straatjes u van het hart van de stad langs prachtige bezienswaardigheden. Zo vindt u aan de weelderige oevers van de Maas een oude watermolen waar vandaag de dag het Musée Rimbaud is gevestigd. De collectie van het museum zal u meer vertellen over het leven en de poëtische werken van deze legendarische dichter uit Charleville.

2.Épernay

In het hart van de Champagne-Ardenne streek vindt u het stadje Épernay. Dit stadje is een aanrader voor iedere wijnliefhebber.  Wereldberoemd geworden door zijn mousserende wijn Champagne vindt u in Épernay veel grote champagnehuizen. Épernay is daarmee één van de meest imposante bezienswaardigheden van de Franse Ardennen.

3. Sedan

Met een fraai uitzicht op de vallei van de Maas vindt u in het noorden van de Franse Ardennen het eeuwenoude stadje Sedan. Strategisch gelegen aan de voeten van de stad, is het middeleeuwse kasteel van Sedan stille getuige geweest van tragische gebeurtenissen. De torens van het kasteel bieden u schitterende uitzichten over de stad en de vallei. Vanaf het kasteel leiden schilderachtige straatjes u langs prachtige bezienswaardigheden naar het historische stadscentrum. Rijk aan hortensia’s, rozenperken en oude bomen vindt u hier onder andere een botanische stadstuin. Als ontmoetingsplaats voor jong en oud kunt u hier proeven van een typisch Franse sfeer.

4. Givet

In het noordelijkste puntje van de Franse Ardennen, niet ver van de grens met België, vindt u het kleine dorpje Givet. Gelegen aan de voet van een rots en met uitzicht op de Maas, is Givet een schone, charmante en gastvrije stad. Aan de linkeroever van de stad, ‘le Grand Givet’ genaamd, vindt u het fort van Charlemont. Het fort is één van de laatste overblijfselen van de militaire kunst uit de zeventiende eeuw en domineert het aanzicht van de stad. Smalle straatjes verzamelen zich hier rond de versterkte kerk. Verbonden met een houten brug vindt u aan de overkant de wijk ‘le Petit Givet’. Dit hoger gelegen gedeelte van de stad geeft u een adembenemend uitzicht op de vallei en de Belgische heuvels.

5. Vireux-Molhain

>Gelegen tussen twee valleien, die van de Viroin en de Maas, heeft het stadje Vireux-Molhain altijd een strategische positie ingenomen. Interessante overblijfselen uit de Romeinse tijd zijn hier nog altijd zichtbaar. De hoogten van het reliëf Mont Vireux nodigen u uit voor heerlijke wandelingen met prachtige uitzichten op het eeuwenoude stadje. Vanaf de hoogst gelegen vlaktes heeft u bovendien adembenemende uitzichten op de vallei en zijn kronkelende rivieren. Dwaal af naar een ver verleden en waan u in vroegere tijden, terwijl u geniet van de schoonheid van de omgeving. 

6. Revin

Genesteld in een dubbele lus van de Maas, halverwege Charleville-Mézières en Givet, vindt u het pittoreske dorpje Revin. Vol met oude vakwerkhuizen wordt het dorpje omgeven door groene heuvels. Het ‘Maison Espagnole’, oftewel het ‘Spaanse huis’ is getuige geweest van de turbulente geschiedenis van de stad. Voortgevloeid uit de tijd van de Spaanse bezetting, heeft dit huis een unieke architectuur. Vandaag de dag herbergt het een museum dat u meer vertelt over de geschiedenis van de stad en de vallei van de Maas. De bosrijke omgeving van Revin leent zich perfect voor het maken van heerlijke wandel- en fietstochten.

7. De vallei van de Maas

Sensationele uitzichten en torenhoge kliffen; in het noorden van de Franse Ardennen vindt u de groene vallei van de Maas. Dankzij zijn bloemrijke oevers zult u zich op zonnige dagen even wanen in de Franse Rivièra. Wilt u een mooie fietstocht maken en genieten van de schoonheid van de vallei? Van Charleville-Mézières tot aan het dorpje Givet leidt de mooie fietsroute ‘Trans-Ardennes’ u langs pittoreske dorpjes door de prachtige landschappen van de vallei.

