Home > Nieuws > Tips voor uw vakantie naar Normandië

Tips voor uw vakantie naar Normandië

Tips voor uw vakantie naar Normandië

Normandië is een heerlijke vakantiestreek. De regio bij uitstek om te genieten van al het goede dat Frankrijk te bieden heeft. De mooie kustlijn met charmante badplaatsen, indrukwekkende historische en culturele bezienswaardigheden en haar idyllische groene achterland, maken deze regio tot een geliefde vakantiebestemming. Daarnaast rijdt u er gemakkelijk binnen een dag naartoe, en is de autoroute naar Normandië in de drukste weken van het jaar relatief rustig ten opzichte van de overvolle wegen richting het zuiden. Een aangename reis is natuurlijk het beste startschot voor uw vakantie en daarom geven wij u graag wat tips voor de autoroute naar Normandië.

TROUVILLE, FRANCE - JUN 7, 2015:  Touques River and Trouville, Normandy, France. Trouville is a village of fishermen and a popular tourist attraction in Normandy

Trouville

Op weg naar Normandië

Vanuit Nederland heeft u verschillende mogelijkheden om richting Normandië te rijden.  Het snelst rijdt u via Antwerpen, Gent en Lille richting Amiens. Vervolgens volgt u vanaf Amiens u de route richting Rouen.

Ligt uw bestemming in de Calvados of de Manche, dan rijdt u vanaf Amiens direct richting Le Havre en neemt u hier de Pont de Normandie.

U kunt er ook voor kiezen via de kust naar Normandië te rijden. Dan rijdt u via Gent richting Calais en vanuit daar via Abbeville naar de Pont de Normandie.

Pont de Normandie

Rijdt u over de Pont de Normandie de regio van Basse Normandie binnen, dan wordt u op een spectaculaire manier onthaalt.  Tussen Le Havre en Honfleur spant deze enorme hangbrug met haar lange stalen kabels majestueus over de Seine, en geeft u een schitterend uitzicht over de rivier die hier in zee uitmondt. Letterlijk en figuurlijk zal de Pont de Normandie één van de hoogtepunten van uw reis naar deze mooie streek zijn. Mits u hoogtevrees heeft natuurlijk.  Voor de overgang betaald u, afhankelijk van het soort vervoer, tol. Voor een normale personenauto is dit € 5,40. Met zo’n binnenkomst is dat meer dan de moeite waard!

 

Tolwegen

Op de autoroute naar Normandië maakt u gebruik van tolwegen. Tolwegen zijn goed onderhouden snelwegen die u op de snelste manier van A naar B leiden.  Voor het gebruik van deze wegen betaalt u tol; een bedrag dat u ter plaatse moet afrekenen bij de zogenaamde Péages of tolpoorten op de snelweg.

Arromanches, Normandie

Arromanches, Normandie

Voordat u een tolweg nadert, wordt u gewaarschuwd door de borden Péage. Vervolgens komt u aan bij de tolpoorten waar u via een automaat een ticket neemt.  Zodra u uw ticket hebt aangenomen gaan de slagbomen open en kunt u verder rijden.

De borden Péage zullen u ook weer waarschuwen wanneer u het einde van de tolweg nadert. Verlaat u de tolzone, dan  betaalt u bij de tolpoorten voor het gebruik van de snelweg.  Bij de tolpoorten met daarboven een blauw bord met muntstukken, kunt u contant afrekenen bij een automaat, waarbij u het bedrag in munten in een mandje deponeert.

 

Creditcard en tolbadge

Ook kunt u bij de tolpoorten vaak simpel en makkelijk betalen met uw creditcard. Uitzondering hierbij zijn de tolpoorten die uitsluitend bestemd zijn voor télépeage (aangeduid met een oranje ‘t’). Deze poorten bieden exclusief doorgang voor tolbadge houders. Omdat bij deze tolpoorten via de tolbadge een automatische registratie plaatsvindt en het verschuldigde bedrag pas achteraf wordt berekent, is de doorgang hier het snelst en zijn er voor deze poorten op drukke dagen vaak nauwelijks wachtrijen.  Een hekel aan oponthoudt bij de Péage? Schaf dan voor vertrek uw eigen tolbadge aan. Dit regelt u eenvoudig via de ANWB.

Wilt u van tevoren uitrekenen hoeveel tol u kwijt bent voor een bepaalde route? Vul dan startpunt en eindbestemming in op de website van Autoroutes.fr en uw tol- en benzinekosten worden voor u berekend.

 

Tips voor onderweg

Bent u onderweg naar uw vakantiebestemming in Normandië, dan valt er ook langs uw route nog heel veel moois te ontdekken. Maak eens een stop in Amiëns en bezoek één van de meest adembenemende gotische kathedralen van Frankrijk en drink daarna een café au lait in de gezellige, waterrijke wijk Saint-Leu, of bezoek Rouen, de stad aan de Seine, die net als Amiens, in het bezit is van een prachtige 13e-eeuwse kathedraal, maar ook een gezellig oud stadscentrum heeft waar u heerlijk kunt winkelen.

Cap Gris Nez en Cap Blanc Nez

Of wat dacht u van een kleine détour als u vanuit Calais langs de kust naar Normandië reist.  Verlaat bij Calais de autoroute en rijdt richting de kust naar de  D940. Deze departementale route leidt u door een groen landschap langs de prachtige kustlijn naar Boulogne-sur-Mer. Onderweg kunt u genieten van de indrukwekkende kliffen van Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez en u laten betoveren door het onbetaalbare uitzicht over de zee.  Van deze omweg zult u ongetwijfeld geen spijt krijgen!

Un été au Havre

Seine Maritime, Normandië

Seine Maritime, Normandië

Misschien niet zo voor de hand liggend, maar zeker deze zomer de moeite waard, is een stop bij de verrassende havenstad Le Havre. Vooral als u een liefhebber bent van hedendaagse architectuur of kunst, is deze stad, die dit jaar haar 500-jarig bestaan viert, meer dan de moeite waard. Vanaf mei vindt u verspreidt door de stad een aantal prachtige kunstwerken die speciaal voor dit jubileum zijn vervaardigt. Ook worden er in de zomermaanden diverse culturele evenementen en exposities in de open lucht georganiseerd. De 500e verjaardag van de stad die door veel artiesten in hun hart is gesloten,  is een prima excuus om een bezoek te brengen aan Le Havre en te genieten van alles wat  ‘Un Été au Havre’ voor u in petto heeft!

 

Zwarte zaterdag 2017

Op de drukste dagen van het jaar ontkomt u ook op de autoroute naar Normandië niet aan meerdere weggebruikers die richting hun vakantiebestemming vertrekken. De beruchte Zwarte Zaterdagen worden dit jaar  verwacht op 29 juli en 5 augustus. Reist u op deze dagen richting Normandië, vertrek dan zo mogelijk na de middag. Hierdoor rijdt  u achter de grootste verkeersdrukte aan.  Maar echte monsterfiles zoals die richting het zuiden van Frankrijk, zult u op weg naar het mooie Normandië gelukkig niet vaak tegenkomen!

Met bovenstaande tips hopen wij dat u onbezorgd op reis gaat en volop kunt genieten van een heerlijke vakantie in het mooie Normandië!

Vakantiehuis Normandie

Vakantiehuis Normandie

Kijk hier voor onze charmante en betaalbare vakantiehuizen in Normandië!