•   Klanttevredenheid: 8,8
  •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
  •   Al 23 jaar persoonlijke, betrouwbare service
  •   Géén boekingskosten
Menu ×

De 6 leukste bezienswaardigheden van het departement La Manche (Normandië)

donderdag 20 augustus 2020

Weg van de drukte van de grote steden vindt u La Manche; een groen en aangenaam stukje Frankrijk met leuke bezienswaardigheden. Ook hier wisselt het beroemde coulisselandschap van Normandië zich af met glooiende, groene heuvels. La Manche kent een rijke maritieme geschiedenis en dankt zijn naam dan ook aan de Franse benaming voor ‘het Kanaal’. Saint-Lô, de hoofdstad van het departement, wordt omringd door stadsmuren, waar de torens van de kathedraal uit oprijzen. Binnen de stadsmuren van Saint-Lô vindt u tal van toeristische attracties en een rijk cultureel erfgoed. Het museum van de Schone Kunsten is één van de hoogtepunten van uw bezoek aan La Manche. Het laat zien dat, ook deze regio van Normandië, een belangrijke inspiratiebron in geweest voor vele kunstenaars. Het beschikt over een prachtige verzameling kunstwerken; van oude wandtapijten uit de 16de en 17de eeuw tot indrukwekkende schilderijen van schilders als Millet en Boudin.

Naast Saint-Lô is dit maritieme stukje Normandië rijk aan vele andere bezienswaardigheden, die absoluut een bezoekje waard zijn. Speciaal voor u heeft Liberté vakantiehuizen deze hoogtepunten voor u op een rijtje gezet:

•    Het ruige, maar wonderschone landschap van La Manche;
•    Port Racine, het kleinste haventje van Frankrijk;
•    Le Mont Saint Michel, ‘het wonder van het westen’;
•    Utah Beach, het meest indrukwekkende stukje strand van La Manche;
•    Granville, ‘het Monaco van het noorden’;
•    Cherbourg, een bruisende havenstad.

Het ruige, maar wonderschone landschap van La Manche

Blootgesteld aan de wind van de Atlantische Oceaan en de woeste getijden van het Kanaal, is het kustlandschap van la Manche ruig en onbehouwen. De ruige kustlijn is erg typerend voor Normandië en een belangrijke bezienswaardigheid. Huizenhoge kliffen worden plots afgewisseld met brede zandstranden. Bewonder de ruige, granieten kust van de Cotentin in het noorden en geniet van de uitgestrekte zandstranden van de Côtes des Havres in het westen.

De Côtes des Havres kent talloze luxe zandstranden

De gouden grens tussen land en zee lijkt hier ononderbroken. De vele leuke badplaatsjes en pittoreske haventjes langs de kust van dit deel van Normandië zijn leuke bezienswaardigheden. Zo is Agon-Coutainville een levendige badplaats met een panoramisch uitzicht over de Atlantische Oceaan. Verder naar het noorden vindt u het schilderachtige havenstadje Portbail. Een doolhof van zanderige duinen beschermd de kleine haven tegen de zilte zeewind. Een eindje weg van de kust van La Manche, leiden pittoreske wegen u door de groene valleien van het achterland naar charmante dorpjes met typisch betegelde huisjes.

Port Racine, het kleinste haventje van Frankrijk

Een andere leuke bezienswaardigheid is Port Racine, zonder twijfel het meest pittoreske haventje van La Manche. Het haventje, gelegen in Saint-Germain-des-Vaux, staat bekend als de kleinste van Frankrijk. Port Racine is geliefd onder zowel vissers, vakantiegangers als de lokale bevolking. Na een frisse duik in de azuurblauwe zee bieden de rotsen van de haven u een schitterend uitzicht over de prachtige kustlijn.

Le Mont Saint Michel, ‘het wonder van het westen’

Liefhebbers van cultureel erfgoed kunnen hun hart ophalen in de baai van de Mont Saint Michel. Midden op het rotsachtige eilandje Mont Saint Michel bouwde een kleine, religieuze gemeenschap hier in de middeleeuwen een abdij. Vandaag de dag is het eiland met zijn abdij één van de mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk. Niet voor niets werd het in 1979 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Vakantiehuizen bij de Mont St. Michel
Mont St. Michel

De baai van de Mont Saint Michel is een steeds veranderd geheel van indrukwekkende getijden. Het verschil tussen eb en vloed in dit deel van Normandië kan soms wel oplopen tot veertien meter en is al een bezienswaardigheid op zich. Bij laag tij, wanneer de zee zich terug trekt, worden tal van routes naar de poorten van de abdij blootgelegd. Het eiland geeft u een schitterend uitzicht op de ongerepte natuur rond de baai. In de baai vindt u bovendien vele restaurantjes die uitkijken op de abdij.
 Let op: vanwege de sterk veranderende getijden kunnen de openingstijden van het monument op bepaalde data worden aangepast. Neem een kijkje op de website van het Centrum van Nationale Monumenten van Frankrijk voor de actuele openingstijden.