8. Lac des Vieilles Forges

In het hart van de Franse Ardennen, niet ver van de vallei van de Maas, vindt u het stuwmeer Lac des Vieilles Forges. Omgeven door bossen en weiden is dit de ideale plek om een dagje te ontspannen en te genieten van de rust van de natuur. De bossen worden gevoed door tal van beken en kennen een grote diversiteit aan flora en fauna. Naast het maken van heerlijke wandelingen biedt het meer leuke wateractiviteiten als zeilen, kanoën en roeien.

9. De versterkte kerkenroute

Harmonieuze landschappen, landelijke dorpjes en een prachtige verzameling van versterkten kerken; de Thiérache is een uniek stukje Franse Ardennen dat u zal betoveren door zijn authentieke schoonheid. Vanaf Charleville-Mézières tot aan de grens van het departement Aisne in de Picardie, leidt een bewegwijzerde route u door het glooiende landschap van de Thiérache. De versterkte kerkenroute verbindt hier vijftien versterkte kerken, compleet uitgerust met pittoreske torentjes en donkere kerkers. Als grensgebied tussen het Romeinse Rijk en het Koninkrijk van Frankrijk, werd dit deel van de Franse Ardennen voortdurend binnengevallen tijdens diverse oorlogen. Versterkt om haar burgers te beschermen, is het buitengewone erfgoed van kerken karakteriserend voor deze regio.

10. Troyes

Troyes is de historische hoofdstad van de Champagne en daarnaast ook levendige kunststad rijk aan prachtig gerestaureerde vakwerkhuizen zoals het Maison du Boulanger. De stad kent vele kerken met indrukwekkende glas-in-loodramen zoals Sainte Madeleine. Deze wordt beschouwd als een van de mooiste van Frankrijk. Ook de Basiliek St. Urbain is een indrukwekkend, gotisch meesterwerk dat een bezoek waard is.

Tips voor uitstapjes met kinderen Franse Ardennen

Zoo

 • Parc animalier - Charleville-Mézières - vang een glimp op van de dieren die de Franse Ardennen bewonen; van wilde zwijnen, herten, reeën tot vogels.
 • Parc Argonne Découverte – Nocturnia - Olizy-Primat (60 km. van Charleville-Mézières) - biedt u een unieke kijk op het leven van dieren in het wild.

Pretpark

 • Le Domaine de Vendresse - Vendresse (20 km. van Sedan) - zoetwateraquaria, kinderspeeltuinen, hengelsport, educatieve activiteiten als workshops over het leven in het water
 • Terraltitude - Fumay (20 km. van Givet) - touwenparcours met speciaal kinderparcours, bungeejumpen en andere activiteiten in het bos.
 • Ardennes Terre d’Aventures - Les Mazures (20 km. van Charleville-Mézières) diverse parcoursen (met speciaal kinderparcours), trampolines en klimmuur.
 • Le Chêne Perché - Signy L’Abbaye (30 km. van Charleville-Mézières) - boomklimmen, boomhutten, educatieve wandelingen door het bos en fietsen door het bos.

Zwembad

 • Piscine Bernard Albin - Charleville Mézières - zwembad met stoombad, sauna, bubbelbad, solarium, wateractiviteiten en speeltoestellen.
 • Centre Aquatique du Pays Sedanais - Sedan - recreatiebad, spa, sauna en diverse  wateractiviteiten.
 • Piscine Rivea - Givet - recreatief bad met massagestralen, wateractiviteiten, spa, stoombad en sauna.
Charleville Mézières

Charleville Mézières

Epernay

Epernay

Sedan

Sedan

Givet

Givet

Maasvallei

Maasvallei

Lac des Vieilles Forges

Lac des Vieilles Forges

Troyes

Troyes

Parc animalier - Charleville-Mézières

Parc animalier - Charleville-Mézières

Fietsen in de Franse Ardennen

Fietsen in de Franse Ardennen

Kanovaren in de Maas

Kanovaren in de Maas

Schrijf u in voor de nieuwsbrief