•   Klanttevredenheid: 8,8
  •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
  •   Al 22 jaar persoonlijke, betrouwbare service
  •   Géén boekingskosten
Menu ×

Pointe du Hoc

dinsdag 16 augustus 2022

De Normandische kust kent veel plekken waar de oorlog zijn sporen heeft achtergelaten, maar bij de kliffen van la Pointe du Hoc is het nog bijna voelbaar. La Pointe du Hoc bevindt zich tussen de twee invasiestranden Omaha Beach en Utah Beach in Saint-Pierre-du Mont en hier kwamen de Geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog aan land. De indrukwekkende klip steekt ongeveer 30 meter uit boven zee en vandaag de dag is het landschap van de kaap nog steeds bezaaid met bomkraters en restanten van Duitse bunkers.

Pointe du Hoc, terug in de tijd
Om het belang van la Pointe du Hoc beter te kunnen begrijpen, nemen we u mee naar de Tweede Wereldoorlog, om precies te zijn: 5 juni 1944. Pointe du Hoc was bezet door de Duitsers die op deze plek bunkers hadden gebouwd en kanonnen geïnstalleerd. Het vormde zo een onderdeel van de Atlantikwall om de kustlijn te verdedigen.

Gelegen tussen de stranden Omaha Beach en Utah Beach, was het voor de Geallieerden van groot belang om dit gebied in handen te krijgen. De Amerikaanse luchtmacht wierp honderd ton aan bommen af waardoor de Duitse bunkers beschadigd werden, maar niet voldoende.

6 juni 1944, D-Day: Amerikaanse schepen voeren een bombardement uit en speciale Amerikaanse troepen, de Rangers, gaan met behulp van speciale landingsvoertuigen aan land. Nu wordt het echter een hachelijk avontuur: eenmaal in de buurt van de kliffen werden enterhaken met touwen naar boven geschoten waarmee de Rangers zich naar boven probeerden te begeven. Geen eenvoudige klus: de wanden waren glad en van boven af werden ze onder vuur genomen door de Duitsers. Degenen die er in slaagden om boven te komen vochten manmoedig tegen de Duitsers in een landschap dat was veranderd in een maanlandschap met kraters vanwege de vele bominslagen. Inmiddels was de beloofde versterking nog niet gearriveerd. Deze was elders aan land gegaan, en daardoor raakten de Rangers behoorlijk geïsoleerd. Het werd een bloedige strijd waar van de 225 Rangers er maar liefst 135 gedood of verwond werden. Pas 2 dagen later, op 8 juni, als er versterking is gearriveerd, weten de Rangers de Duitsers terug te dringen en Pointe du Hoc te veroveren. De prijs was hoog, maar het doel was bereikt!

Pointe du Hoc, vandaag de dag
Het is tegenwoordig mogelijk om Pointe du Hoc gratis te bezoeken. Zelfs zoveel jaren na de oorlog zijn hier de resten nog zichtbaar en voelbaar. Het landschap bestaat uit diepe kraters ten gevolge van de bombardementen van de geallieerden en tussen deze kraters liggen nog (delen van) de Duitse bunkers. Sommige zijn nog goed intact, van andere rest niet veel meer dan wat puin.  De meest indrukwekkende is de observatiebunker, dicht bij de kliffen. Hier krijg je een idee wat de Duitsers gezien hebben tijdens de beruchte D-day. Hoe moet dat voor hun geweest zijn om een gigantische vloot van de vijand voor zich te zien? En als je nu kijkt door deze zelfde kijkgaten heb je een geweldig uitzicht over de felblauwe zee en de schitterende kustlijn. De tegenstelling kan niet groter zijn! Maar het prikkeldraad waar je tevens tegen aankijkt voelt als een symbool voor de vreselijke tijd in de oorlog. Er is ook een gedenkteken en een museum opgericht dat geheel gewijd is aan de bloedige slag. En verder treft u overal op het terrein informatieborden, die op een heldere wijze tekst en uitleg geven van de geschiedenis van de Pointe du Hoc.

Een tip die we u willen meegeven is om de app ‘Pointe du Hoc by ABMC’ te downloaden. Voor alle Apple of Android gestuurde apparaten is deze app te gebruiken. Door het gps-systeem kun je precies zien waar je staat, je drukt op een sterretje en de app vertelt u alles over de desbetreffende plek. Ook zijn er foto’s op te zien hoe het er ten tijd van de Tweede Wereldoorlog uitzag.

Over de Pointe du Hoc zijn diverse wandelingen uitgezet die ongeveer een uur in beslag nemen. Het is zeker de moeite waard om hier de wind door de haren te laten waaien. Want naast de resten van de verschrikkelijke oorlogstijd is de natuur hier ook prachtig. Zo hebben de noordse stormvogels de kliffen uitgekozen als hun favoriete broedplaats en vinden hier hun rust. Het uitzicht over zee, het schiereiland Cotentin en de prachtige kustlijn geven rust en een vreedzaam gevoel, dit in tegenstelling tot de vreselijke feiten die zich hier hebben afgespeeld.

Vakantiehuis huren in Frankrijk? Bezoek Pointe du Hoc
Bent u ook nieuwsgierig geworden naar deze bijzondere plek aan de Normandische kust? Liberté-vakantiehuizen heeft een aantal huizen in het bestand van waaruit u tijdens uw vakantie la Pointe du Hoc kunt bezoeken. Het zijn comfortabele en met zorg geselecteerde huizen. Rustig gelegen en betaalbaar.

Vakantiehuis CV27 – Grandcamp – Maisy (Normandië)
Deze 6 persoons vrijstaande vakantiewoning ligt op minder dan 1 km van zee. Dit huis is een prima vertrekpunt om de Pointe du Hoc, maar ook de invasiestranden te ontdekken.

Vakantiehuis CV27

Vakantiehuis CV222 – Grandcamp – Maisy (Normandië)
De toplocatie van dit 4 persoons appartement garandeert een heerlijke strandvakantie. U staat bijna met de voeten in de zee en bovendien zijn de winkels en restaurants ook op loopafstand. Voor liefhebbers van historie zijn de invasiestranden en de Pointe du Hoc een must.

Vakantiehuis CV222

Vakantiehuis CV41 – Cricqueville-en-Bessin (Normandië)
Bent u met een groter gezelschap, denk dan eens aan deze voormalige pastorie, geschikt voor 11 personen. Het is er heerlijk vertoeven in eigen tuin, en tevens een ideaal vertrekpunt voor een bezoekje aan historische plaatsen: Arromanches, Bayeux, la Pointe du Hoc….

Vakantiehuis CV41

Schrijf u in voor de nieuwsbrief