Utah Beach, het meest indrukwekkende stukje strand van La Manche

Bereid u voor op het meest indrukwekkende stukje strand van La Manche; Utah Beach. Gelegen aan de noordoostelijke kust van het schiereiland Cotentin, maakt Utah Beach deel uit van de prachtige kustlijn van Normandië. Het strand bestaat uit zanderige duinen en is geliefd onder tal van natuurliefhebbers.
Enkele decennia geleden zag het strand van Utah Beach er heel anders uit. Op 6 juni 1944 was het stand het decor van de slag om Normandië; een aangrijpende gebeurtenis in de geschiedenis van Frankrijk. Op Utah Beach vindt u vandaag de dag tal van indrukwekkende monumenten die de zwarte geschiedenis van het strand herdenken.

Tip: een gedenkwaardige bezienswaardigheid is ook het Landingsmuseum van Utah Beach. De collectie van het museum verteld u een zeer indrukwekkend verhaal over de slag om Normandië. Vanaf de bovenste verdieping van het museum heeft u bovendien een fantastisch uitzicht over de zanderige duinen. De ideale plek om het verhaal over de gebeurtenissen van 1944 even te laten bezinken.

Granville, ‘Het Monaco van het Noorden’

Gelegen op een rots, aan de westkust van Normandië, vindt u Granville. Granville is een mooie, levendige stad en erg geliefd onder haar bezoekers. Hoewel het stadje vaak ‘het Monaco van het Noorden’ wordt genoemd, doet het ook wel denken aan een elegante wijk van Parijs.
Het oude stadscentrum van Granville, ‘la Haute Ville’, kent veel geplaveide straatjes vol met oude herenhuizen. Dankzij de hoge ligging van het oude stadscentrum kunt u hier genieten van prachtige zonsondergangen en adembenemende uitzichten op de smaragdgroene zee. Wie goed kijkt, kan zelfs de Chausey-eilanden in de verte zien!

Midden in het stadscentrum van Granville vindt u tevens het ouderlijk huis van, misschien wel, de grootste mode ontwerper die Frankrijk heeft gekend: Christian Dior. De glorieuze, roze villa is vandaag de dag omgetoverd tot een museum gewijd aan het levensverhaal van de Franse ontwerper. De collectie van het museum vertelt u over zijn jeugdjaren in Granville tot aan het wereldwijde succes van zijn modehuis. Bovendien heeft het een prachtige verzameling van schitterende stukken van zijn ‘Haute Couture’.
Vergeet tijdens uw bezoek bovendien niet de tuinen van het museum! Laar u verassen door prachtige geuren en kleuren van de bloementuin en geniet van het uitzicht op de baai van de Mont Saint Michel. Leuk om te weten: de tuinen werden aangelegd door Madeleine Dior, de moeder van de mode ontwerper. Jarenlang heeft zij de tuinen rond het huis liefdevol verzorgd.

Tip: opzoek naar leuke souvenirtjes? Bezoek dan de zaterdagochtendmarkt in Granville. De markt bestaat uit allerlei kleurrijke kraampjes en wordt gekenmerkt door een typisch Franse sfeer.

Kust bij Granville

Cherbourg, een bruisende havenstad

In het noordelijkste puntje van La Manche vindt u Cherbourg, de eerste aanloophaven tussen Engeland en Frankrijk. Het noodlottige schip Titanic maakte hier een eeuw geleden zijn eerste stop. De havenstad kent een bruisend stadscentrum, vol met gezellige cafés en stijlvolle restaurants, die u een onbeperkt gastronomisch genot geven.
 
Waar Cherbourg ooit de Titanic af zag wijken van zijn dokken, is tegenwoordig het Cité de la Mer museum gevestigd. Gelegen aan één van de winderige kades van de haven, zal de collectie van het museum u meenemen op reis naar de diepten van de oceaan. Het museum heeft een kleurrijke tentoonstelling die de indrukwekkende onderzeese geschiedenis van La Manche tot leven brengen.
Tip: bezoek ook het aquarium van het Cité de la Mer museum. Het aquarium biedt u een unieke kijk op het leven onder zee en is bovendien het diepste van Europa. Een bezienswaardigheid die u niet mag missen!

Bent u enthousiast geworden over de schoonheid van La Manche? Wij helpen u graag met het vinden van een geschikt vakantiehuis in dit deel van Normandië.

Neem een kijkje op onze website en neem bij vragen gerust contact met ons op.

Alle vakantiehuizen in de Manche
Strandhuisjes in Barneville Carteret

Schrijf u in voor de nieuwsbrief